ΟΤΕ: Στα 825 εκατ. ευρώ τα έσοδα α’ τριμήνου – Οι προοπτικές για το 2022
Καταγράφοντας ισχυρές επιδόσεις στο τρίμηνο, ο ΟΤΕ συνέχισε τις θετικές τάσεις του 2021. Το α’ τρίμηνο του 2022, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE παρουσίασαν αύξηση 4,7% και διαμορφώθηκαν σε 825,3 εκατ. ευρώ
Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,4%, στα 748,2 εκατ. ευρώ, επωφελούμενα από την ευνοϊκή βάση σύγκρισης, λόγω πανδημίας, καθώς και από τις ισχυρές επιδόσεις σε Κινητή, Τηλεόραση, Ευρυζωνικές υπηρεσίες, και υπηρεσίες ICT. Τα έσοδα από υπηρεσίες ήταν αυξημένα κατά 3,6% λόγω της ισχυρής ανάπτυξης σε κινητή (+4,5%), της τηλεόρασης και των θετικών τάσεων στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Ακόμη καταγράφεται αύξηση κατά 20% των συνδρομητών υπηρεσιών οπτικών ινών, με τη διείσδυση στο 53%. Το δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) του ομίλου είναι διαθέσιμο σε 634 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του Μαρτίου, ενώ η συνδρομητική βάση FTTH αυξήθηκε κατά 14 χιλιάδες στο τρίμηνο
Στη Ρουμανία, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,6% και διαμορφώθηκαν στα 78,4 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων οι οποίες δεν αναμένεται να συνεχίσουν στα επόμενα τρίμηνα. Εξαιρουμένων αυτών των δραστηριοτήτων, τα έσοδα θα είχαν μειωθεί κατά περίπου 6%, επηρεαζόμενα κυρίως από τις σημαντικές μειώσεις στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας (MTR) σε ετήσια βάση.
Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης) και μη επαναλαμβανόμενες νομικές υποθέσεις, διαμορφώθηκαν σε 484,2 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2022, αυξημένα κατά 3,3% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2021, ως αποτέλεσμα των αυξημένων εσόδων.
Οι προσπάθειες συγκράτησης κόστους αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό την αύξηση στο κόστος ενέργειας από την υπάρχουσα κρίση. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του Ομίλου αυξήθηκε κατά 8,0% σε 325,3 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε ένα περιθώριο 39,4%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε αύξηση 5,1%, στα 313,6 εκατ. ευρώ, και το περιθώριο EBITDA ανήλθε στο 41,9%, υψηλότερο κατά 30 μονάδες βάσης.
Η κινητή στην Ρουμανία κατέγραψε προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) 11,7 εκατ. ευρώ, ενώ εξαιρουμένων των έκτακτων προσαρμογών η κερδοφορία θα είχε ανέλθει σε περίπου 6 εκατ. ευρώ Ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη προ φόρων 171,8 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 23,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2021, κυρίως λόγω της υψηλότερης κερδοφορίας σε Ελλάδα και Ρουμανία. Η φορολογία εισοδήματος του Ομίλου ανήλθε σε 42,3 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2022, μειωμένη κατά 12,8% σε σύγκριση με Α’ τρίμηνο του 2021, αντανακλώντας κυρίως τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή.
Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε 93,0 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 6,9% από το Α’ τρίμηνο του 2021, καθώς η ανάπτυξη του δικτύου FTTH εντατικοποιήθηκε στα τέλη του τριμήνου. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα και στην κινητή Ρουμανίας ανήλθαν σε 81,1 εκατ. ευρώ και 11,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις διαμορφώθηκαν σε 227,8 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2022, αυξημένες κατά 39,9% σε ετήσια βάση, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε 221,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 90,4%. Η αύξηση αυτή αντανακλά κυρίως την υψηλότερη κερδοφορία, βελτιώσεις στο κεφάλαιο κίνησης, χαμηλότερες πληρωμές για προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, καθώς και τον χρονισμό των επενδύσεων. Η επιταχυνόμενη ανάπτυξη του FTTH, οι πληρωμές για τηλεοπτικό περιεχόμενο και η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης στην Ελλάδα αναμένεται να επηρεάσουν τις ταμειακές ροές στα επόμενα τρίμηνα.
Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2022 ήταν 615,7 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 33,5% σε σχέση με τις 31 Μαρτίου 2021. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου αντιστοιχεί σε 0,5 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA (AL).
Τσαμάζ: Τα έσοδα και η κερδοφορία αυξήθηκαν σημαντικά
«Σε ένα ασταθές περιβάλλον, ιδίως στην Ευρώπη, πετύχαμε ένα ακόμη τρίμηνο ανάπτυξης, που θέτει τις βάσεις για μία επιτυχημένη χρονιά. Τα έσοδα και η κερδοφορία σε επίπεδο Ομίλου αυξήθηκαν σημαντικά. Στην Ελλάδα, τα έσοδά μας ενισχύθηκαν περαιτέρω, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων και των εμπορικών ενεργειών μας. Ανακοινώσαμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που αναμένεται να στηρίξουν τις θετικές επιδόσεις, όπως η αναβάθμιση ταχυτήτων στις ευρυζωνικές υπηρεσίες σταθερής και τα εμπλουτισμένα πακέτα κινητής που προσφέρουν περισσότερη φωνή και δεδομένα στους πελάτες μας. Αντιμέτωποι με υψηλότερα κόστη, ιδίως για ενέργεια, και με ένα δυναμικό, ανταγωνιστικό περιβάλλον, θα παραμείνουμε σε εγρήγορση προκειμένου να διατηρήσουμε τις καλές μας επιδόσεις, προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Διαθέτουμε ταλαντούχους ανθρώπους, ισχυρό brand, πλούσιο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, σύγχρονες υποδομές και τη σωστή στάση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν το 2022», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τριμήνου
Οι προοπτικές για το 2022
Οι αυξημένες γεωπολιτικές προκλήσεις, μαζί με τις παρατεταμένες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά το μακροοικονομικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος ΟΤΕ θα συνεχίσει να εφαρμόζει συστηματικές προσπάθειες συγκράτησης του κόστους.
Επιπλέον, αναμένεται να επωφεληθεί από τις συνεχιζόμενες επενδύσεις του σε προηγμένες υποδομές δικτύων τόσο στη σταθερή όσο και στη κινητή. Η δυναμική ανάπτυξη του FTTH και του 5G επιτρέπει στην Εταιρεία να προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες της και να υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η τεχνολογική του υπεροχή, σε συνδυασμό με τη σταθερή εστίαση στην εμπειρία του πελάτη, θα επιτρέψει στον ΟΤΕ να ενισχύσει περαιτέρω τα έσοδα και την κερδοφορία του.
Εκτός της εντατικοποίησης των επενδύσεων σε δίκτυο FTTH, ο ΟΤΕ ενισχύει την εμπιστοσύνη των συνδρομητών του αναβαθμίζοντας τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού internet για οικιακούς και εταιρικούς πελάτες όπου είναι τεχνολογικά εφικτό, και προσφέροντας νέα προγράμματα στην κινητή, τα οποία θα ενισχύσουν την αξία των υπηρεσιών προς τον πελάτη.
Η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι καθοριστικός παράγοντας τόσο για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, όσο και για τη δραστηριοποίηση του ΟΤΕ στον τομέα του ICT, η σημασία του οποίου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά για τον Όμιλο τα επόμενα χρόνια.
Η Διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί τους στόχους της για το 2022. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις του Ομίλου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περίπου στα 620 εκατ. ευρώ, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περίπου σε 600 εκατ. ευρώ το 2022. Η συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2022 θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ και θα επιμεριστεί ισόποσα σε προτεινόμενο μέρισμα που αντιστοιχεί σε 0,558 ευρώ ανά μετοχή, και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 250 εκατ. ευρώ περίπου.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News