Fitch: Eπιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ+ για την Ελλάδα
Ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ+ για την Ελλάδα με σταθερή την προοπτική. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.
Η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από διαρθρωτικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των βαθμολογιών διακυβέρνησης, των δεικτών ανθρώπινης ανάπτυξης και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που συγκαταλέγονται μεταξύ των υψηλότερων υποεπενδυτικών βαθμών. Αυτά τα πλεονεκτήματα έχουν δημιουργηθεί παρά τις κληρονομιές της κρίσης δημόσιου χρέους, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλα αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους, καθώς και χαμηλές μεσοπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης και ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα.
Όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης, η Fitch αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 2,3% το 2023 (από 0,9%), εν μέρει χάρη στη μείωση των ενεργειακών κινδύνων. Εξακολουθεί να αναμένει ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών θα επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος, αντανακλώντας την επίδραση του πληθωρισμού και της μειωμένης πιστωτικής ζήτησης. Αντίθετα, η αύξηση των επενδύσεων θα παραμείνει σταθερή χάρη στην απορρόφηση κεφαλαίων στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ενώ τομείς όπως ο τουρισμός θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις εξαγωγές.
Κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη: Ο οίκος αναμένει ότι η οικονομία θα επεκταθεί κατά 2%-2,5% το 2024-26, λόγω των επενδύσεων και της ανάκαμψης της κατανάλωσης των νοικοκυριών, με βάση την υπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν ορόσημα και στόχους στο πλαίσιο του RRF. Η αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων παραμένει σημαντική διαρθρωτική πρόκληση, με τις προγραμματισμένες εργασιακές μεταρρυθμίσεις να είναι ζωτικής σημασίας για την άνοδο των ποσοστών συμμετοχής.
Αναμενόμενη συνέχεια πολιτικής: Η Ελλάδα θα δει δύο συνεχόμενες εκλογές στις 25 Ιουνίου, δεδομένης της αποτυχίας των κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) απέδωσε πολύ πάνω από τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, εξασφαλίζοντας σχεδόν το 40% των ψήφων και καθιστώντας πιθανό ότι θα κερδίσει την επερχόμενη ψηφοφορία. Εάν η ΝΔ καταφέρει να εξασφαλίσει μια άνετη πλειοψηφία (κάτι που φαίνεται πιθανό, δεδομένου ότι οι δεύτερες εκλογές θα επανέλθουν σε πλειοψηφικό σύστημα μπόνους, παρέχοντας στον νικητή 50 επιπλέον έδρες), αυτό θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους πολιτικής αστάθειας και θα επιτρέψει τη συνέχεια της πολιτικής. Ο οίκος προβλέπει ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει καλές σχέσεις με την ΕΕ και άλλους εταίρους, διασφαλίζοντας τη μακροοικονομική σταθερότητα.
Μείωση ελλείμματος: Ο Fitch αναμένει συνεχή δημοσιονομική εξυγίανση το 2023, αντανακλώντας εν μέρει μια καλύτερη αρχική θέση, δεδομένου ότι το έλλειμμα είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο το 2022. Προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί στο 1% του ΑΕΠ (και στο 2% το 2024). Οι καθοδικοί κίνδυνοι συγκρατήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, δεδομένης της μεγάλης αύξησης των εσόδων τους πρώτους μήνες του έτους.
Πτώση χρέους και σταθερές συνθήκες χρηματοδότησης: Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου για βελτιωμένη δημοσιονομική στάση και σταθερή ονομαστική ανάπτυξη, ο λόγος δημόσιου χρέους/ΑΕΠ θα μειωθεί στο 162,2% το 2023 και στο 154,4% το 2024. Οι σταθερές συνθήκες χρηματοδότησης, οι περιορισμένες ανάγκες μετατροπής χρέους και η σημαντική ταμειακή θέση (κοντά στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ) θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διαχείριση του χρέους.
Διευκόλυνση των πληθωριστικών πιέσεων: Η Fitch προβλέπει ότι ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4% το 2023 και στο 1,9% το 2024. Η δυναμική της αγοράς εργασίας θα υποστηρίξει την ταχύτερη αύξηση των μισθών φέτος (πάνω από 6%), αλλά οι κίνδυνοι μιας σπείρας μισθού-τιμής είναι περιορισμένοι.
Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών: Η προβλεπόμενη μείωση των εισαγωγών (λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας και της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης) θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το διάστημα 2023-2024 (αφού φθάσει το υψηλό 12ετίας του 9,7 % του ΑΕΠ το 2022). Το έλλειμμα (το οποίο αναμένεται ότι θα είναι κατά μέσο όρο 6,5% τα επόμενα δύο χρόνια) θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αυξανόμενες καθαρές εισροές ΑΞΕ και τις μεταφορές στην ΕΕ, μειώνοντας έτσι τους εξωτερικούς κινδύνους ευπάθειας.
Σταθερός Τραπεζικός Τομέας: Η ραγδαία βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού συνεχίστηκε το 4ο τρίμηνο του 22, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρεί στο 8,2% σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο οίκος αναμένει περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, αλλά με πιο ήπιο ρυθμό, καθώς οι συναλλαγές διάθεσης στοιχείων ενεργητικού είναι πιθανό να είναι μικρότερες και η συνολική οικονομική δραστηριότητα μειώνεται. Η πιστωτική επέκταση έχει αποδυναμωθεί το 2023, εν μέρει καθώς επιβραδύνθηκε ο εταιρικός δανεισμός, αλλά εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί καθώς η ανάπτυξη αρχίζει να ενισχύεται το δεύτερο εξάμηνο του 23.
Να σημειωθεί ότι οι οίκοι DBRS και Standard and Poor’s έχουν ήδη κατατάξει την Ελλάδα μία μόλις βαθμίδα από τον επενδυτικό βαθμό, ενώ η Moody’s αξιολογεί τη χώρα στη χαμηλότερη βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης, τρεις από την επενδυτική.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Τα περισσότερα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει απορροφήσει η Ελλάδα
Fitch: Αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας περιμένει και η DZ Bank
DBRS: Πώς η Ελλάδα έριξε τα κόκκινα δάνεια από το 40% κάτω από το 5%
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News