To νεο deal της Vivartia και η είσοδος στα φυτικά τυροκοµικά
Με αυτή την κίνηση εισέρχεται στην ανερχόµενη κατηγορία των φυτικών τυροκοµικών προϊόντων.
Το χαρτοφυλάκιο των τυροκοµικών προϊόντων, προϊόντα µε πολύ µεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και εξαγωγική προοπτική, διευρύνει σηµαντικά η Vivartia µε την απόκτηση του 70% της τυροκοµικής επιχείρησης «Κουρέλλας Α.Ε.» που βρίσκεται στα Γρεβενά. Ταυτόχρονα µε την κίνηση αυτή η Vivartia εισέρχεται στην ανερχόµενη κατηγορία των φυτικών τυροκοµικών προϊόντων (plant based), καθώς µέχρι τώρα είχε παρουσία µόνο σε ροφήµατα και επιδόρπια. Την ίδια ώρα, αποκτά στην ουσία εκ νέου παραγωγική δραστηριότητα στα κίτρινα τυριά, καθώς το 2019 είχε προχωρήσει σε συµφωνία µε την Optima (συµφερόντων Στέφανου Παντελιάδη) για την παραγωγή από τη δεύτερη των κίτρινων τυριών – κασέρι και ηµίσκληρο.
Την «Κουρέλλας Α.Ε.» θα συνεχίσει να «τρέχει» ως γενικός διευθυντής ο σηµερινός πρόεδρος του διοικητικού της συµβουλίου και διευθύνων σύµβουλος Σωτήρης Κουρέλλας, ενώ σε επόµενη φάση θα αποφασισθεί το προτιµησιακό δικαίωµα εξαγοράς του υπόλοιπου 30% του τυροκοµείου από τα Γρεβενά. Αλλωστε, όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των ευρύτερων αποφάσεων για την έξοδο του fund CVC από τη Vivartia. Με την υπογραφή της οριστικής συµφωνίας τις επόµενες εβδοµάδες, καθώς προχθές αργά το βράδυ υπεγράφη το προσύµφωνο εξαγοράς του 70% της «Κουρέλλας», η Vivartia θα γίνει άµεσα ιδιοκτήτης αυτού του ποσοστού. Κι αυτό διότι, καθώς η τυροκοµική επιχείρηση έχει ετήσιο τζίρο κάτω από 15 εκατ. ευρώ, δεν απαιτείται προηγούµενη έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισµού.
Ποια είναι η «Κουρέλλας»
Η «Κουρέλλας» ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1960 και το 1985 µεταφέρθηκε σε µεγαλύτερες εγκαταστάσεις. Το 1996 ήταν η πρώτη εταιρεία που παρήγε βιολογικά γαλακτοκοµικά προϊόντα. Το 2009 δηµιούργησε µονάδα παραγωγής ζωοτροφών µη γενετικά τροποποιηµένων, ενώ το 2013 άνοιξε στη Θεσσαλονίκη το κατάστηµα Mia Feta – Feta Bar από το οποίο οι καταναλωτές µπορούν να αγοράσουν προϊόντα, αλλά και να τα απολαύσουν στον ίδιο χώρο. Το κατάστηµα πραγµατοποιεί και ηλεκτρονικές πωλήσεις.
Το τυροκοµείο βρίσκεται σε έκταση 15 στρεµµάτων και έχει επιφάνεια 4.000 τ.µ. Το εργοστάσιο ζωοτροφών έχει επιφάνεια 3.000 τ.µ. και βρίσκεται σε έκταση 10 στρεµµάτων, ενώ η επιχείρηση διαθέτει και βιολογική φάρµα 4.000 τ.µ. σε έκταση 30 στρεµµάτων. Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασµό της Vivartia για το Mia Feta – Feta Bar, πηγές από την εταιρεία ανέφεραν στην «Καθηµερινή» ότι θα αξιολογηθεί η προοπτική ανάπτυξής του και δεν αποκλείεται η ίδρυση νέων σηµείων πώλησης στις λεγόµενες κλειστές αγορές (εµπορικά κέντρα, αεροδρόµια). Aλλωστε η Vivartia διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία από τη δραστηριοποίησή της στον κλάδο εστίασης.
Το 2021 ο τζίρος της «Κουρέλλας» διαµορφώθηκε σε 12,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 1,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το 90% των πωλήσεων της εταιρείας προέρχεται από τις εξαγωγές µε τα προϊόντα της να εξάγονται στην Ευρώπη, στην Αµερική και στις αραβικές χώρες. «Πρόκειται για επιχείρηση µε υψηλή προστιθέµενη αξία», τόνισε µιλώντας στο MR ο διευθύνων σύµβουλος της Vivartia Θανάσης Παπανικολάου.
Σηµειώνεται ότι σύµφωνα µε στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Nielseniq το 33% των Ελλήνων αγοράζει και καταναλώνει τουλάχιστον µία κατηγορία plant based προϊόντων τακτικά σε ηµερήσια ή εβδοµαδιαία βάση. Τη µεγαλύτερη διείσδυση εµφανίζει το φυτικό τυρί, το οποίο καταναλώνουν σε καθηµερινή βάση 4 στους 10 Ελληνες, ενώ φυτικά γιαούρτια τρώει καθηµερινά ένα 27% και φυτικό «γάλα» πίνει ένα 20%. Η Vivartia δεν είχε µέχρι τώρα παρουσία στην κατηγορία των φυτικών «τυριών» ούτε έµµεσα, µέσω «∆ωδώνης» (κύριος µέτοχος της οποίας είναι το fund CVC), καθώς η ηπειρώτικη γαλακτοβιοµηχανία έχει δραστηριοποιηθεί µόνο στην κατηγορία των plant based επιδορπίων. Φυτικά τυριά δεν παράγει ούτε ο µεγαλύτερος ανταγωνιστής της Vivartia, η «Ελληνικά Γαλακτοκοµεία», ενώ ο µεγαλύτερος «παίκτης» της κατηγορίας στην Ελλάδα είναι η Arivia, που το 2019 εξαγοράστηκε από την Upfield µε βασικό µέτοχο το fund KKR.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΛΤΑ: Εξαγόρασε το 70% των μετοχών της Κουρέλλας Α.Ε.
Πιέσεις και στη φέτα: Τι ζητούν οι παραγωγοί
Γαλακτοβιομηχανίες: Ακριβή ενέργεια και γάλα «ροκανίζουν» τα κέρδη
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News