ΤτΕ: Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα το 2023 – Οι παράγοντες που οδηγούν στην αναβάθμιση
Η αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου εντός της επενδυτικής κατηγορίας είναι ιδιαίτερα πιθανή εφόσον φανεί ότι η πορεία των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών το 2023 επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές, σημειώνεται σε ειδικό τμήμα της Έκθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2022.
«Μετά από σειρά αναβαθμίσεων, η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου βρίσκεται πολύ κοντά στην επενδυτική κατηγορία. Οι προοπτικές για περαιτέρω αναβαθμίσεις, με αποτέλεσμα την επίτευξη του στόχου ένταξης στην κατηγορία αυτή, είναι θετικές, ειδικά εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023», σημείωνεται σχετικά.
Οι προηγούμενες αναβαθμίσεις
Οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού δημοσίου το 2022, από τους οίκους DBRS και S&P, και στις αρχές του 2023, από τον οίκο Fitch, αποτέλεσαν μια σημαντική εξέλιξη, καθώς η πιστοληπτική αξιολόγηση του ΕΔ βρίσκεται πλέον οριακά χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία. Σύμφωνα με τις εκθέσεις των τριών αυτών οίκων, οι εξελίξεις που συνέβαλαν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΕΔ το 2022 και στις αρχές του 2023 αφορούσαν κυρίως α) τη μείωση του δημόσιου χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ, β) την πολύ καλή επίδοση της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπέρασε τόσο τις προσδοκίες όσο και τους αντίστοιχους ρυθμούς ανάπτυξης των περισσότερων οικονομιών της ευρωζώνης, και γ) τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Από τη σύγκριση μεταξύ των στοιχείων του 2021 και του 2022, γίνεται εμφανές ότι οι πρόσφατες αναβαθμίσεις επήλθαν ως αποτέλεσμα της βελτίωσης κυρίως των βασικών μεγεθών των δημόσιων οικονομικών, όπως το χρέος και το δημοσιονομικό ισοζύγιο. Συγκεκριμένα, η αναμενόμενη μείωση του δημόσιου χρέους, εντός του 2022, σε 169% του ΑΕΠ, από 193% του ΑΕΠ το 2021, συνέβαλε από μόνη της σε αύξηση της σχετικής ποσοτικής παραμέτρου κατά περίπου 0,5 της βαθμίδας (notch), ενώ συμπαρέσυρε σε αύξηση κατά 0,4 της βαθμίδας τη μεταβλητή των καθαρών περιουσιακών στοιχείων εξωτερικού (sovereign net foreign assets), λόγω της μείωσης των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς κατοίκους του εξωτερικού. Επίσης, κατά 0,15 της βαθμίδας συνέβαλε η περαιτέρω βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος. Έτσι, από μόνες τους οι θετικές εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά, κατά το 2022, εξηγούν την αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, δηλαδή από ΒΒ σε ΒΒ+.
Συγκεκριμένα, υπολογίζονται οι μεταβολές, με βάση τις υποθέσεις ότι το 2023 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2%, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί σε περίπου 159% του ΑΕΠ και θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Οι εξελίξεις αυτές συμπαρασύρουν προς ανάλογη κατεύθυνση επιπλέον παραμέτρους που υπεισέρχονται στο ποσοτικό σκέλος της ανάλυσης. Για παράδειγμα, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης θα αυξήσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά και το σχετικό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ η περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους αναμένεται να βελτιώσει έτι περαιτέρω τα καθαρά στοιχεία ενεργητικού του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό.
Γιατί είναι εφικτή η επενδυτική βαθμίδα
Όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και των αναμενόμενων μακροοικονομικών επιδόσεων για το 2023 αναμένεται να ανεβάσει το βαθμό που προκύπτει από το ποσοτικό σκέλος της ανάλυσης της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 0,8 της βαθμίδας. Στην εξέλιξη αυτή, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, συμβάλλουν σχεδόν ισόποσα οι αναμενόμενες δημοσιονομικές εξελίξεις (κατά 0,32 της βαθμίδας) και οι αναμενόμενες μακροοικονομικές επιδόσεις (κατά 0,33 της βαθμίδας). Συνολικά, οι εξελίξεις αυτές συνηγορούν σε αναβάθμιση του ΕΔ κατά μία βαθμίδα, με αποτέλεσμα την επίτευξη του στόχου της αναβάθμισης εντός της επενδυτικής κατηγορίας.
Ως εκ τούτου, η αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία εντός του 2023 είναι εφικτή. Βέβαια, η αναβάθμιση αυτή δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα έλθει αυτόματα, ειδικά λόγω των ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας εντός του 2023, αλλά και της επιδείνωσης των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, γεγονός που θα συμβάλει σε έναν καθοδικό μάλλον παρά ανοδικό κύκλο μεταβολών στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις διεθνώς.
Συνεπώς, ενδέχεται οι οίκοι να ενσωματώσουν τις τυχόν θετικές εξελίξεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις μετά την πραγματοποίησή τους, δηλαδή αφότου επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι αναμενόμενες μακροοικονομικές επιδόσεις. Από την άλλη πλευρά, τυχόν καλύτερες των αναμενομένων επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και των δημοσιονομικών μεγεθών, ή περαιτέρω βελτίωση σε παραμέτρους όπως το θεσμικό περιβάλλον της οικονομίας, θα ενισχύσουν τις προοπτικές για αναβαθμίσεις.
Η σημασία της αναβάθμισης
Ενδεχόμενη αναβάθμιση θα ήταν πολύ σημαντική, καθώς θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα τη συγκράτηση των ανοδικών επιδράσεων που ασκεί η αυστηροποίηση των διεθνών νομισματικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις αποδόσεις τους. Επίσης, αυτή η εξέλιξη θα ασκούσε θετική επίδραση και στις ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες μέσω της μείωσης του κόστους δανεισμού τους και της προσέλκυσης νέων κεφαλαίων.
Ταυτόχρονα όμως, εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς και της επιδείνωσης των προοπτικών για το αξιόχρεο κρατών και επιχειρήσεων, λόγω και του αυξημένου κόστους δανεισμού, η αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα γίνει αυτόματα με την επίτευξη κάποιων δημοσιονομικών ή μακροοικονομικών στόχων. Επίσης, πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι οι παράμετροι των πιστοληπτικών αξιολογήσεων τις τροφοδοτούν μετά την πραγματοποίηση των μεγεθών.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Τράπεζα της Ελλάδος: Ανάπτυξη 2,2% το 2023 – Εκκληση για δημοσιονομική σύνεση
Eurobank: Ενθαρρυντικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία
HSBC: Βλέπει ανάπτυξη 2,1% φέτος – Η Ελλάδα υπεραποδίδει
Capital Economics: Προστατευμένη η ελληνική οικονομία από τις αυξήσεις επιτοκίων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News