Business & Finance Τετάρτη 2/02/2022, 14:21
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πεντελικόν»: Η διαδρομή από το 1923 έως τη συμφωνία με τη Hilton 

«Πεντελικόν»: Η διαδρομή από το 1923 έως τη συμφωνία με τη Hilton 

Κτισμένο το 1923 μέσα σε ένα καταπράσινο κτήμα 11 στρεμμάτων, στο Κεφαλάρι, επί της οδού Δηλιγιάννη 66, το «Πεντελικόν» αποτέλεσε το ξενοδοχείο-ορόσημο μιας ολόκληρης εποχής συνδέοντας το όνομά του με τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της Αθήνας. Το νεοκλασικό ξενοδοχειακό κτίσμα, σε σχέδια των καταξιωμένων αρχιτεκτόνων Ανδρέα Κριεζή, Βασίλη Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη και με αρχικό ιδιοκτήτη τον Ιωάννη Γκάβα, έγινε τόπος συνάντησης και διαμονής σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής, της τέχνης και του πολιτισμού.

Στη μακρόχρονη ιστορία του από το 1927 οπότε και εγκαινιάστηκε έως και σήμερα το «Πεντελικόν» έχει φιλοξενήσει τα πιο γνωστά ονόματα της Αθηναϊκής κοινωνίας. Μεταξύ αυτών, οι πρωθυπουργοί Ελευθέριος Βενιζέλος, Παναγιώτης Πιπινέλης, Στέφανος Στεφανόπουλος, Σπύρος Μαρκεζίνης αλλά και οι Γεώργιος και Ανδρέας Παπανδρέου καθώς και η βασίλισσα Φρειδερίκη ακολουθούμενη συχνά από την κόρη της, Πριγκίπισσα Ειρήνη. 

Το 1930 ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιλέγει το Πεντελικόν για την παρουσίαση του έργου της κυβέρνησης του με την συμπλήρωση διετίας από τις εκλογές.

Το «Πεντελικόν» εκτός από σημείο συνάντησης πολιτικών ήταν και σημείο συνάντησης λόγιων και ανθρώπων των Τεχνών, όπως οι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιάννης Μόραλης και Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, η Πηνελόπη Δέλτα και η Βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, και ηθοποιών όπως Λάμπρος Κωνσταντάρας, Νίκος Τζόγιας, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ντίνος Ηλιόπουλος, Ρίκα Διαλυνά και πολλοί άλλοι.

Η κατοχή και η επαναλειτουργία του 

Στον  πόλεμο του 1940 το «Πεντελικόν» μετατρέπεται σε νοσοκομείο για τους τραυματίες που φτάνουν από το Μέτωπο, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής επιτάσσεται από τους Γερμανούς με συνέπεια την καταστροφή μεγάλου μέρους της πολυτελούς επίπλωσης και διακόσμησής του.

Στα Δεκεμβριανά του 1944, βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων και πολιορκήθηκε από άντρες του Ε.Λ.Α.Σ καθώς εκεί είχε εγκατασταθεί το επιτελείο της βρετανικής αεροπορίας με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό του από τις εκρήξεις των όλμων, τα βλήματα και τη φωτιά. 

Το 1948 επαναλειτουργεί υπό τη διαχείριση της συζύγου του Ιωάννη Γκάβα, Όλγας, που ξαναδίνει ζωή στο ξενοδοχείο, προχωρώντας σε ανακαίνιση και σε αλλαγές στο κτήριο, εξοπλίζοντας το με καινούργια έπιπλα και σκεύη, πίνακες και γκραβούρες. 

«Πρωταγωνιστής» στον πολιτικό στίβο

Στους κλυδωνισμούς της ελληνικής πολιτικής σκηνής το «Πεντελικόν» είχε πάντοτε ισχυρή παρουσία. Στο «Πεντελικόν» πραγματοποιήθηκε η τελική συνάντησή του Σπύρου Μαρκεζίνη με τον εκπρόσωπο της ΕΔΑ Αντώνη Μπριλάκη για την από κοινού κάθοδό τους στις εκλογές του 1962 χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στο «Πεντελικόν» έλαβε χώρα η σύσκεψη δεξιών και ακροδεξιών παραγόντων όπου αποφασίστηκε πώς θα αποστελλόταν στην Κύπρο ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας, για να αναλάβει τον αγώνα της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΟΚΑ κατά των Άγγλων. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, το προτίμησε για να κάνει μία από τις πιο θυελλώδεις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για να εκλέξει τον πρώτο Γραμματέα της, σε μια συνεδρίαση που λίγο έλειψε να αποβεί μοιραία για το Κίνημα όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου απείλησε να το διαλύσει αν δεν εκλεγόταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Μεγάλες συμφωνίες και η κρίση του 2010 

