ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΘΕΣγάλα: Ξανά σε προστασία από τους πιστωτές – Το σχέδιο σωτηρίας και η Φάρμα Κουκάκη

ΘΕΣγάλα: Ξανά σε προστασία από τους πιστωτές – Το σχέδιο σωτηρίας και η Φάρμα Κουκάκη

Σε αναζήτηση εκ νέου «λευκού ιππότη», για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών ετών βρίσκεται ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι μπήκε σε διαδικασία εξυγίανσης από τις αρχές του 2020, αντιμετωπίζει ξανά σημαντικά προβλήματα λόγω της συσσώρευσης νέων οφειλών. Ήδη από τις 24 Ιανουαρίου 2022 ο συνεταιρισμός βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές του, προκειμένου μέσα στο επόμενο διάστημα να υπάρξει νέα συμφωνία εξυγίανσης που προφανώς θα περιλαμβάνει νέα αναδιάρθρωση του δανεισμού. Ένα από τα σενάρια της «διάσωσης» είναι και η εξεύρεση επενδυτή με πιθανό υποψήφιο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «MR», την Φάρμα Κουκάκη. Σχετική αναφορά μάλιστα στην επιτυχημένη γαλακτοβιομηχανία του Κιλκίς έγινε στο δικαστήριο κατά την συζήτηση επί της αίτησης λήψης προληπτικών μέτρων. Το εάν βεβαίως θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις αυτές μένει να το δούμε, καθώς πηγές με γνώση της υπόθεσης επισημαίνουν ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. 

Η προηγούμενη συμφωνία εξυγίανσης του ΘΕΣγάλα είχε επικυρωθεί στις αρχές του 2020 και προέβλεπε αναδιάρθρωση του τραπεζικού του δανεισμού και των χρεών του προς το δημόσιο, χωρίς όμως «κούρεμα». Μερική διαγραφή χρεών προβλεπόταν μόνο προς κάποιους προμηθευτές. Το 2019 είχαν γίνει διαπραγματεύσεις για την είσοδο επενδυτή και συγκεκριμένα με την οικογένεια Καντώνια (γνωστοί από τις εταιρείες Βιοκαρπέτ, Exalco και Cosmos Aluminium) οι οποίες όμως τελικά δεν ευοδώθηκαν.

Στην παρούσα φάση το συνολικό ποσό των επιταγών που οφείλει ο συνεταιρισμός (με λήξη έως 18 Μαΐου 2022) είναι 1,06 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ο συνεταιρισμός έχει καταβάλει μόνο 201.979 ευρώ. Στο τέλος του 2021 ο ΘΕΣγάλα είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των μακροπρόθεσμων δανείων ανέρχονταν σε 6,9 εκατ. ευρώ. Στην αίτηση προληπτικών μέτρων για την προστασία από τους πιστωτές ζητείται εξάλλου άμεσος δανεισμός του συνεταιρισμού με το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ.

Το επιχειρηματικό πλάνο για τη διάσωση του ΘΕΣγάλα προβλέπει α) περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου του είτε αφορά καταστήματα είτε αφορά κωδικολόγιο προϊόντων, β) διεύρυνση των εναλλακτικών δικτύων διανομής των προϊόντων του είτε στο επίπεδο του λιανεμπορίου είτε στο επίπεδο της εστίασης και γ) ανάπτυξη των προϋποθέσεων για εξαγωγές των προϊόντων του. Στόχος είναι οι πωλήσεις από 3,08 εκατ. ευρώ το 2019 να φτάσουν τα 8,57 εκατ. ευρώ το 2026. 

Το σχέδιο προβλέπει επίσης απεμπλοκή του συνεταιρισμού από το δίκτυο franchising που είχε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια και απόλυση όλου του προσωπικού υποστήριξης αυτού του δικτύου. 

Ο ΘΕΣγάλα ο οποίος ιδρύθηκε το 2011 στη Λάρισα από μια μικρή ομάδα 15 γαλακτοπαραγωγών εισήγαγε το 2013 την καινοτομία των αυτόματων πωλητών γάλακτος και θεωρήθηκε τότε το «συνεταιριστικό θαύμα»: ήταν συνεταιρισμός με επιχειρηματική δραστηριότητα, επενδύσεις και καινοτομία. Τα πολλά «ανοίγματα», ωστόσο, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όταν η κατανάλωση ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής μειωνόταν και προφανώς και οι λανθασμένοι χειρισμοί, οδήγησαν τον συνεταιρισμό σε ζημιές από το 2016 και μετά και στη συνέχεια και σε διεύρυνση των χρεών του.

Η Φάρμα Κουκάκη, η οποία εμφανίζεται ως υποψήφιος επενδυτής, ιδρύθηκε το 1977 ως πρότυπη αγελαδοτροφική μονάδα και το 2000 μετεξελίχθηκε σε μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Το 2020 οι πωλήσεις της Φάρμας Κουκάκη διαμορφώθηκαν σε 30,41 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 20 χώρες.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News