Bloomberg για εκλογές: Η οικονομία ανακάμπτει αλλά οι ψηφοφόροι μετρούν το κόστος
Από την κατασκευή μιας νέας γραμμής μετρό έως τα γεμάτα καφέ και τις ταβέρνες και τους τουρίστες στις πλατείες όπου κάποτε οι διαδηλωτές συγκρούονταν με την αστυνομία, η επιστροφή της Ελλάδας από τα βάθη της κρίσης είναι εμφανής στην Αθήνα. Η πρόκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πείσει τους Έλληνες ότι στη διαδρομή από την «παλιά Ελλάδα» στη νέα, δεν μένουν πίσω, γράφει το Bloomberg, εν όψει των εκλογών.
Όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η ανάκαμψη της οικονομίας φέρνει τη χώρα σε καλό δρόμο για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, μετά από 13 χρόνια. Το ΑΕΠ βρίσκεται ακριβώς εκεί που ήταν όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε στάση πληρωμών το 2010 και βυθίστηκε πάνω από 20%. Η ανεργία έχει μειωθεί τουλάχιστον στο μισό από το υψηλό του 28%. Τα capital controls άρθηκαν πριν από περισσότερα από τρία χρόνια. Οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
«Αλλά το βάρος αυτής της ανάκαμψης εξακολουθεί να βαραίνει ένα εκλογικό σώμα που δυσκολεύεται όπως η υπόλοιπη ήπειρος», σημειώνει το δημοσίευμα. Η κληρονομιά της πανδημίας του κορωνοϊού και η κρίση ακρίβειας έχουν υπερβολικό αντίκτυπο στα νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα είχε ήδη συμπιεστεί από τα χρόνια της λιτότητας.
Το διακύβευμα των εκλογών είναι εάν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει μια ακόμα περίοδο πολιτικού δράματος και να παραμείνει σε μια τροχιά που βελτίωσε τη διεθνή της θέση και έκανε τη χώρα ένα μέρος όπου οι επενδυτές θέλουν να αναπτύξουν ξανά επιχειρηματικές δραστηριότητες.
«Το κυριότερο από τη σκοπιά ενός ξένου θα ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει σημείο κρίσης», λέει στο Bloomberg ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. «Με άλλα λόγια, ότι θα καταφέρει να κάνει δύο πράγματα: να εξυπηρετήσει κανονικά το εξωτερικό της χρέος και να διατηρήσει αρκετά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Το 2022, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το χρέος ως προς το ΑΕΠ ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το risk premium των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε σύγκριση με αυτά της Γερμανίας μειώθηκε κατά περίπου ένα τρίτο το περασμένο έτος. Τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν παρόμοιες αποδόσεις με τα ιταλικά ομόλογα, τα οποία κατέχουν επενδυτική βαθμίδα.
Ο δείκτης του χρέους, ωστόσο, παραμένει ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη, ενώ η χώρα έχει δρόμο να διανύσει για να αναπληρώσει τη χαμένη εποχή της κρίσης χρέους, σημειώνει το Bloomberg.
Η οικονομία αναμένεται να φτάσει στα 223 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, περίπου όσο ήταν το 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat. Ωστόσο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ύψους 21.200 ευρώ είναι περίπου 29% χαμηλότερα από ό,τι στην Τσεχία, μια χώρα με παρόμοιο μέγεθος πληθυσμού στο λιγότερο εύπορο πρώην Ανατολικό Μπλοκ της Ευρώπης. Πριν από την κρίση, η Ελλάδα ήταν περίπου 37% υψηλότερα από την Τσεχία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η περιοχή της Αττικής θα κρίνει τελικά την επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Ανάμεσα στους πολίτες με τους οποίους συνομίλησε το πρακτορείο, το ζήτημα των μισθών είναι πρώτη προτεραιότητα. Τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Τσίπρας έχουν επικεντρωθεί στα εισοδήματα, σημειώνει το ρεπορτάζ. Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ το μήνα στην τετραετία, από 780 ευρώ, ενώ ο αντίπαλός του έχει δεσμευτεί για 880 ευρώ τις πρώτες 50 ημέρες στην εξουσία. Το 2010, πριν την κρίση, ήταν 740 ευρώ.
Αυτό που ζητά το εκλογικό σώμα είναι ένα μονοπάτι προς ένα βιοτικό επίπεδο που να ταιριάζει τουλάχιστον με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, σημειώνει ο Ν. Βέττας του ΙΟΒΕ.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Reuters: Πώς «διαβάζουν» τις ελληνικές εκλογές οι αγορές
Τι λένε οι Financial Times για τις εκλογές: Η επόμενη κυβέρνηση έχει δουλειά να κάνει
Από το junk στην επενδυτική βαθμίδα – Οι FT για τo «μεγάλο γύρισμα» της Ελλάδας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News