To 20% των Ελλήνων βλέπει παράνομα αθλητικές μεταδόσεις από διαδικτυακές πηγές
Το… ασημένιο μετάλλιο παίρνει η Ελλάδα όσον αφορά την πρόσβαση σε παράνομο αθλητικό περιεχόμενο. Σύμφωνα με την έκθεση για το 2023 του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO), η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, μετά τη Βουλγαρία, ως προς την παράνομη πρόσβαση σε διαδικτυακές πηγές για την παρακολούθηση αθλητικών μεταδόσεων.
Σε τέτοιου είδους περιεχόμενο έχει πρόσβαση το 20% των Ελλήνων συμμετεχόντων στην έρευνα, με το συγκεκριμένο ποσοστό να διαμορφώνεται σε 21% στη Βουλγαρία και σε 19% σε Ιρλανδία και Ισπανία. Αντίθετα, η συγκεκριμένη πρακτική, που επιφέρει σοβαρό πλήγμα στα έσοδα των παρόχων επειδή η απόκτηση των δικαιωμάτων των αθλητικών μεταδόσεων είναι ιδιαίτερα ακριβή, έχει πολύ μικρό βαθμό διείσδυσης στην Ουγγαρία, στη Φινλανδία και στην Αυστρία (9%). Πανευρωπαϊκά, στους νεότερους, δηλαδή όσους ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 15 έως 34 ετών, αντιστοιχεί το υψηλότερο ποσοστό χρήσης παράνομου οπτικοακουστικού περιεχομένου.
Υψηλά κατατάσσεται η Ελλάδα και ως προς το «ανέβασμα» (upload) περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα με στόχο την κοινή χρήση του από άλλους χρήστες. Η χώρα μας καταλαμβάνει την τρίτη θέση, πανευρωπαϊκά, με το 14% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι υιοθετεί αυτή την τακτική. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο (19%) και ακολουθεί η Λετονία (16%). Στην Ευρώπη, το 11% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει «ανεβάσει» μουσική ή ταινίες που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Η έρευνα του EUIPO καταγράφει πολύ στενή συσχέτιση ανάμεσα στην παράνομη πρόσβαση σε περιεχόμενο και στη διάδοση προστατευμένου από πνευματικά δικαιώματα περιεχομένου μέσω του «ανεβάσματός» του. Και αυτό διότι το 42% όσων έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακό περιεχόμενο από παράνομες πηγές έχει επίσης «ανεβάσει» προστατευμένο περιεχόμενο, ενώ μόλις το 6% όσων δεν έχουν αποκτήσει παράνομη πρόσβαση σε περιεχόμενο έχει «ανεβάσει» προστατευμένο περιεχόμενο.
Με τους συνδρομητές που έχουν παράνομα πρόσβαση στο υλικό των πλατφορμών συνδρομητικής τηλεόρασης να ξεπερνούν τις 900.000 στην Ελλάδα, οι Αρχές συνεχίζουν τις επιχειρήσεις κατά του πειρατών του streaming.
Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες σε επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας, που ήταν σε συνεργασία με την εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων (ΕΠΟΕ), συνελήφθησαν τρία μέλη κυκλώματος πειρατείας συνδρομητικής τηλεόρασης που εξασφάλιζε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο της Cosmote TV και της Nova. Υπολογίζεται ότι το εν λόγω κύκλωμα είχε 1.370 πελάτες, ενώ κατά την πενταετή δράση του είχε εξασφαλίσει έσοδα 1,23 εκατ. ευρώ, με τη ζημία που είχε προκαλέσει μόνο στην Cosmote και στη Nova να ξεπερνάει τα 6,5 εκατ. ευρώ.
Είχε προηγηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο η εξάρθρωση ενός ακόμη κυκλώματος streaming, το οποίο, κατά την εξαετή δραστηριότητά του, αποκόμισε παράνομο περιουσιακό όφελος της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ. Η ζημία που προκάλεσε στους παρόχους ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News