Όχι σε οριζόντια μέτρα από τις Βρυξέλλες- Τι λέει το Eurogroup για τους μισθούς
To μήνυμα ήταν σαφές για ακόμη μια φορά από το Eurogroup: Όχι στα οριζόντια μέτρα στήριξης. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν πως τα μέτρα στήριξης που παίρνουν οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αφορούν μόνο τους ευάλωτους πολίτες. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δαπανήσαν το 2022 συνολικά περίπου το 1,25% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ για ενεργειακή στήριξη δηλαδή περίπου 200 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Eurogroup θα πρέπει να σχεδιαστούν πολιτικές εισοδηματικής στήριξης για να μετριαστεί ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών της ενέργειας στα νοικοκυριά με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι στοχευμένες, προσωρινές και να μην αποδυναμώνονται τα κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι πολιτικές επίσης θα πρέπει να μετριάσουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες. Σύμφωνα με έγγραφο του Eurogroup o μετριασμός της απώλειας αγοραστικής δύναμης είναι σημαντικός ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες υπέστησαν ισχυρότερες μειώσεις στα πραγματικά εισοδήματα λόγω των καταναλωτικών προτύπων τους.
Οι νέες καλύτερες εκτιμήσεις για την ευρωπαική οικονομία όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντοναχιου αφήνει ένα παράθυρο να επανεκτιμηθούν και να αξιολογηθούν οι δημοσιονομικές πολιτικές. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά «πρέπει να εξετάσουμε την ύπαρξη ενός επιπέδου δημοσιονομικής στήριξης που να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που αναμένουμε να συμβούν όσον αφορά την τιμή της ενέργειας και το γενικό επίπεδο του πληθωρισμού. Αυτό είναι σημαντικό προκειμένου να μειωθεί το συνολικό δημοσιονομικό κόστος και να επιτευχθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός προσανατολισμός, ενώ παράλληλα να προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι».
Οι αυξήσεις μισθών μέχρι τώρα δεν προκαλούν σπιράλ πληθωρισμού
Ειδική μνεία στο Eurogroup έγινε και για την αγορά εργασίας αλλά και το εάν η αύξηση των μισθών μπορεί να δημιουργήσει νέο σπιράλ πληθωρισμού.
Σύμφωνα με το Eurogroup πρόσφατες εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος μιας σπείρας μισθού-πληθωρισμού στο τρέχον πλαίσιο είναι περιορισμένος, αν και το θέμα αξίζει παρακολούθησης. Μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είναι προ των πυλών στην Ελλάδα καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2023 αλλά σύμφωνα με το Eurogroup οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα το 2023 θα παρουσιάσουν μείωση.
Σύμφωνα με έγγραφο του Eurogroup oι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν σημαντικά σε ονομαστικούς όρους το 2021 και το 2022, αλλά σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν στην πλειονότητα των χωρών. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών είναι επί του παρόντος αρκετά περιορισμένος στην πλειονότητα της ζώνης του ευρώ
Η δυναμική των μισθών μέχρι στιγμής υπολείπεται του πληθωρισμού. Ως εκ τούτου, οι πραγματικοί μισθοί για το 2023 αναμένεται να παρουσιάσουν μικτή εικόνα. Δηλαδή αναμένεται μείωση σε πολλά κράτη μέλη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Σλοβακίας), ενώ αύξηση αναμένεται σε ορισμένα άλλα κράτη (π.χ. Βέλγιο, Κύπρος, Εσθονία).Από το 2024 αναμένεται η αύξηση των πραγματικών μισθών ειδικά σε χώρες όπως η Λετονία και η Λιθουανία και τη Σλοβακία που εμφανίζουν σχετικά στενές αγορές εργασίας.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ανάπτυξη 1,2% και πληθωρισμό 4,5% «βλέπει» η Κομισιόν για την Ελλάδα
Χρ. Σταϊκούρας: Οι προβλέψεις της ΕΕ επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας
Eurogroup: Ανθεκτική η οικονομία της Ευρωζώνης – Η κρίση δεν έχει περάσει
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News