Προχωρούν τα ψηφιακά έργα – Έρχεται ο διαγωνισμός για το δίκτυο τηλεϊατρικής
Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επίτευξη του στόχου για δημοπράτηση μέχρι το τέλος του 2022 ψηφιακών έργων 1,5 δισ. ευρώ
Θα επιτευχθεί ο στόχος που είχε τεθεί, αρχές της χρονιάς για τη δημοπράτηση έργων στην Πληροφορική συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Αυτό φανερώνει η πορεία των μέχρι σήμερα δημοπρατήσεων έργων, όπως αναφέρουν στο Moneyreview.gr πηγές της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ), του βραχίονα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αντικείμενο την υλοποίησης έργων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο Δημόσιο.
Προς την κατεύθυνση, αυτή η ΚτΠ, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Σταύρο Ασθενίδη, έχει αποστείλει προς δημοσίευση στην Επίσημη Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Κοινοτήτων την προκήρυξη του διαγωνισμού για την επέκταση του δικτύου τηλεϊατρικής σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για έργο της τάξεως των 36 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης που θα επιτρέψει την υλοποίηση του δικτύου τηλεϊατρικής στο σύνολο των επτά υγειονομικών περιφερειών της Επικράτειας.
Σε ένα άλλο κρίσιμο πεδίο, αυτό της ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης, δύο ακόμη διαγωνισμοί για έργα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ πρόκειται να προκηρυχθούν το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για την αναβάθμιση του συστήματος τήρησης των αρχείων των Δικαστηρίων, την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών των δικαστηρίων και την υλοποίηση του αναγκαίου πληροφοριακού συστήματος.
Επίσης, στο Ελεγκτικό Συνέδριο οδηγείται η σύμβαση του έργου για την αναβάθμιση των υποδομών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη δικαιοσύνη που έχει κατακυρωθεί, προς 65,3 εκατ. ευρώ, στην κοινοπραξία Νetcompany Intrasoft – Uni Systems – Q&R – Cosmos Business Systems.
Το έργο θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός ενιαίου κεντρικού πληροφοριακού συστήματος και θα αναβαθμίσει το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) του οποίου η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε πριν από μερικά χρόνια. Η παρέμβαση αυτή αφορά το σύνολο των δικαστηρίων της χώρας πλην του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο, κατά πληροφορίες, έχει αποφασίσει να «τρέξει» αυτόνομα το συγκεκριμένο έργο.
Κατά τη φετινή χρονιά, έχουν προκηρυχθεί τα περισσότερα από ποτέ ψηφιακά έργα. Το αντικείμενο για τις εταιρείες του κλάδου της Πληροφορικής είναι τόσο μεγάλο με αποτέλεσμα να καθίσταται στοίχημα η έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων. Η έλλειψη επαρκούς αριθμού εργαζομένων είναι ένα από τα μεγαλύτερα “αγκάθια” των παικτών του συγκεκριμένου κλάδου.