ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα παράταση στο σίριαλ της Attica Bank

Νέα παράταση στο σίριαλ της Attica Bank

Συνέχεια στο σίριαλ της Attica Bank συνιστά η νέα διήμερη παράταση που δόθηκε από την ΤτΕ προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία των μετόχων ως προς το κεφαλαιακό πλάνο της Τράπεζας και τον τρόπο κάλυψής του. Με αφορμή την νέα παράταση πηγές της Τράπεζας σημείωναν χθες ότι η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους μετόχους, αλλά και συνεχείς επαφές με την ΤτΕ εξετάζοντας όλα τα εναλλακτικά πλάνα.

Η δυστοκία σύμφωνα με πληροφορίες αφορά στο ύψος των κεφαλαίων που θα εισφέρει καθένας από τους μετόχους στο πλαίσιο της προγραμματισμένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και σε θέματα που αφορούν τις τιτλοποιήσεις που δρομολογεί η Τράπεζα, ενώ αντίθετα οι τρεις βασικοί μέτοχοι, δηλαδή ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington φέρονται να συμφωνούν στο ύψος του ανοίγματος, που υπολογίστηκε στα 600 εκατ. ευρώ.

Το κεφαλαιακό άνοιγμα της Attica Bank επισημοποιήθηκε μετά την χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης της Τράπεζας που αναφέρει ότι έλαβε από τον διεθνή οίκο παροχής πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, τις προκαταρκτικές εκθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης για τα τρία χαρτοφυλάκια που προτίθεται να τιτλοποιήσει. Πρόκειται για τις τιτλοποιήσεις Omega ύψους 1,3  δισ. ευρώ και Astir 1 και 2 ύψους 320 και 370 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, τις οποίες η Τράπεζα εξετάζει να εντάξει στον Ηρακλή. 

Αν και στην σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρεται το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί η τιτλοποίηση, αυτή σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται στα 488 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 308 εκατ. ευρώ αφορούν στο χαρτοφυλάκιο Omega και άλλα 180 εκατ. ευρώ στα χαρτοφυλάκια Astir 1 και 2. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η διοίκηση της Attica Bank θα προβεί, με βάση το σύνολο των πληροφοριών και τα διαθέσιμα σενάρια, σε αξιολόγηση των εναλλακτικών επιλογών για σκοπούς κατάρτισης αφενός του πλάνου κεφαλαιακών ενεργειών, αφετέρου του επιχειρηματικού σχεδίου, σε συνάρτηση με τα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια των βασικών μετόχων της Τράπεζας».

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για απόσταση μεταξύ των βασικών μετόχων ως προς τον τρόπο που θα καλυφθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με το Ellington να εμμένει ότι η συμμετοχή του δεν θα ξεπεράσει τα 140 εκατ. ευρώ από 125 εκατ. ευρώ που είχε δεσμευτεί με βάση την συμφωνία του Δεκεμβρίου, διεκδικώντας όμως παράλληλα να αναλάβει και ως προτιμητέος επενδυτής το χαρτοφυλάκιο Omega. Με τον τρόπο αυτό το κύριο μέρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου βαραίνει το ΤΧΣ, χωρίς να υπάρχει ένα σαφές πλάνο για το πότε το Ταμείο θα ανακτήσει την επένδυσή του, ενώ σε ότι αφορά τον προτιμητέο επενδυτή, αυτός σύμφωνα με το Ταμείο θα πρέπει να επιλεγεί μετά από διαγωνιστική διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της ΤτΕ, που έχει και τον τελικό λόγο για το κεφαλαιακό άνοιγμα, η απαιτούμενη ΑΜΚ προσδιορίζεται σε επίπεδο κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό θεωρείτε επαρκές προκειμένου να αποκατασταθούν οι κεφαλαιακοί της δείκτες της Attica Bank. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΜΚ δεν στοχεύει σε μηδενικό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, στόχος που σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ δεν θα μπορούσε να είναι ρεαλιστικός και άρα δεν θα μπορούσε να είναι και η απαίτηση του επόπτη. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News