Business & Finance Πέμπτη 22/06/2023, 21:09
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Europe Horizon: Στην 7η θέση η Ελλάδα για τη διετία 2021 – 2022 σε εγκεκριμένα έργα και χρηματοδότηση 

Στην έβδομη θέση κατατάσσεται η Ελλάδα όσον αφορά εγκεκριμένα έργα και χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Europe Horizon» για την έρευνα και την καινοτομία

Europe Horizon: Στην 7η θέση η Ελλάδα για τη διετία 2021 – 2022 σε εγκεκριμένα έργα και χρηματοδότηση 

Δυναμική είναι η παρουσία των ελληνικών οργανισμών και επιχειρήσεων στο πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη για την έρευνα και την καινοτομία στο οποίο σημειώνουν υψηλές επιδόσεις, καθώς η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που αξιοποιούν, διαχρονικά, σε μεγάλο βαθμό τις ευκαιρίες από τα Προγράμματα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία, με αξιοσημείωτες επιδόσεις

Η χώρα μας κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 χωρών μελών σε μια σειρά από κρίσιμους δείκτες, όπως αριθμός εγκεκριμένων έργων, αριθμός συμμετοχών σε έργα και ύψος εγκεκριμένης χρηματοδότησης. Την περίοδο 2021-2022 στο πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» η Ελλάδα αναδεικνύεται στην 7η θέση, τόσο αναφορικά με τον αριθμό εγκεκριμένων έργων (829 έργα, μερίδιο Ελλάδας 16,5%), όσο και ως προς την εγκεκριμένη χρηματοδότηση (644,72 εκατ. ευρώ, μερίδιο Ελλάδας 4,5%). Στα έργα συμμετέχουν 505 μοναδικοί ελληνικοί φορείς, ενώ καταγράφονται συνολικά 1.716 συμμετοχές. Στην κατάταξη προηγούνται οι Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο. Επιπλέον, στην κατάταξη με βάση τον συντονιστικό ρόλο, ο οποίος είναι ένας έμμεσος δείκτης για την αριστεία, την αναγνωρισιμότητα και τη θέση των χωρών και των φορέων στην έρευνα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την όγδοη (8η) θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ27 (204 έργα, μερίδιο 4,2%).

Στα εγκεκριμένα έργα της πρώτης διετίας 2021-2022 συμμετέχουν επιχειρήσεις, ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και άλλοι δημόσιοι φορείς, καθώς και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Οι συμμετοχές προέρχονται και από τις 13 Περιφέρειες, ενώ οι θεματικές περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών και τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, είναι «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα» και «Κλίμα, Ενέργεια και Κινητικότητα». Αξιοσημείωτη είναι επίσης η δικτύωση που επιτυγχάνουν οι ελληνικοί φορείς, δημιουργώντας συνεργατικούς δεσμούς με φορείς από 92 χώρες.

Επιπλέον, στην κατάταξη με βάση τον συντονιστικό ρόλο, ο οποίος είναι ένας έμμεσος δείκτης για την αριστεία, την αναγνωρισιμότητα και τη θέση των χωρών και των φορέων στην έρευνα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την όγδοη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ (204 έργα, μερίδιο 4,2%).

Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία και τους δείκτες της νέας έκδοσης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με τίτλο «Η ερευνητική δραστηριότητα των ελληνικών φορέων σε χρηματοδοτούμενα έργα, Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», 2021-2022» (https://metrics.ekt.gr/publications/651). Στα εγκεκριμένα έργα της πρώτης διετίας 2021-2022, συμμετέχουν επιχειρήσεις, τα ελληνικά Πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και άλλοι δημόσιοι φορείς, καθώς και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Οι συμμετοχές προέρχονται και από τις 13 Περιφέρειες, ενώ οι θεματικές περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών και τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, είναι «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα» και «Κλίμα, Ενέργεια και Κινητικότητα». Αξιοσημείωτη είναι επίσης η δικτύωση που επιτυγχάνουν οι ελληνικοί φορείς, δημιουργώντας συνεργατικούς δεσμούς με φορείς από 92 χώρες.

Όπως σημειώνει η Διευθύντρια του ΕΚΤ, Δρ. Εύη Σαχίνη, «Ο σχεδιασμός κατάλληλων δημόσιων πολιτικών, που συνοδεύονται από αποτελεσματικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης για την εφαρμογή τους, έχει αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα για την προώθηση των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες οι οποίες αξιοποίησαν, με την υποστήριξη των Εθνικών Σημείων Επαφής στα οποία συγκαταλέγεται το ΕΚΤ, τις ευκαιρίες χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Πλαίσιο για έρευνα & καινοτομία, από την αρχή της εφαρμογής τους και με αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Με δεδομένη την αυξανόμενη σημασία που επανακτά η άμεση δημόσια χρηματοδότηση για την έρευνα, το ΕΚΤ, ως Εθνική Στατιστική Αρχή, συλλέγει και διαθέτει στοιχεία για την αποτίμηση και την παρακολούθηση των δημόσιων χρηματοδοτικών παρεμβάσεων».

 

Europe Horizon: Στην 7η θέση η Ελλάδα για τη διετία 2021 – 2022 σε εγκεκριμένα έργα και χρηματοδότηση -1

Ακολουθεί ο αριθμός συμμετοχών ως δεύτερη βασική διάσταση στην προσπάθεια αποτύπωσης του βαθμού ή της «έντασης» της ερευνητικής δραστηριότητας των φορέων μιας χώρας. Το μερίδιο της χώρας ανέρχεται σε 1.716 συμμετοχές (5,3%), με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 7η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ27. Το σύνολο αυτών των συμμετοχών μεταφράζεται σε χρηματοδότηση ύψους 644,72 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,5% της συνολικής χρηματοδότησης που έχουν λάβει φορείς από χώρες της ΕΕ27, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει και πάλι την 7η θέση.

Europe Horizon: Στην 7η θέση η Ελλάδα για τη διετία 2021 – 2022 σε εγκεκριμένα έργα και χρηματοδότηση -2

Η θεματική εξειδίκευση της ελληνικής συμμετοχής

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορικά με τη θεματική εξειδίκευση της ελληνικής συμμετοχής, από τα 829 συνολικά εγκεκριμένα έργα, το 75,4% (625 έργα) ανήκουν στον Πυλώνα ΙΙ «Παγκόσμιες Προκλήσεις και Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Ανταγωνιστικότητα» του Ορίζοντα Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος πυλώνας βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος, με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό, 53,5 δισ. ευρώ, με έργα που αποσκοπούν στη δημιουργία νέων γνώσεων και την ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων τεχνολογιών. Συγκροτείται σε έξι θεματικές ομάδες δραστηριοτήτων: «Υγεία», «Πολιτισμός, Δημιουργικότητα και Κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς», «Πολιτική Προστασία για την Κοινωνία», «Ψηφιακές Τεχνολογίες, Bιομηχανία και Διάστημα», «Κλίμα, Ενέργεια και Κινητικότητα» και «Τρόφιμα, Βιοοικονομία, Φυσικοί Πόροι, Γεωργία και Περιβάλλον». Αντίστοιχα, στον Πυλώνα Ι «Επιστήμη Αριστείας», εντάσσεται το 14,4% (119) των έργων με ελληνική συμμετοχή. Τέλος, έναν μικρότερο αριθμό έργων (23 έργα, 2,8%) περιλαμβάνουν ο Πυλώνας ΙΙΙ «Καινοτόμος Ευρώπη» και ο Ειδικός Στόχος «Διεύρυνση της Συμμετοχής και Ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας» (62 έργα, 7,5%).

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News