Eurasia Group: Η πανδημία φέρνει το τέλος των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ
Η πανδημία θα φέρει την αρχή του τέλους των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπει η Eurasia Group, καθώς οι Βρυξέλλες και αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αρχίζουν να εξετάζουν τη ριζική αναμόρφωση των ορίων του 3% του ΑΕΠ για τα ελλείμματα και του 60% του ΑΕΠ για τα χρέη.
Η απάντηση των κυβερνήσεων στην πανδημία του κορωνοϊού και τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών έχουν εκτοξεύσει τα ελλείμματα και τα χρέη, δημιουργώντας ανησυχίες ότι οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να… σφίξουν το δημοσιονομικό ζωνάρι πρόωρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσπάθεια ανάκαμψης.
«Πιστεύουμε ότι αυτές οι ανησυχίες είναι άτοπες και ανώτεροι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες συμφωνούν με την εκτίμησή μας. Είναι ξεκάθαροι πως το μήνυμά τους προς τις χώρες μέλη λέει να δώσουν προτεραιότητα στην ανάκαμψη», αναφέρουν οι αναλυτές της Eurasia Group.
Η άποψη που επικρατεί μέσα στην Κομισιόν είναι ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στους παλιούς κανόνες». Για παράδειγμα, ο δημοσιονομικός κανόνας που λέει ότι οι χώρες μέλη πρέπει να κόβουν το 1/20 της διαφοράς ανάμεσα στο 60% και το πραγματικό ύψος του χρέους τους κάθε χρόνο, απλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ακόμα και μία προσαρμογή της τάξης του 0,6% σε δομικό επίπεδο δεν θεωρείται αξιόπιστη σε αυτή τη φάση, καθώς όπως εξηγεί η Eurasia, κάτι τέτοιο θα παγίδευε τις χώρες μέλη σε ένα μονοπάτι όπου θα είναι αναγκασμένες να ακολουθούν πολιτικές λιτότητας για υπερβολικά πολύ καιρό.
Η συζήτηση στο ευρωπαϊκό επίπεδο για την προσαρμογή των κανόνων στη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα είναι ακόμα πρώιμη, όμως στόχος είναι να γίνουν οι κανόνες για τα χρέη λιγότερο αυστηροί, ώστε να επιτρέπουν μία πιο σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή. Οι χώρες του Νότου, για παράδειγμα, ζητούν εδώ και καιρό να αναθεωρηθεί ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται το κενό παραγωγής (δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό και το δυνητικό ΑΕΠ), ώστε οι στόχοι των δομικών ελλειμμάτων για τις χώρες υψηλών χρεών να είναι λιγότερο απαιτητικοί.
Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν και επίσημα με την έναρξη της πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ, τον επόμενο Ιανουάριο, με στόχο οι όποιες αλλαγές να εφαρμοστούν με τη γαλλική προεδρία, που αρχίζει τον Ιανουάριο του 2022, σημειώνει η Eurasia Group.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News