Γ. Στεφανόπουλος (ΕΕΚΤ): Το 2021 οι τιμές των data μειώθηκαν 26,3%
Τι αναφέρει στο Moneyreview.gr ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Γιώργος Στεφανόπουλος
Σημαντική μείωση κατέγραψαν το 2021 οι τιμές υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων (data) όπου η μέση κατανάλωση υπερπενταπλασιάστηκε, πέρυσι, συγκριτικά με πριν από τρία χρόνια. Όπως αναφέρει στο Moneyreview.gr ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), Γιώργος Στεφανόπουλος, «όπως προκύπτει από τα έσοδα των παρόχων που αποτυπώνουν το πραγματικό κόστος για τους συνδρομητές (και όχι από τις τιμές καταλόγου), το 2021 οι τιμές (προ φόρων) των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά -11,2%, ενώ για τα δεδομένα μειώθηκαν κατά -26,3% έναντι του 2020, παρά το πληθωριστικό κλίμα του έτους.
Σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον, όπως αυτό που βιώνουμε σήμερα, που οι τιμές παρουσιάζουν σημαντικές ανοδικές τάσεις σε αρκετά προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως ο ηλεκτρισμός (+8,8%) και το φυσικό αέριο (+14,2%), ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας παρουσιάζει πτωτικές τάσεις οι οποίες επιβεβαιώνονται και από τα διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) (-1,8% τον Ιανουάριο 2022 έναντι του προηγούμενου μήνα και -3,9% το τελευταίο 12μηνο)».
Η χρήση υπηρεσιών φωνής και data καταγράφει συνεχώς ανοδική πορεία από το 2020 που υπήρξε το πρώτο έτος εκδήλωσης της πανδημίας. Πέρυσι, υπολογίζεται ότι η μέση μηνιαία κατανάλωση data για ενεργούς συνδρομητές αγγίζει τα 8 GB από 1,5 GB πριν από τρία χρόνια, με τους όγκους στα δεδομένα και τα λεπτά ομιλίας να αυξάνονται κατά 53,8% και 8% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2020.
Σύμφωνα με στοιχεία των παρόχων κινητών επικοινωνιών, το 2021 οι όγκοι στα δεδομένα και τα λεπτά ομιλίας αυξήθηκαν κατά 53,8% και 8% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2020.
Επενδύσεις 6,5 δισ. στο 5G
Το 2020 επενδύθηκαν συνολικά 647 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 372 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην ανάπτυξη των δικτύων 5G (άδειες φάσματος), ποσό που διαμορφώθηκε το 2021 σε 311 εκατ. ευρώ (80% αφορά σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές/ εξοπλισμό και 20% σε υπηρεσίες Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D). Σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, έως το 2030 εκτιμάται ότι οι επενδύσεις σε υποδομές δικτύων και κλαδικές εφαρμογές 5G θα φτάσουν τα 6,5 δισ. ευρώ.
Βασικά πλεονεκτήματα του δικτύου 5G είναι η εγγυημένη ποιότητα και ο χαμηλός χρόνος απόκρισης (low latency) στη μετάδοση της πληροφορίας που θα συμβάλει στην ανάπτυξη πληθώρας καινοτόμων υπηρεσιών (π.χ. διασυνδεδεμένα οχήματα), καθώς και ισχυρότερα στοιχεία ασφάλειας που είναι καθοριστικά για τη δημιουργία ιδιωτικών δικτύων σε βιομηχανικό περιβάλλον, όπως για παράδειγμα στην υγεία.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News