S&P Global Ratings: Πιθανή η επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 – Δεν προκαλεί ανησυχία το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα
Η ανάπτυξης της Ελλάδας το 2023 θα είναι πολύ καλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, σημειώνει ο ανώτερος διευθυντής της S&P Global Ratings, Marko Mrsnik μιλώντας στο Money Pod και τον Βασίλη Κωστούλα. Ο ίδιος, αν και διευκρινίζει πως δεν μπορεί να κάνει εικασίες για το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής αναβάθμισης, εκτιμά πως η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία είναι ένα πιθανό σενάριο για το 2023.
Ο κ. Mrsnik δεν βλέπει αυξημένο πολιτικό κίνδυνο για τη χώρα μας λόγω των εκλογών, «η εστίαση στις οποίες είναι κάτι φυσιολογικό σε όλο τον κόσμο, σε ό,τι αφορά τις αγορές και τους επενδυτές». Πιο συγκεκριμένα, εξέφρασε την εκτίμηση της S&P ότι το σχέδιο που υλοποιείται για την ελάφρυνση του χρέους στο πλαίσιο του επίσημου τομέα, η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στο ευρωσύστημα, όπως και οι διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, «δίνουν κίνητρο στην επόμενη κυβέρνηση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».
Μιλώντας για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο ανώτερος διευθυντής της S&P Global Ratings αναφέρει ότι η Ευρωζώνη μάλλον θα αποφύγει την ύφεση, καθώς παρατηρείται βελτίωση σε μια σειρά από κινδύνους όπως οι τιμές του φυσικού αερίου, ενώ ενισχυτικά λειτουργούν τα χρήματα του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία υποστηρίζουν τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής.
Ειδικότερα για την Ελλάδα ανέφερε πως η S&P αναμένει πως η οικονομική επίδοση της χώρας «θα είναι πολύ καλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και θεωρούμε ότι ειδικά στην Ελλάδα τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο».
Ο ίδιος εκτιμά ότι το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ανεβεί στο 3 με 3,5% στο πρώτο εξάμηνο του έτους παρατηρώντας ότι «μια σημαντικά πιο ουσιαστική αύξηση στο επιτόκιο πολιτικής πιθανότατα θα μείωνε τον πυρήνα του πληθωρισμού πιο γρήγορα, αλλά θα αύξανε και το ρίσκο της ύφεσης. Με αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση, στις επενδύσεις αλλά και στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων στο τραπεζικό σύστημα – καθώς θα βλέπαμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να συναντούν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους».
Ακούστε το Money Pod:
Επιμέλεια παραγωγής: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
The Money Pod: Standard & Poor’s – «Πιθανό σενάριο» το 2023 η επενδυτική βαθμίδα
DBRS: Θετικό σήμα για την ελληνική αξιολόγηση – Τι λέει για τις εκλογές
Fitch για Ελλάδα: Οι εκλογές δεν είναι εμπόδιο σε μια αναβάθμιση, αλλά δεν θα έρθει σύντομα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News