Προχωρούν οι διαγωνισμοί για τα απορρίμματα
Στη δεύτερη φάση περνούν οι διαγωνισμοί για τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στο Σχιστό και στη Φυλή. Ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος (ΕΔΣΝΑ), που είναι υπεύθυνος για τα δύο έργα, υποστηρίζει ότι με τη λειτουργία τους, από κοινού με την αντίστοιχη μονάδα που δρομολογείται στο Γραμματικό, θα μειωθούν κατά τα δύο τρίτα οι ποσότητες απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή. Η αναθεώρηση, πάντως, του σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Στη δεύτερη φάση των δύο διαγωνισμών, που έχουν συνολικό προϋπολογισμό περίπου 640 εκατ. ευρώ, πέρασαν οι ίδιες πέντε κοινοπραξίες: ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Τιτάν, More – ΑΒΑΞ – Thalis, Μυτιληναίος Α.Ε. – Μεσόγειος Α.Ε., Intrakat – Watt – Geocycle Hellas, Ηλέκτωρ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.
Οσον αφορά τον τρόπο επεξεργασίας, από τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά προκύπτει ότι οι μονάδες θα κινηθούν στο γνωστό μοντέλο: διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων για την εξαγωγή μιας πολύ μικρής ποσότητας ανακυκλώσιμων (συνήθως γύρω στο 10%) και μετατροπή του υπολοίπου σε απορριμματογενές καύσιμο (rdf ή srf). Η μονάδα της Φυλής (κεντρικού τομέα) θα έχει δυνατότητα επεξεργασίας 350.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων ετησίως και 100.000 τόνων προδιαλεγμένων οργανικών (μέσω των καφέ κάδων) προς κομποστοποίηση. Οι αντίστοιχες ποσότητες για το Σχιστό είναι 180.000 τόνοι και 70.000 τόνοι ετησίως.
Επόμενο βήμα είναι η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, μέσω του οποίου οι συμμετέχοντες θα βοηθήσουν να διαμορφωθούν οι τελικές προδιαγραφές των έργων και οι νομικές προβλέψεις των συμβάσεων που θα υπογραφούν. Και τα δύο θα κατασκευαστούν σε σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
«Εκτιμάται ότι η υλοποίηση αυτών των έργων, σε συνδυασμό με τη μονάδα επεξεργασίας του Γραμματικού όταν αυτή λειτουργήσει, πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, θα οδηγήσει στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης από το τέλος ταφής τουλάχιστον κατά τα 2/3, ενώ η υλοποίηση του συνόλου των έργων του νέου ΠΕΣΔΑ θα το μηδενίσει», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ. Η αναφορά αυτή είναι κάθε άλλο παρά τυχαία.
Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε (όχι χωρίς αντιδράσεις) από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ η νέα τιμολογιακή πολιτική για τα απορρίμματα, όπως προσαρμόστηκε μετά την επιβολή (για πρώτη χρονιά) του τέλους ταφής. Ετσι, το κόστος της διαχείρισης για τους δήμους θα ανέλθει περίπου στα 73 ευρώ ανά τόνο. Από τα 127,7 εκατ. ευρώ που θα καταβάλουν οι δήμοι στον ΕΔΣΝΑ, τα 34,6 εκατ. ευρώ θα αποτελούν το τέλος ταφής και θα αποδοθούν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News