Ποιοι θα έχουν δεύτερη ευκαιρία στη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο
Οι τελικές αποφάσεις για αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων αναμένεται να ληφθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου
Σχέδιο για την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 100-120 δόσεων, ακόμη και στην ειδική ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες, περισσότεροι από 800.000 οφειλέτες έχουν χάσει τις ρυθμίσεις στις οποίες ήταν ενταγμένοι για διάφορους λόγους.
Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου στη Καθημερινή της Κυριακής, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, υπάρχουν περιπτώσεις που διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία. Δηλαδή, για παράδειγμα, κάποιος φορολογούμενος για να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος άφησε απλήρωτη τη ρυθμισμένη δόση που είχε.
Τέτοιες περιπτώσεις εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αποφασισθεί σε ποιους θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία. Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εξετάζουν κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά και τις προσεχείς μέρες αναμένεται να δώσουν στην πολιτική ηγεσία αναλυτικούς πίνακες με τους οφειλέτες που έχουν απολέσει τις ρυθμίσεις τους. Οι τελικές αποφάσεις για αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων αναμένεται να ληφθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ το οικονομικό επιτελείο δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει μια νέα ρύθμιση οφειλών.
Η επανένταξη των φορολογουμένων στις ρυθμίσεις που έχασαν επειδή σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις θα συνοδεύεται με «πέναλτι», με ένα από τα σενάρια να προβλέπει την καταβολή δύο ή περισσότερων δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων που χάθηκαν μετά την υποβολή της νέας αίτησης για επανένταξη στη ρύθμιση. Οι υπόλοιπες δόσεις που έχουν χαθεί θα έρθουν να προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης που θα αναβιώσει.
Σήμερα, με χρέη στην εφορία εμφανίζονται πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) εκ των οποίων 3,8 εκατ. ή 9 στους 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση του αριθμού των μικρών οφειλετών.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται να αναβιώσουν οι εξής ρυθμίσεις:
Ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για χρέη πανδημίας: Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021, οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηριστεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.
Ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων: Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα κολλήσουν στο τέλος της ρύθμισης. Για παράδειγμα, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ωστόσο στην πορεία αρκετοί για διάφορους λόγους την έχασαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρεών πανδημίας σε έως 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών 24-48 δόσεις). Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα, ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά. Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932 δισ. ευρώ ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001-50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001-300.000 ευρώ.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Μειώνεται το επιτόκιο των ρυθμίσεων
Τα ορόσημα για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης
«Δώρο Πάσχα» με προτεραιότητα – Πώς θα μοιραστούν τα 700 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News