Νέα δάνεια 25,8 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο από τις τράπεζες
Τα κόκκινα δάνεια υποχώρησαν κάτω από τα 16 δισ. από το υψηλό επίπεδο των 100 δισ. περίπου που είχαν βρεθεί το 2015.
∆ραστική µείωση των µη εξυπηρετούµενων δανείων µε παράλληλη αύξηση του ενήµερου χαρτοφυλακίου τους µε νέες χορηγήσεις καταγράφουν οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες στο τέλος 9µήνου, πιστοποιώντας την ουσιαστική εξυγίανση των ισολογισµών τους και τη στροφή στις υγιείς χρηµατοδοτήσεις.
Η πιστωτική επέκταση µε έµφαση στις επιχειρήσεις αποτελεί και τον οδηγό για την ενίσχυση των εσόδων από τόκους σε πραγµατική βάση, χωρίς δηλαδή την «εικονική πραγµατικότητα» των επιτοκιακών εσόδων από τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια, που όσο παρέµεναν στους τραπεζικούς ισολογισµούς παρήγαν λογιστικά κυρίως έσοδα.
Τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια υποχώρησαν κάτω από τα 16 δισ. ευρώ από το υψηλό επίπεδο των 100 δισ. ευρώ περίπου που είχαν βρεθεί το 2015, ενώ ο δείκτης µη εξυπηρετούµενων δανείων έχει υποχωρήσει σε µονοψήφιο ποσοστό και στις τέσσερις συστηµικές τράπεζες. Τον χαµηλότερο δείκτη εµφανίζει η Eurobank µε 5,6% (από 14% στο τέλος του 2020) και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα µε 6,1% (από 13,6% το 2020), η Alpha Bank µε 8% (από 42,8 % το 2020) και η Τράπεζα Πειραιώς µε 8,7% (από 45,3% το 2020).
Η µείωση των κόκκινων δανείων µέχρι σήµερα ήταν αποτέλεσµα κυρίως των τιτλοποιήσεων και των πωλήσεων, αλλά σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των τραπεζών η εικόνα αυτή δεν θα ανατραπεί τα επόµενα τρίµηνα, καθώς παρά την αύξηση των επιτοκίων και την άνοδο του πληθωρισµού δεν υπάρχουν νέες εισροές κόκκινων δανείων. Τα ενήµερα δάνεια των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών ανήλθαν στα 123,5 δισ. ευρώ και αποτελούν τη βάση για την ουσιαστική ενίσχυση της κερδοφορίας µέσω των εσόδων από τόκους, που κατέγραψαν σταθερή άνοδο στα 2,8 δισ. ευρώ περίπου, ενισχυµένα από την υψηλή πιστωτική επέκταση, την άνοδο των επιτοκίων, αλλά και το ευνοϊκό καθεστώς τιµολόγησης της ρευστότητας που διοχέτευσε η ΕΚΤ.
Με βάση τα στοιχεία του 9µήνου, το µεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούµενων δανείων σε επίπεδο οµίλου, που µετά τις προσαρµογές φθάνει τα 35,8 δισ. ευρώ, εµφανίζει η Eurobank, καταγράφοντας ετήσια αύξηση που αγγίζει το 13%, λόγω και της σηµαντικής δραστηριότητας που έχει στο εξωτερικό. Ακολουθεί η Alpha Bank µε 31,3 δισ. ευρώ και ετήσια αύξηση κατά 10%, η Τράπεζα Πειραιώς µε 28,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας τη µεγαλύτερη αύξηση κατά 14% των ενήµερων δανείων, ενώ κατά 9% ενισχύθηκε το ενήµερο χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας, που ανήλθε στα 28,1 δισ. ευρώ. Να σηµειωθεί ότι όσον αφορά τις χορηγήσεις στην Ελλάδα, το µεγαλύτερο µερίδιο έχει η Τράπεζα Πειραιώς, που το σύνολο των δανείων είναι στο εσωτερικό (28,2 δισ. ευρώ), και ακολουθούν η Alpha µε 27,4 δισ. ευρώ, η Εθνική µε 26,5 δισ. ευρώ και η Eurobank µε 26,2 δισ. ευρώ.
Οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες υλοποίησαν στο ακέραιο τις δεσµεύσεις τους για τη χρηµατοδότηση της οικονοµίας, επιτυγχάνοντας ήδη στο εννεάµηνο τους ετήσιους στόχους που είχαν θέσει για νέες εκταµιεύσεις, οι οποίες σύµφωνα µε τα στοιχεία ανήλθαν στα 25,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για νέα δάνεια χωρίς τις αποπληρωµές, µε τη µεγαλύτερη αύξηση στις εκταµιεύσεις, ύψους 8,7 δισ. ευρώ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, να εµφανίζει η Eurobank. Ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς µε 6,7 δισ. ευρώ, η Alpha Bank µε 6,3 δισ. ευρώ και η Εθνική µε 4,1 δισ. ευρώ.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Υψηλό το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες
Αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων ανακοινώνουν οι τράπεζες
Στον «πάγο» τα σχέδια για αγορά σπιτιού – Πάνω οι τιμές και τα επιτόκια
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News