Εργαζόμενοι: Έρχεται νέο κύμα παραιτήσεων
Ολα τα σημάδια, ότι στο άμεσο μέλλον και στην Ελλάδα θα εμφανιστούν φαινόμενα μαζικών παραιτήσεων από την εργασία, εμφανίζει η εγχώρια αγορά εργασίας, όπως σκιαγραφείται σε έρευνα του ομίλου Adecco: οι εργαζόμενοι ανησυχούν για τον μισθό, κυρίως σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι στο άμεσο μέλλον δεν θα καλύπτει τις βασικές τους ανάγκες, η εργασιακή εξουθένωση τους τελευταίους 12 μήνες έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο και ήδη κάποιοι σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους τους επόμενους μήνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του ομίλου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, μιλώντας στην «Κ», οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαχειριστούν τόσο τις οικονομικές ανησυχίες των εργαζομένων τους όσο και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ευημερία τους, παραμένοντας διαρκώς στο πλευρό τους, «για να μην έρθουν αντιμέτωπες με κύματα παραιτήσεων».
Αυτό είναι άλλωστε και το βασικό συμπέρασμα της 3ης έκδοσης της παγκόσμιας έρευνας του ομίλου Adecco, «Global Workforce of The Future 2022», στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας, με το φαινόμενο των μαζικών παραιτήσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, ήδη να παρουσιάζει αύξηση.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, η ενεργειακή κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον κόσμο της εργασίας. Σε παγκόσμια κλίμακα, 3 στους 5 εργαζομένους (61%) ανησυχούν ότι ο μισθός τους δεν είναι αρκετός για να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος ζωής. Μάλιστα, το 27% του συνόλου σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη δουλειά του στους επόμενους μήνες, και από αυτούς σχεδόν οι μισοί (45%) αναζητούν ήδη ενεργά νέα απασχόληση. Εντονη, μάλιστα, είναι η επιρροή των συναδέλφων, αφού 7 στους 10 δηλώνουν ότι σκέφτονται να παραιτηθούν όταν βλέπουν συναδέλφους τους να αποχωρούν από την εταιρεία, με 5 στους 10 να ακολουθούν τους συναδέλφους τους στην έξοδο. Οσον αφορά την ευελιξία, όπως είναι αναμενόμενο, εκπρόσωποι της γενιάς Ζ σε ποσοστό 47% εργάζονται ήδη σε καθεστώς τετραήμερης εργασίας, ενώ το 64% θα δεχόταν μείωση αποδοχών για να εργάζεται 4 φορές την εβδομάδα.
Τα σημάδια για την Ελλάδα
Συντεταγμένοι με τη γενικότερη τάση, οι Ελληνες εργαζόμενοι δηλώνουν σε ποσοστό 59%, πολύ κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο (62%), ότι είναι ευχαριστημένοι με την εργασία τους. Στον αντίποδα, άκρως ανησυχητικά είναι τα σημάδια όσον αφορά την ψυχική τους υγεία. Και αυτό, γιατί στην τρέχουσα έκδοση της μελέτης της Adecco, η Ελλάδα εμφανίζει από τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου. Συνολικά, το πρόβλημα εντοπίζεται εντονότερο στην Ευρώπη, κυρίως σε Φινλανδία και Ελλάδα, καθώς και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 4 στους 10 Ελληνες εργαζομένους (37%) δήλωσαν πως η ψυχική τους υγεία έχει χειροτερέψει εντός του τελευταίου χρόνου, με τον παγκόσμιο μέσο όρο να είναι στο 24%.
Στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι στις χώρες όπου ομαδοποιείται η χώρα μας, ήτοι Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία (ΕΕΜΕΝΑ), ανησυχούν έντονα για τον πληθωρισμό παρά τους αυξημένους μισθούς, γεγονός που τους δημιουργεί και την ανάγκη να αναζητήσουν νέα δουλειά. Συγκεκριμένα, το 71% θεωρεί πως ο μισθός τους δεν είναι αρκετά υψηλός για να αντεπεξέλθει στον υψηλό πληθωρισμό, παρότι σε ποσοστό 62% δηλώνουν πως είχαν αύξηση αποδοχών τα τελευταία δύο χρόνια. Για το 23% ο μισθός παρέμεινε ο ίδιος, ενώ για το 14% μειώθηκε.
Στις χώρες της συγκεκριμένης ομάδας, το 31% σκέφτεται να παραιτηθεί το επόμενο 12μηνο. Οι τρεις βασικοί λόγοι είναι η αναζήτηση καλύτερων αμοιβών (48%), η διατήρηση της ισορροπίας με την προσωπική τους ζωή και το burnout – εργασιακή εξάντληση (35%) και τέλος η επιθυμία για εργασιακή εξέλιξη (33%). Οι μισοί εργαζόμενοι σε Πολωνία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία έχουν κάποια στιγμή βιώσει εργασιακή εξουθένωση. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, η έρευνα δείχνει ότι κατά την επιλογή εργασίας, η ευελιξία δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους εργαζομένους. Αλλωστε, μόνο 4 στους 10 έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν 4 ημέρες την εβδομάδα. Οσον αφορά την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους, 58% των εργαζομένων δήλωσαν πως η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται, επενδύει αποτελεσματικά στην εξέλιξη των προσόντων τους, με τους διευθυντές να εκτινάσσονται στο 70% και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να περιορίζονται σε 42%. Υπάρχει βέβαια και ένα 12% που δήλωσε πως ποτέ δεν είχε οποιασδήποτε μορφής εκπαίδευση, ενώ ένα επιπλέον 14% δήλωσε πως ποτέ δεν υπήρχαν καν συζητήσεις για την εξέλιξη της καριέρας του. Σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό πέφτει στο 6% όσον αφορά τους διευθυντές και ανεβαίνει σε 23% για τους λοιπούς εργαζομένους.
Αναλύοντας στην «Κ» τα αποτελέσματα της έρευνας της Adecco για τη χώρα μας, ο Cluster Head του ομίλου, σε Ελλάδα, Ρουμανία, Τσεχία και Βουλγαρία, Κων. Μυλωνάς, αφού επισημαίνει ότι είναι καθοριστικό για την εταιρεία του να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά προβλέποντας τις τάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της εργασίας, υπογραμμίζει ότι η κατανόηση του τρόπου σκέψης των εργαζομένων είναι ο καλύτερος τρόπος να προβλέψει κανείς το μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, οι εταιρείες θα πρέπει να διαχειριστούν τόσο τις οικονομικές ανησυχίες των εργαζομένων τους, όσο και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ευημερία τους, παραμένοντας διαρκώς στο πλευρό τους, για να μην έρθουν αντιμέτωπες με κύματα παραιτήσεων.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News