Ξανά στα ψυγεία το γάλα «ΑΓΝΟ» – Τι θα γίνει με το παλιό εργοστάσιο της εταιρείας
3 Απριλίου 1988: Στην ελληνική τηλεόραση προβάλλεται για πρώτη φορά η διαφήμιση του γάλακτος ΑΓΝΟ με πρωταγωνιστή τον Νίκο Γκάλη. Έχουν περάσει δέκα μήνες από τον θρίαμβο του Ευρωμπάσκετ του 1987 και απομένουν δύο ημέρες πριν η ομάδα μπάσκετ του Άρη αντιμετωπίσει στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στη Γάνδη την Τρέισερ Μιλάνου, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο Final Four της διοργάνωσης. Αν και η διαφήμιση κατέληγε με τη φράση «Πρώτη, πρώτη και με διαφορά» η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ διαφορετική για τη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία η οποία πτώχευσε το 2012 και έβαλε οριστικά λουκέτο το 2014.
Ωστόσο, οι καταναλωτές δεν αποκλείεται να δουν ξανά στα ψυγεία -ίσως και μέχρι το τέλος του έτους- γάλα και άλλα προϊόντα με το σήμα ΑΓΝΟ. Αυτός είναι ο στόχος της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» η οποία ήταν ο μοναδικός πλειοδότης στον πλειστηριασμό του εμπορικού σήματος «ΑΓΝΟ» και περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. «Αυτός ήταν ο στόχος της απόκτησης του εμπορικού σήματος. Θέλουμε μέχρι το φθινόπωρο ή τον χειμώνα να έχουμε προχωρήσει στην παραγωγή μίας σειράς προϊόντων με το σήμα ΑΓΝΟ», δήλωσε στο «MR» ο πρόεδρος της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», γνωστής κυρίως από τα προϊόντα με το σήμα «Όλυμπος» κ. Δημήτρης Σαράντης. Όπως εξηγεί ο ίδιος ο ακριβής χρόνος που θα τοποθετηθούν στην αγορά τα προϊόντα με το σήμα «ΑΓΝΟ» θα εξαρτηθεί και από τους χρόνους παράδοσης νέου εξοπλισμού που πιθανώς θα απαιτηθεί, χρόνοι που πλέον έχουν επιμηκυνθεί σημαντικά λόγω των διαταραχών που υπάρχουν από πέρυσι στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Διάφορα σενάρια εξετάζονται από την εταιρεία και σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του ακινήτου που απέκτησε στον πλειστηριασμό, ένα αγροτεμάχιο περίπου 132 στρεμμάτων στη Θεσσαλονίκη (κοντά στην περιοχή του Λαγκαδά) το οποίο περιλαμβάνει βιομηχανικό κτίριο και εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός βεβαίως είναι παλιός και για πολλά χρόνια σε αχρηστία, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, τουλάχιστον στο σύνολό του. Το κτίριο, ωστόσο, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως μονάδα παραγωγής νέων προϊόντων της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», όπως επισημαίνει ο κ. Σαράντης. Τα πλεονεκτήματα είναι ότι βρίσκεται σε καλή θέση, δίπλα στην Εγνατία Οδό, ενώ η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» δεν διαθέτει εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, παρά μόνο ένα κέντρο διανομής στην περιοχή της Νέας Μαγνησίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι αδερφοί Σαράντη αποκτούν μια επιχείρηση -έστω και κάποια κομμάτια αυτής- που ξεκίνησε ως συνεταιριστική. Το πρώτο βήμα για τη μεγέθυνση της ΤΥΡΑΣ (Τυροκομικά Αδερφοί Σαράντη) την οποία ο Δημήτρης και ο Μιχάλης Σαράντης ίδρυσαν το 1985 ήταν η απόκτηση το 2000 της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας της Λάρισας «Όλυμπος». Το 2008 οι αδερφοί Σαράντη προβαίνουν στην εξαγορά μιας ακόμη συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας, της «Ροδόπης».
Πριν από δύο χρόνια η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» προχώρησε στην εξαγορά της τρικαλινής εταιρείας αναψυκτικών «Κλιάφα» (σ.σ. στις 9 Απριλίου μάλιστα θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του νέου εργοστασίου αναψυκτικών), καθώς και στην απόκτηση του 77,88% της εταιρείας εμφιάλωσης νερού «Δουμπιά». Πρόσφατα ξεκίνησε η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος πραγματοποίησε το 2021 κύκλο εργασιών 427 εκατ. ευρώ, παραμένοντας η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα. Διαθέτει 7 εργοστάσια σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία και απασχολεί 1.550 άτομα. Την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση ανακοίνωσε την απόφασή της για αύξηση των μισθών των εργαζομένων, κατά 15% των μισθοί που κυμαίνονται κάτω από 25.000 ευρώ σε ετήσιο κόστος και κατά 10% εκείνων που υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ ετησίως.
Η ΑΓΝΟ ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950 ως συνεταιριστική επιχείρηση (της Ένωσης Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης) ενώ πέντε χρόνια μετά, το 1955, έγινε η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στην Β. Ελλάδα. Το 2003 πέρασε στα χέρια της «Κολιός» ύστερα από διαγωνισμό της Αγροτικής Τράπεζας και από τότε είχε καθοδική πορεία με συσσώρευση χρεών. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της που αφορά στην χρήση του 2012 το σύνολο των υποχρεώσεών της ανερχόταν σε 49,38 εκατ. ευρώ, όλες μάλιστα βραχυπρόθεσμες, ο κύκλος εργασιών της σε 65 εκατ. ευρώ και είχε ζημιές 7,7 εκατ. ευρώ. Το 2012 υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία, όμως απορρίφθηκε και το 2014 κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης με 375 εργαζόμενους να οδηγούνται στην ανεργία. Από το 2018 ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί, χωρίς όμως αποτέλεσμα, με το ελάχιστο συνολικό τίμημα να ορίζεται τότε σε 18,28 εκατ. ευρώ. Χθες τα περιουσιακά στοιχεία (σήμα και εγκαταστάσεις) αποκτήθηκαν από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» έναντι τιμήματος 7,73 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News