Μειώθηκαν οι οφειλέτες του Δημοσίου, αλλά αυξήθηκαν οι οφειλές
Ο ηλεκτρονικός εντοπισμός οφειλετών, οι υπενθυμίσεις, οι ρυθμίσεις και βέβαια η μείωση φόρων συνέβαλαν στη συρρίκνωση του αριθμού όσων χρωστούν.
Η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η μείωση των φόρων αλλά και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις (72 και 120 δόσεων) οδήγησαν στη συρρίκνωση των οφειλετών του Δημοσίου κατά 400.000 σε σύγκριση με το 2018, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με στελέχη της φορολογικής διοίκησης, οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες για τον εντοπισμό των οφειλετών, ακόμη και για την υπενθύμιση στους φορολογουμένους των φορολογικών υποχρεώσεών τους μείωσαν σημαντικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη καθώς και τους οφειλέτες του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου, παρά τη μείωση των οφειλετών και τη φορολογική συμμόρφωση (αύξηση εισπραξιμότητας φόρων) τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προκαλούν δέος. Συγκεκριμένα, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Ιανουαρίου του 2023 διαμορφώθηκε στα 114,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022.
Ακόμη κι αν αφαιρεθούν από αυτό το ποσό 26,3 δισ. ευρώ που έχουν χαρακτηριστεί οφειλές ανεπίδεκτες είσπραξης, το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ανέρχεται στα 88,2 δισ ευρώ. Μάλιστα, το συντριπτικό τμήμα των ληξιπρόθεσμων χρεών οφείλουν λίγοι με εξαιρετικά μεγάλα χρέη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση παρατηρείται σε σχεδόν όλες τις κατηγορίες οφειλής (εξαίρεση αποτελεί η πρώτη κατηγορία οφειλής που αφορά ποσά έως 50 ευρώ, καθώς και η κατηγορία που αφορά οφειλές από 500 έως 5.000 ευρώ), με τη μεγαλύτερη να πηγάζει, όμως, από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σε αυτή την κατηγορία οφειλής καταγράφεται αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 597 εκατ. ευρώ, η οποία συνοδεύεται από μικρή αύξηση του αριθμού των οφειλετών κατά 197 πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 79,5% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Δηλαδή, 9.022 φορολογούμενοι χρωστούν συνολικά 90,9 δισ. ευρώ.
Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των επιχειρήσεων, καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτές αυξήθηκαν κατά 333 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι από τα νομικά πρόσωπα προέρχεται το 73% των οφειλών στο συγκεκριμένο εύρος οφειλής, με το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπό τους να αγγίζει στο τέλος Ιανουαρίου του 2023 τα 66,3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.495, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 117 νομικά πρόσωπα.
Αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών, στο τέλος Ιανουαρίου του 2023 παρατηρείται μείωση κατά 18.303 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 4.031.610 οφειλέτες. Η συγκεκριμένη μείωση προέρχεται κυρίως από τη χαμηλότερη κατηγορία οφειλής και ειδικότερα εντοπίζεται στο εύρος οφειλής μεταξύ 10 και 50 ευρώ (μείωση των οφειλετών κατά 43.491 πρόσωπα). Αντιθέτως, η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των οφειλετών, κατά 16.865 πρόσωπα, καταγράφεται στο εύρος οφειλής από 50 έως 500 ευρώ, στο οποίο ανήκει το 37,6% του συνόλου των οφειλετών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1.514.173 πρόσωπα.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Άνοιξε το taxisnet: Ξεκίνησε η υποβολή φορολογικών δηλώσεων
Διασύνδεση ταμειακών με POS: Οι προθεσμίες και τα voucher
Αναβίωση ρυθμίσεων για χρέη στο Δημόσιο και πρόστιμα για τα POS
ΑΑΔΕ: Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News