Κέντρο όχι μόνο πολιτικού αλλά και οικονομικού ενδιαφέροντος, κατά τις δεκαετίες 1990 και 2000 στις εγκαταστάσεις του κλείνονταν μεγάλες οικονομικές συμφωνίες και πραγματοποιούνταν συναντήσεις και συσκέψεις στις οποίες συζητούνταν θέματα που θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο  για το μέλλον της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνάντηση, κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους εκπροσώπους της Goldman Sachs, στα τέλη του 2009, για να συζητήσουν την επερχόμενη οικονομική κρίση που έμελλε να πλήξει τη χώρα αλλά και τη ζωή και το μέλλον των Ελλήνων.

«Διατηρητέο, έργο τέχνης και πολιτισμού»

Το 1984  με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, το ξενοδοχείο κηρύσσεται «διατηρητέο, έργο τέχνης και πολιτισμού». 

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, η δυναμικότητα του ξενοδοχείου μεγαλώνει σημαντικά με την προσθήκη τριών νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, καθώς και με τροποποιήσεις στο υφιστάμενο ξενοδοχείο «Πεντελικόν». 

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα με τα 4 πλέον κτίσματα, προσέφερε ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών και παροχών, που ανταποκρίνονταν πλήρως στις ανάγκες κάθε φιλοξενουμένου. Ξεχωρίζοντας για τις γραστρονομικές δημιουργίες και την κορυφαία ποιότητα των υπηρεσιών του, το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» αποτέλεσε το πρώτο εστιατόριο που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin στην Ελλάδα, βράβευση την οποία λάμβανε από το 1999 και για 11 συνεχόμενα έτη. 

Πολλές δεξιώσεις, φιλανθρωπικά bazaars, επίσημα γεύματα και δείπνα, μουσικές βραδιές είχαν αφήσει εποχή. Στις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που οργανώνονταν στο ξενοδοχείο, τον πρώτο λόγο είχε κάθε χρόνο ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» που έκανε το Χριστουγεννιάτικο bazaar του στον πρώτον όροφο του παλαιού κτηρίου, στην αίθουσα Silver με τις χαρακτηριστικές ασημένιες αποχρώσεις των τοίχων της.

Μια νέα εποχή για το «Πεντελικόν»

Τον Απρίλιο του 2015 επήλθε αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του «Πεντελικόν». Οι κτηριακές εγκαταστάσεις (και η έκταση των επτά στρεμμάτων) πέρασαν στην ιδιοκτησία του Ομίλου SCD, συμφερόντων Θ. Δουζόγλου. Ο Όμιλος παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα που επικρατούσε στην χώρα μας, έχοντας όμως την πεποίθηση ότι τα προβλήματα θα ήταν παροδικά, εκπόνησε ένα συμπαγές επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης του ξενοδοχείου, διατηρώντας την ιστορική επωνυμία του. Με βάση την συμφωνία που υπογράφηκε με την Hilton το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει το 2024, υπο την επωνυμία «Pentelikon Athens, Curio Collection by Hilton», προσφέροντας  αναβαθμισμένες υπηρεσίες που θα ενισχύσουν την πολυτέλεια και την αίγλη  που το χαρακτηρίζει. Στα 117 πλήρως ανακαινισμένα δωμάτια του ξενοδοχείου, καθώς και στις πολυτελείς εγκαταστάσεις ευεξίας του που θα αποτελούνται από ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, αίθουσες περιποίησης σπα, εσωτερική και εξωτερική πισίνα, οι επισκέπτες θα μπορούν να χαλαρώσουν και να αναζωογονηθούν τόσο κατά τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες. Τέλος, σχεδιάζεται η λειτουργία χώρων εστίασης οι οποίοι θα προσφέρουν ξανά πρωτοπόρες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News