Όλυμπος – ΔΕΛΤΑ: Η αντιπαλότητα, το ενδιαφέρον και η… μερική εξαγορά
Ήταν το 2014 όταν οι αδερφοί Σαράντη αποκάλυψαν στο περιθώριο μιας δημοσιογραφικής εκδήλωσης στα Τρίκαλα ότι είχαν προβεί την ίδια χρονιά σε πρόταση εξαγοράς της ΔΕΛΤΑ έναντι 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ σε μετρητά και τα άλλα 100 εκατ. ευρώ θα αφορούσαν την ανάληψη δανειακών υποχρεώσεων. Αν και η πρόταση εξαγοράς διαψεύσθηκε από την MIG, βασικό μέτοχο τότε της ΔΕΛΤΑ και του ομίλου Vivartia, οι αδερφοί Σαράντη δεν έκρυψαν ποτέ το ενδιαφέρον τους ακόμη και για το σύνολο του ομίλου Vivartia όταν αρκετά χρόνια πριν την πώλησή του στο fund CVC μόλις πέρυσι είχαν ξεκινήσει τα σενάρια περί αποδέσμευσης της MIG. Τελικά ήρθε το 2022 για να αποκτήσει η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», ο όμιλος υπό την ομπρέλα του οποίων βρίσκονται οι επιχειρήσεις τροφίμων της οικογένειας Σαράντη (Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη, Κλιάφα κ.α.) όχι τη ΔΕΛΤΑ, αλλά ένα κομμάτι αυτής και δη τη θυγατρική της στη Βουλγαρία, την United Milk Company (UMC).
Η σχέση ανάμεσα στους Τρικαλινούς επιχειρηματίες και τη ΔΕΛΤΑ είχε ακόμη ένα επεισόδιο στο παρελθόν: το 2005 η ΔΕΛΤΑ μέσω της θυγατρικής της «Βίγλα Ολύμπου ΑΕΒΕ» παρουσίασε το γάλα «Αυθεντικό περιοχής Ολύμπου». Η «Όλυμπος» τότε κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της «Βίγλα» για τη χρήση του ονόματος και η τελευταία απάντησε επίσης με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας επίσης τη διακοπή της χρήσης των σημάτων από την «Όλυμπος».
Η εξαγορά της UMC είναι η τρίτη στην οποία προβαίνουν οι Τρικαλινοί επιχειρηματίες μέσα στο 2022, επιβεβαιώνοντας την πάγια πρακτική της επέκτασής τους μέσω της απόκτησης του ελέγχου άλλων επιχειρήσεων. Με την κίνηση αυτή η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» που ήδη από το 2003 δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία με την TYRBUL SA, διαθέτοντας εργοστάσιο που παρασκευάζει κυρίως κίτρινα τυριά, ενισχύει την παραγωγική της βάση στη γείτονα, αλλά και το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της. Η έδρα της UMC βρίσκεται στο Πλόβντιβ (γνωστή και με το ελληνικό όνομα Φιλιππούπολη), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας. Η εταιρεία παράγει φρέσκο γάλα, γιαούρτι, αλλά και τυροκομικά προϊόντα. Δραστηριοποιείται τόσο στην τοπική αγορά όσο και στο εξωτερικό με πωλήσεις σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Λίβανο, Καναδά και Ρωσία. Η UMC, η οποία μετρά πολλές δεκαετίες ζωής, δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση πολλών παραγωγικών μονάδων, εξαγοράστηκε από τη Global Finance το 2003 και πουλήθηκε στη Vivartia το 2007. Οι πωλήσεις της UMC το 2021 διαμορφώθηκαν σε 52,5 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε 5,15 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 1,65 εκατ. ευρώ. Η UMC απασχολεί 500 εργαζομένους.
