ΤτΕ : Η αδύναμη πιστωτική επέκταση δεν μπορεί να στηρίξει την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών
Πάνω από τα 160 ή ακόμα και τα 180 δισ. ευρώ θα πρέπει να ανέλθει το ενήμερο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το επίπεδο των 120 δισ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα μετά την σημαντική απομόχλευση που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια. Αυτό επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), Σπύρος Παντελιάς, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ethos Events για τις «Προοπτικές του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος».
Το επίπεδο αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιτελέσουν την αποστολή τους στην ανάπτυξη της οικονομίας και θα λειτουργήσει παράλληλα ως κινητήριος δύναμη επίτευξης του απώτατου αντικειμενικού στόχου της κερδοφορίας, της παραγωγής εσωτερικού κεφαλαίου και της διανομής μερίσματος. Η ουσιαστική πιστωτική επέκταση τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο κ. Παντελιάς έχει να κάνει και με το τι είδους αγορά θέλουμε να έχουμε στα μέσα ή στα τέλη αυτής της 10ετίας, καθώς θα δημιουργήσει χώρο για τις υφιστάμενες τράπεζες να έχουν σημαντική αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων όσο και για τις challenger banks ώστε να διεκδικήσουν ένα κομμάτι της αγοράς, ή να διαφοροποιηθούν όσον αφορά την παροχή των προσφερομένων υπηρεσιών και τα εναλλακτικά δίκτυα.
Εδική αναφορά έκανε ο Γενικός Διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της ΤτΕ και στην κινητικότητα που παρατηρείται για την δραστηριοποίηση νέων τραπεζών, σημειώνοντας ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στην απόκτηση υφιστάμενης άδειας και όπως δήλωσε η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Οι τράπεζες έχουν μειώσει τα περιθώρια κεφαλαιακής επάρκειας, επεσήμανε ο κ. Παντελιάς, αλλά η μείωση αυτή έχει κατευθυνθεί στην βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους μέσα από την μείωση των κόκκινων δανείων. Στα θετικά στοιχεία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ότι έχει βελτιώσει θεαματικά το δείκτη αποδοτικότητας, όπως αυτό μετράται σε όρους κόστος προς έσοδα (cost to income ratio) σε επίπεδο καλύτερο και από τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχει βελτιωθεί θεαματικά η ρευστότητα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις.
Ανησυχητικό παράγοντα αποτελεί σύμφωνα με την ΤτΕ η υψηλή εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον κίνδυνο του δημοσίου, που αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο περίπου του ενεργητικού για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν το PSI ο κίνδυνος του ελληνικού δημοσίου αντιπροσώπευε το 14%-15% του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών και σήμερα το ποσοστό αυτό έχει ανέλθει στο 20%. Ζητούμενο για την μείωση της εξάρτησης αυτής είναι η καθαρή πιστωτική επέκταση
Αναφερόμενος στην μορφή που θα έχει το τραπεζικό κατάστημα στο μέλλον, ο κ. Παντελιάς εκτίμησε ότι η ψηφιοποίηση των εργασιών που επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας θα οδηγήσει στην συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου. «Αν συγκρίνουμε την δική μας εμπειρία όταν θέλουμε να πάρουμε ένα τραπεζικό δάνειο με την αντίστοιχη εμπειρία που έχει ένας πολίτης στο Λονδίνο ή την Φρανκφούρτη η διαφορά είναι χαώδης», σχολίασε ο κ. Παντελιάς και αυτό είναι «η μεγάλη πρόκληση αφενός για τις τράπεζες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κάνουν δουλειές και αφετέρου για τις εποπτικές αρχές, που αντιμετωπίζουν την μεγάλη πρόσκληση να δημιουργήσουν ένα σαφές βελτιωμένο πλαίσιο διαφάνειας, όπως επίσης και για την μείωση του κόστους συναλλαγών είτε έχουμε να κάνουμε με αγοραπωλησίες ακινήτων είτε με οτιδήποτε άλλο, στο οποίο υπεισέρχεται μια τραπεζική ανάγκη».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Deutsche Bank: Πώς θα ξαναμπούν οι ελληνικές τράπεζες στα ραντάρ των επενδυτών
Τέλος εποχής για τα χαμηλά επιτόκια: Τι σημαίνει για δάνεια και τράπεζες
«Φουντώνει» η μάχη τραπεζών – fintech με νέα προϊόντα για άτοκες δόσεις
Τράπεζες: Με φειδώ οι αλλαγές στα Δ.Σ. – Τι προβλέπει ο νέος νόμος
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News