DBRS: Στάσιμη διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας
Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στη βαθμίδα BB(high) με σταθερό outlook ο οίκος DBRS.
Είχε προηγηθεί η Fitch στις 28 Ιανουαρίου η οποία είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ+ από ΒΒ φέρνοντας τη χώρα μας μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, δίδοντας σταθερό σταθερό outlook.
Στην έκθεσή της, η DBRS εξηγεί ότι το σταθερό outlook αντανακλά τη θέση ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών και του χρέους, παρά το πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον. Χάρη στη δυναμική ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας, στις συνεχιζόμενες βελτιώσεις στην αγορά εργασίας και στα μέτρα στήριξης, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ανήλθε κοντά στο 6% το 2022.
Τα μέτρα για τη μείωση του αντίκτυπου του αυξημένου ενεργειακού κόστους οδήγησαν σε πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5% το 2021. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι μειώθηκε σχεδόν κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, χάρη στις βελτιωμένες δημοσιονομικές επιδόσεις και στην ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη. Όμως, παρά τη σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών και του χρέους, η εφαρμογή ενός συνετού σχεδίου σύσφιξης θα είναι κρίσιμη για την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, με παράλληλη οικοδόμηση ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή, η αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και τα μέτρα στήριξης θα συνεχίσουν να στηρίζουν φέτος την οικονομία, αν και οι προοπτικές ανάπτυξης υπόκεινται σε καθοδικούς κινδύνους που σχετίζονται με την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και σε ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση.
Ο οίκος υπογραμμίζει ακόμη ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη και από την εφαρμογή στο παρελθόν οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εκτέλεση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), το οποίο αποτελείται από μεταρρυθμίσεις που εάν εφαρμοστούν, θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Ωστόσο ο οίκος επισημαίνει ότι η αξιολόγηση της χώρας περιορίζεται από την κληρονομιά που άφησε η παρατεταμένη κρίση της χώρας, δηλαδή από τον πολύ υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους και τα ακόμη υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα. Όσο για τις χαμηλές επενδύσεις επιβαρύνουν τις αναπτυξιακές επιδόσεις της Ελλάδας, με το επενδυτικό κενό προς το παρόν να παραμένει υψηλό.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Σε τεταμένο κλίμα η νέα αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία
Νέο σινιάλο για τις αγορές η ανάπτυξη του 5,9%
Τέσσερα σημαντικά ραντεβού για την ελληνική οικονομία τον Μάρτιο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News