Υπενθυμίζεται ότι η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» που διαθέτει εργοστάσιο και στη Ρουμανία, ανακοίνωσε στις 26 Αυγούστου την εξαγορά του 49% της κυπριακής γαλακτοβιομηχανίας «Κουρούσιης» με δικαίωμα διοίκησης και πρόβλεψη για την εξαγορά των υπολοίπων μετοχών σε δεύτερο χρόνο. Στην Κύπρο, άλλωστε, η τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία κατασκευάζει εργοστάσιο παρασκευής χαλουμιού. Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» απέκτησε μέσω πλειστηριασμού το εμπορικό σήμα «ΑΓΝΟ» και περιουσιακά στοιχεία της κάποτε κραταιάς βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας.
Το πρώτο βήμα για τη μεγέθυνση της ΤΥΡΑΣ (Τυροκομικά Αδερφοί Σαράντη) την οποία ο Δημήτρης και ο Μιχάλης Σαράντης ίδρυσαν το 1985 ήταν η απόκτηση το 2000 της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας της Λάρισας «Όλυμπος». Έναν χρόνο νωρίτερα, το 1999, είχαν κάνει το πρώτο βήμα στο εξωτερικό με την εξαγορά εταιρείας στη Ρουμανία και τη δημιουργία της TYROM και της κατασκευής εργοστασίου. Το 2008 οι αδερφοί Σαράντη προβαίνουν στην εξαγορά μιας ακόμη συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας, της «Ροδόπης».
Πριν από δύο χρόνια η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» προχώρησε στην εξαγορά της τρικαλινής εταιρείας αναψυκτικών «Κλιάφα», καθώς και στην απόκτηση του 77,88% της εταιρείας εμφιάλωσης νερού «Δουμπιά».
Ο όμιλος «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» πραγματοποίησε το 2021 κύκλο εργασιών 427 εκατ. ευρώ, παραμένοντας η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα. Διαθέτει 7 εργοστάσια σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία και απασχολεί 1.550 άτομα.
Τι κερδίζει από την άλλη η ΔΕΛΤΑ με την κίνηση αυτή; Όπως επισημαίνουν κύκλοι της διοίκησης η ΔΕΛΤΑ κεφαλαιοποιεί την επιτυχημένη πορεία της UMC, προχωρώντας στην πώλησή της με στόχο να εστιάσει περισσότερο στην ελληνική αγορά με την είσοδο σε νέες κατηγορίες προϊόντων και την παράλληλη ενδυνάμωση των υπαρχόντων σημάτων. Αν και το τίμημα της πώλησης της UMC δεν ανακοινώθηκε, πηγές της ΔΕΛΤΑ τονίζουν με νόημα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για «εκποίηση περιουσιακών στοιχείων», αλλά για πώληση της εταιρείας με τίμημα αρκετές φορές πάνω από τα EBITDA της. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι και η ΔΕΛΤΑ προχώρησε πέρυσι σε εξαγορά της εμπορικής εταιρείας γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων «Γκατένιο ΑΕ», ενώ πέρυσι ο μοναδικός μέτοχός της, το fund CVC προχώρησε και στην εξαγορά του 70% της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη». Η σημασία που δίνεται και στις άλλες κατηγορίες τροφίμων προκύπτει και από την απόκτηση από τον όμιλο Vivartia πλειοψηφικού ποσοστού στις εταιρείες «Ελληνική Ζύμη» και «Άλεσις».
Ο κύκλος εργασιών της ΔΕΛΤΑ ανήλθε το 2021 στα 279,57 εκατ. ευρώ από 275 εκατ. ευρώ το 2020 με καθαρά κέρδη 2,94 εκατ. ευρώ για το 2021, έναντι ζημιών 751 χιλιάδων ευρώ το 2020.
Διαβάστε επίσης:
Γάλα: Μειώνεται η παραγωγή, αυξάνονται οι τιμές
Γιάννης Βάλβης: O Έλληνας που καταφέρνει και πουλά στους πολυεθνικούς κολοσσούς
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News