Επίδομα θέρμανσης: Τι ισχύει για τα καυσόξυλα
Αγορές καυσόξυλων που έχουν γίνει μετά την 1η Ιουνίου θα επιδοτήσει το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να εισπράξουν επίδομα θέρμανσης όσοι κάτοικοι ορεινών περιοχών προμηθεύτηκαν το καλοκαίρι σημαντικές ποσότητες ενόψει του χειμώνα, εκμεταλλευόμενοι και τις χαμηλές τιμές. Σε τρεις μέρες, εν τω μεταξύ, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των δηλώσεων.
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, το μόνο που έχουν να κάνουν οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι είναι να υποβάλλουν τα σχετικά τιμολόγια στην πλατφόρμα του επιδόματος θέρμανσης (myθέρμανση), η οποία κλείνει την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι από φέτος, εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, επιδοτούνται για πρώτη φορά και νέα καύσιμα θέρμανσης, όπως είναι το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και τα πέλετ (για οικισμούς με έως 2.500 κατοίκους).
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 50.000 αιτήσεις και η πίστωση του επιδόματος της πρώτης φάσης θα γίνει λίγες μέρες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας. Όσοι είχαν από πέρυσι επαρκείς ποσότητες πετρελαίου και δεν προμηθεύτηκαν ακόμα καινούργιο καύσιμο, θα πρέπει να περιμένουν να ξανανοίξει η πλατφόρμα (περίπου τον Απρίλιο) προκειμένου να υποβάλλουν τα τιμολόγια των αγορών που θα κάνουν μετά τις 11 Ιανουαρίου.
Εννοείται ότι επιδοτούνται αγορές μόνο για το ακίνητο που δηλώνεται ως πρώτη κατοικία. Το ύψος του επιδόματος που θα λάβει κάθε δικαιούχος κυμαίνεται από 80 ευρώ έως και 650 ευρώ, αρκεί να έχει πραγματοποιήσει αγορές καυσίμου τουλάχιστον διπλάσιας αξίας. Δηλαδή, για να εισπράξει επίδομα 300 ευρώ, θα πρέπει να έχει αγοράσει πετρέλαιο αξίας 600 ευρώ. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.
Το ύψος του επιδόματος εξαρτάται από την γεωγραφική θέση της κατοικίας του ενδιαφερόμενου, καθώς για τις ορεινές περιοχές προβλέπεται υψηλότερος συντελεστής επιδότησης.
Με βάση τα κριτήρια, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να είναι:
· έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
· έως και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση με προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο
· έως 22.000 για μονογονεϊκή οικογένεια, με προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
Επίσης, σχετικά με το περιουσιακό κριτήριο,
· η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Στις περιπτώσεις οικισμών που οι κάτοικοί τους δεν βρίσκουν τον οικισμό τους ή έχουν πρόβλημα με τον Ταχυδρομικό Κώδικα στον σχετικό κατάλογο, μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στο τηλ. 213162100, ώστε να γίνεται άμεσα η σχετική διόρθωση. Ήδη έχουν γίνει επικαιροποιήσεις των καταλόγων, μετά από σχετική επικοινωνία των ενδιαφερόμενων.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News