Business & Finance Πέμπτη 27/01/2022, 10:53
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΕΒ: Μόνο 19% των εργαζομένων στην Ελλάδα μπορούν να τηλεργαστούν πλήρως

ΣΕΒ: Μόνο 19% των εργαζομένων στην Ελλάδα μπορούν να τηλεργαστούν πλήρως

Πάνω από 4 στους 10 Έλληνες εργαζόμενους απασχολούνται σε επαγγέλματα που δεν έχουν καμία δυνατότητα τηλεργασίας, διαπιστώνει μελέτη του ΣΕΒ, την ώρα που η τηλεργασία μπαίνει σε πρώτο πλάνο, προκειμένου να μπορέσουν οι οικονομίες να συνεχίσουν να λειτουργούν σε συνθήκες πανδημίας. 

Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΒ, ποσοστό 18,8% από το σύνολο των 3.911.031 απασχολούμενων στη Ελλάδα (δηλαδή 734.667 απασχολούμενοι) απασχολείται σε επαγγέλματα με πλήρη δυνατότητα τηλεργασίας, όπως για παράδειγμα υπάλληλοι γραφείου, επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα κ.α. 

ΣΕΒ: Μόνο 19% των εργαζομένων στην Ελλάδα μπορούν να τηλεργαστούν πλήρως-1

Ένα ποσοστό 38,8% (1.517.643 απασχολούμενοι) έχει μερική δυνατότητα τηλεργασίας όπως για παράδειγμα πωλητές, μηχανικοί κ.α., ενώ οι 1.658.721, δηλαδή το 42,4% απασχολείται σε επαγγέλματα που δεν έχουν καμία δυνατότητα τηλεργασίας, όπως για παράδειγμα οι οδηγοί αυτοκινήτων, χειριστές μηχανημάτων κ.ά. 

H δυνατότητα τηλεργασίας για κάθε επάγγελμα καθορίζεται κυρίως από τα καθήκοντα εργασίας: Πνευματικά καθήκοντα κατά τα οποία οι εργαζόμενοι επεξεργάζονται πληροφορίες ή ιδέες, Κοινωνικά καθήκοντα κατά τα οποία οι εργαζόμενοι αλληλοεπιδρούν με τρίτους (πελάτες, συνεργάτες κ.ο.κ.) και Φυσικά καθήκοντα για τα οποία απαιτείται φυσική παρουσία των εργαζομένων. Επίσης, καθορίζεται από τις μεθόδους εργασίας που σχετίζονται με τις μορφές οργάνωσης εργασίας, και τα εργαλεία εργασίας, δηλαδή τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων.

Το ποσοστό τηλεργασίας το έτος 2020 ήταν στην Ελλάδα 7%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος 12%.

ΣΕΒ: Μόνο 19% των εργαζομένων στην Ελλάδα μπορούν να τηλεργαστούν πλήρως-2

Το γεγονός ότι 10 από τα 20 επαγγέλματα με την υψηλότερη απασχόληση στην Ελλάδα δεν έχουν καμία δυνατότητα τηλεργασίας συνδέεται με το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων (και ανάλογης οργάνωσης της εργασίας) στην Ελλάδα, τονίζει ο ΣΕΒ.

Και σημειώνει ότι η πρόσβαση σε τεχνολογίες και ο εκσυγχρονισμός των αντικειμένων εργασίας μπορεί να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό των εργαζόμενων στην Ελλάδα που μπορούν να εργαστούν από απόσταση, απολαμβάνοντας τα οφέλη της τηλεργασίας.

Διαβάστε επίσης: 

Paul Oyer (Stanford) στο «MR»: Οι δύο παγίδες της τηλεργασίας – Τι «τρέχει» με τη Μεγάλη Παραίτηση

Τηλεργασία με επιτήρηση στο Δημόσιο μέσω πλατφόρμας

Τηλεργασία: Η αποζημίωση που δικαιούνται όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News