ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 5 προκλήσεις για τον νέο υπουργό Εργασίας

Οι 5 προκλήσεις για τον νέο υπουργό Εργασίας

Τα ηνία του υπουργείου Εργασίας αναλαμβάνει πλέον ο Κωστής Χατζηδάκης. Το υπουργείο Εργασίας αποτελεί ένα από τα πιο νευραλγικά υπουργεία αυτή τη χρονική στιγμή. 

Από την μία πλευρά, ο νέος υπουργός θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων αλλά και των ανέργων, καθώς η αγορά εργασίας κλυδωνίζεται λόγω της πανδημίας. Στα χέρια του θα συνεχίσουν να βρίσκονται οι αναστολές, το πρόγραμμα Συν-εργασία αλλά και ένα από τα όπλα που πρέπει να αξιοποιήσει ειδικά μετά το τέλος της πανδημίας είναι το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων. 

Από την άλλη καλείται να περάσει από την Βουλή ένα ριζοσπαστικό νομοσχέδιο που αφορά τον πυλώνα της επικουρικής ασφάλισης.

Με το νέο σύστημα για τους νεοεισερχόμενους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από την 1/1/2022 θα δημιουργείται ένας ατομικός κουμπάρας στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι εισφορές που θα καταλάβουν και στη συνέχεια θα επενδύονται βάσει του προφίλ του κάθε ασφαλισμένο από ένα Δημόσιο Ταμείο που θα συσταθεί. Βέβαια μαέστρος του εν λόγω νομοσχεδίου είναι ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του καθώς ετοιμάζει μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της κοινωνικής ασφάλισης των τελευταίων ετών.  

Με το καλημέρα σας, ο νέος υπουργός Εργασίας έρχεται αντιμέτωπος με μια ακόμη δίκη του ΣτΕ στις 15 Ιανουαρίου που θα κρίνει τα αναδρομικά για τις περικοπές σε επικουρικές και δώρα για το επίμαχο 11μηνο, καθώς η κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα αναδρομικά που αφορούσαν μόνο τις περικοπές των κύριων συντάξεων.

Η νέα μάχη των συνταξιούχων μπορεί να δημιουργήσει έναν ακόμη γύρο αναδρομικών που μπορεί να φθάσουν τα 2,5 δισ.€. Βέβαια ο νέος υπουργός θα πρέπει βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε ορίσει ο Γιάννης Βρούτσης να δώσει τις αυξήσεις και τα αναδρομικά σε όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, καθώς με τον νόμο Βρούτση άλλαξαν οι συντελεστές αναπλήρωσης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα για τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων μέσα στο 2021 οι οποίες αγγίζουν τις 300.000. Πρόσφατο νομοσχέδιο μάλιστα επιστρατεύει μέχρι και τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ ώστε να μηδενίσει το κοντέρ των συντάξεων για τις οποίες ουκ ολίγες φορές οι θεσμοί μας έδωσαν κίτρινη κάρτα.

Η επόμενη πρόκληση του νέου υπουργού και ίσως η μεγαλύτερη είναι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να αλλάξει πολλά στην αγορά εργασίας.

Στο επίκεντρο θα είναι οι αλλαγές σε ωράρια και  υπερωρίες. Αναμένεται μετά από 30 χρόνια η ρύθμιση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας που είχε θεσμοθετηθεί από το 1990 και είχε μείνει στα χαρτιά πλέον να μπορέσει να εφαρμοστεί.

Το πιθανότερο σενάριο είναι το ευέλικτο ωράριο να συμφωνείται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη ενώ δεν θα θίγεται ο συνολικός αριθμός ωρών ετήσιας απασχόλησης και κατά συνέπεια το ύψος του μισθού.

Το νέο νομοσχέδιο θα φέρει αλλαγές στο πλαίσιο της τηλεργασίας  αλλά και στον συνδικαλιστικό νόμο .Μεγάλη παρέμβαση στην αγορά εργασίας είναι και η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την online παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να δημιουργήσει και έντονες αντιδράσεις που πρέπει να αντικρούσει ο νέος Υπουργός 

Βέβαια, ο Κωστής Χατζηδάκης θα είναι και αυτός που τελικά θα κρίνει εάν θα υπάρξει αύξηση ή όχι του κατώτατου μισθού, καθώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου μετατέθηκε η έναρξη της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού λόγω κρίσης.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου, όταν ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News