Ενεργειακό κόστος: Χάνουν αγορές οι ελληνικές βιομηχανίες
Τον κίνδυνο απώλειας αγορών και αύξησης των τιμών από τις υπέρογκες αυξήσεις του κόστους ενέργειας, των πρώτων υλών, των ενδιάμεσων προϊόντων και του κόστους μεταφοράς στη βιομηχανία επισημαίνει έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στην οποία συμμετείχε ένα δείγμα 142 επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της μεταποίησης και διεξήχθη το διάστημα από 25 Ιανουαρίου μέχρι και 7 Φεβρουαρίου 2022.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 88% των επιχειρήσεων έχει δεχθεί αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή. Παράλληλα, οι αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας έχουν αυξήσει σε ποσοστό από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής για περισσότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις, τις τιμές πρώτων υλών για μία στις τρεις επιχειρήσεις, τις τιμές των ενδιάμεσων προϊόντων για μία στις τέσσερις επιχειρήσεις και τις δαπάνες μεταφοράς προϊόντων για μία στις πέντε επιχειρήσεις.
Περισσότερες από τρεις στις δέκα επιχειρήσεις (33%) δεν έχουν μετακυλήσει τις αυξήσεις στους πελάτες τους, ενώ περισσότερες από πέντε στις δέκα (57%) το έχουν μετακυλήσει. Με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων σε σχέση με τις τιμές ενέργειας το επόμενο εξάμηνο να είναι δυσοίωνες, οι ανησυχίες επικεντρώνονται στις επιπτώσεις στις πωλήσεις, στις εξαγωγές και στα κέρδη, προβλέποντας μειώσεις από 10% έως 20%. Μία στις πέντε επιχειρήσεις αναμένει μείωση πωλήσεων και μία στις τέσσερις, μειώσεις στις εξαγωγές αλλά και στα κέρδη.
Για να μην επαληθευθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιχειρήσεων, ο ΣΒΕ προτείνει στην κυβέρνηση μέτρα άμεσης εφαρμογής και συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις ενεργειακής πολιτικής. Συγκεκριμένα, εισηγείται την άμεση ενίσχυση των ενεργοβόρων βιομηχανιών με επιδότηση που θα είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία τους, τη θεσμοθέτηση διαδικασίας εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερες από έξι άτοκες δόσεις, σταθερά τιμολόγια για τους μικρούς καταναλωτές και θεσμοθέτηση της διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ με διμερή συμβόλαια. Ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, με αφορμή την έρευνα, επισημαίνει ότι είναι «προφανής ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών αγορών του εξωτερικού, με αρνητικές συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και φυσικά στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας».
Οσον αφορά τις θεσμικές παρεμβάσεις, ο ΣΒΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, την επανεξέταση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, ώστε να επιτυγχάνονται οι χαμηλότερες δυνατές τιμές, επίσπευση του θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση, αναβάθμιση των υποδομών του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να υπάρχει δυνατότητα υποδοχής και διανομής νέας παραγωγής που μπορεί να παραχθεί από τη βιομηχανία με τη χρήση φωτοβολταϊκών, καθώς και θεσμοθέτηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας ειδικά για τη βιομηχανία. Προτείνει, επίσης, ένα πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις που υιοθετούν τη διαδικασία net metering και τον σχεδιασμό ενός προγράμματος υποστήριξης του πράσινου μετασχηματισμού των εγχώριων μεταποιητικών επιχειρήσεων, το οποίο θα ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News