Business & Finance Πέμπτη 15/12/2022, 09:30
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Μεγαλύτερα τα κτίρια στην παράκτια ζώνη

Ελληνικό: Μεγαλύτερα τα κτίρια στην παράκτια ζώνη

Ακόμα µία πολεοδομική παρέκκλιση για την επένδυση στο Ελληνικό ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, χαρακτηρίστηκαν ως «ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης» τρία διώροφα κτίρια που θα ανεγερθούν κοντά στο παράκτιο μέτωπο, κερδίζοντας έτσι κατά παρέκκλιση 30% περισσότερο όγκο στον χώρο. Τα κτίρια θα έχουν εμπορικά καταστήματα και χρήσεις αναψυχής και τα οποία, σύμφωνα με το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του υπουργείου Περιβάλλοντος, θα συμβάλλουν με τον σχεδιασμό τους στην αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου μας.

Η σχετική απόφαση, που υπογράφει ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, βασίστηκε στη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ). Οπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των Betaplan και Ελληνικό ΜΑΕ, «το συγκρότημα έχει ειδικές αρχιτεκτονικές προδιαγραφές καθώς κατά τον σχεδιασμό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία μιας διεθνώς αναγνωρίσιμης αρχιτεκτονικής σύνθεσης, η οποία διέπεται από το στοιχείο της μοναδικότητας και η οποία καλείται να συγκεράσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπίου στην περιοχή του έργου με τους ειδικούς όρους δόμησης της περιοχής. Παράλληλα, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός επιτυγχάνει τη δημιουργία ενός προορισμού ανοιχτού προς τη θάλασσα με την ανάπτυξη διαδρόμων κυκλοφορίας και υπαίθριων χώρων». Περαιτέρω, το συγκρότημα «θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της ενεργειακής απόδοσης για την απόκτηση πιστοποίησης Leed επιπέδου Gold».

Το ΚΕΣΑ μοιράστηκε τον ενθουσιασμό των μελετητών για το έργο, καθώς σύμφωνα με τη γνωμοδότησή του το συγκρότημα, που έχει σχεδιαστεί από το μελετητικό γραφείο του εγνωσμένου κύρους Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κένγκο Kούμα, «διαθέτει αξιόλογα μορφολογικά, ογκοπλαστικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία που είναι επαρκή για την ανάδειξή του σε τοπόσημο και τη συμβολή του στη διαχρονική αστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά». Σύμφωνα με πρόσφατες τροποποιήσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (το 2020 και το 2022), εφόσον ένα κτίριο χαρακτηριστεί «ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης» χορηγούνται παρεκκλίσεις από την επιτρεπόμενη κατ’ όγκο εκμετάλλευση του οικοπέδου. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης (δηλαδή τα τετραγωνικά) του κτιρίου, αλλά ότι αυξάνεται ο χώρος που το κτίριο ή το συγκρότημα θα καταλάβει (στον συντελεστή δόμησης δεν προσμετρούνται ημιυπαίθριοι, κλιμακοστάσια κ.λπ.).

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ελληνικό: Διεθνής βράβευση στα «LIT Design Awards 2022» για το φωτισμό του Κέντρου Επισκεπτών 

Lamda Development: Ανάρπαστα τα οικόπεδα και τα διαμερίσματα στο Ελληνικό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News