Business & Finance Παρασκευή 2/12/2022, 13:20
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Οι τράπεζες πρέπει να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» τόνισε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους τραπεζίτες να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά μπροστά στην αύξηση των επιτοκίων.

Την ώρα που η κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις προς τον τραπεζικό κλάδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα στον στο διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνάντησής τους.  Οι τράπεζες πρέπει  να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς έχουν υψηλή κερδοφορία, προκειμένου να αποτραπεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, είπε. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα των χαμηλών επιτοκίων στις καταθέσεις. «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια θετική λύση για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες αλλά και τις ίδιες τράπεζες που έχουν στηριχθεί πολύ», είπε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, στον διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής:

«Ταυτόχρονα όμως βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με μία ευρωπαϊκή αύξηση στα επιτόκια. Ενδεχομένως επιβεβλημένη σε επίπεδο ΕΚΤ προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, αυτό όμως αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι έχει επιπτώσεις στους δανειολήπτες με αύξηση του κόστους δανεισμού. Και θέλω να σας ενημερώσω ότι είμαστε σε μία συζήτηση με τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία καθώς φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Μια τέτοια πολιτική δηλαδή θα ήταν προς όφελος και των ιδίων των τραπεζών πέραν της επιβεβλημένης στήριξης που πρέπει να παρέχουμε σε εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης τους για τα στεγαστικά τους δάνεια. Και υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που αφορούν στις χρεώσεις στις προμήθειες αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων τα οποία κατά την άποψή μου παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων και βέβαια και οι τράπεζες κινητοποιούνται σε μία συνολική επεκτατική πιστωτική πολιτική προκειμένου να στηρίξουν μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται. Αυτή η συζήτηση ελπίζω, είμαι σίγουρος ότι θα έχει τελικά ευτυχή κατάληξη, δεν θα υπάρχει συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού και του Έλληνα φορολογούμενου σε μία τέτοια παρέμβαση».

«Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις τράπεζες και από τα υψηλά κέρδη τα οποία έχουν και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε τελικά σε μία λύση η οποία θα είναι θετική πρώτα και πάνω απ’ όλα τους δανειολήπτες αλλά και για τους καταθέτες αλλά τελικά πιστεύω και για τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ αυτά τα χρόνια προκειμένου να μειώσουνε σημαντικά την έκθεσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Παίρνοντας το λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής: «Πρόεδρε η χώρα μετά από τις τρεις αλλεπάλληλες κρίσεις, την οικονομική, την περίοδο της πανδημίας και την κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το τεράστιο πρόβλημα στην ενέργεια, πραγματικά είναι σε δύσκολη κατάσταση. Καλά είναι τα θετικά νέα αλλά όλοι ξέρουμε και ανησυχούμε για το χειμώνα που έρχεται, για την περίοδο που έρχεται και ο πρώτος είναι ο χειμώνας. Και βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα πέφτει στα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Εκεί πρέπει να δοθεί όλη η προσπάθεια νομίζω να στηριχθούν αυτά τα κομμάτια της κοινωνίας που κυρίως είναι συμπολίτες μας αλλά και όπως είπατε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη στήριξης, και νομίζω θα είναι σημαντικός ο ρόλος που θα κληθούν να παίξουν οι τράπεζες, έστω και πιεζόμενες αν μου επιτρέπετε να το πω, ελπίζω ότι θα το κάνουν. Η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα προβλήματα που ανακύπτουν και η στήριξη στην κοινωνία νομίζω ότι τελικά θα είναι σε όφελος και της οικονομίας σε βάθος χρόνου. Φυσικά το ενδιαφέρον όλων είναι το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας μας».

Σημειώνεται ότι έπειτα και από τις επαφές σε υψηλούς τόνους που είχαν χθες οι τραπεζίτες με το οικονομικό επιτελείο,  αποφασίστηκε να επιδοτηθεί το 50% της διαφοράς της δόσης που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων με στόχο να περιοριστεί η επιβάρυνση για όσους οφειλέτες είναι ευάλωτοι και είναι, μέχρι σήμερα, συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Το ζήτημα έχει μπει στο τραπέζι, μαζί με το αίτημα της κυβέρνησης για την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων, καθώς και τη μείωση των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες. Οι δύο πλευρές θα έχουν και πάλι συνάντηση σε δύο εβδομάδες. 

Διαβάστε επίσης: 

Στεγαστικά: Τα σχέδια για την επιδότηση των δανειοληπτών – Ποιους αφορούν

Τράπεζες: Ποιες προμήθειες περνούν από «κόσκινο»

ΥΠΟΙΚ – Τράπεζες: Χωρίς συμφωνία η συνάντηση για τους δανειολήπτες – Νέο ραντεβού σε δύο εβδομάδες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News