Η ενεργειακή κρίση «βόμβα» για τις μικρές επιχειρήσεις: 1 στις 2 αύξησε τις τιμές
Aντιμέτωπες με διπλή πρόκληση βρίσκονται οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις: αφενός την εκτίναξη του λειτουργικού κόστους, αφετέρου την διάβρωση των οικογενειακών εισοδημάτων που επιβαρύνει την αγορά. Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο δοκιμάζεται έντονα η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων στην κάθε δράση του οικονομικού κύκλου.
Όπως διαφαίνεται στην έκθεση «Κρίσεις, ελληνική οικονομία και μικρές επιχειρήσεις» του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ οι ανατιμήσεις, ιδίως στην ενέργεια, προκάλεσαν σοβαρές επιπτώσεις στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Κατ’ αρχάς, αυξήθηκαν σημαντικά τα λειτουργικά κόστη, με τις τιμές της ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του έτους να αυξάνονται μεσοσταθμικά κατά 76%. Παράλληλα, στην ίδια περίοδο ενισχύθηκε κατά 43,5% το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων, κατά 57,8% το κόστος καυσίμων και κατά 26,2% το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων.
Δεύτερον, ιστορικά υψηλός αριθμός επιχειρήσεων προχώρησαν σε αύξηση των τιμών των προϊόντων τους. Συγκεκριμένα, το 6,6% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωναν ότι αύξησαν τις τιμές το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Το ποσοστό αυτό ενισχύθηκε στο 23,6% το πρώτο εξάμηνο του 2021, στο 34,8% το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και τελικά εκτινάχθηκε στο 59,2% το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Τιμές πώλησης αγαθών/υπηρεσιών (ποσοστά επιχειρήσεων)
Στην ίδια έκθεση διαφαίνεται τρίτον ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ως αποτέλεσμα της αύξησης του λειτουργικού κόστους αλλά και της πανδημίας. Ενδεικτικά, οι επιχειρήσεις οι οποίες δήλωσαν τον Ιούλιο ότι είχαν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα αντιστοιχούσαν στο 27,8% του συνόλου.
Επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων για κάλυψη βασικών υποχρεώσεων επιχείρησης
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ενισχύθηκε τόσο το δεύτερο εξάμηνο του 2021 όσο και το πρώτο εξάμηνο του 2022, χωρίς ωστόσο να προσεγγίζει τα προ πανδημίας επίπεδα. Αυξητικά κινήθηκε και η απασχόληση, ενώ ενισχυμένο ήταν και το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησε επενδύσεις, αν και εστίαζαν περισσότερο στην προσαρμογή ή συντήρηση και λιγότερο στην επέκταση ή ανάπτυξη.
Τέλος, όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, παρατηρείται υστέρηση στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών. Ενδεικτικά, από την έκθεση προκύπτει ότι μεταξύ των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν ενσωματώσει νέες τεχνολογίες στη δραστηριότητα τους μόνο το 17,4% τις υιοθέτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Με άδειο ταμείο 1 στις 3 μικρές επιχειρήσεις
Β. Κορκίδης: Ανήσυχες οι περισσότερες ΜμΕ της ΕΕ για ενεργειακό κόστος, μισθούς και πληθωρισμό
Ισχυρή παρουσία ΜμΕ στην Black Friday: Η ακτινογραφία της εβδομάδας των υπερεκπτώσεων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News