ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το deal Ithax-Mondee και η αγορά του 1 τρισ.δολαρίων

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα της Mondee που εισήχθη στo Nasdaq μέσω του ελληνοκυπριακού SPAC Ithax

Το deal Ithax-Mondee και η αγορά του 1 τρισ.δολαρίων

Μέσω της ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων Εταιρείας Εξαγορών Ειδικού Σκοπού (SPAC) Ithax, η τεχνολογική εταιρεία Mondee που, με έδρα τη Silicon Valley, δραστηριοποιείται στη βιομηχανία ταξιδιών, εισέρχεται στο χρηματιστήριο του Nasdaq. Η Ithax θα συνεισφέρει 300 εκατ. δολάρια που θα επιτρέψουν στην Mondee να επεκταθεί, προχωρώντας σε νέες εξαγορές εταιρειών, έχοντας απορροφήσει, ήδη, τις εταιρείες Trippro, Rocketrip, triplanet και unpub.

Πώς λειτουργεί

Η Mondee, που έχει κεφαλαιοποίηση της τάξεως του 1 δισ. δολ., έχει δημιουργήσει και λειτουργεί μία πλατφόρμα, μέσω της οποίας πρακτορεία, εταιρείες και αυτοαπασχολούμενοι στον χώρο του τουρισμού διασυνδέονται απευθείας, με ένα δίκτυο περισσότερων από 500 αεροπορικών εταιρειών και άνω των 900 χιλ. τουριστικών καταλυμάτων.

Μέσω τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, οι χρήστες της πλατφόρμας (περισσότεροι από 50 χιλ. πελάτες ταξιδιωτικών πρακτορείων, εταιρείες και τουρίστες) λαμβάνουν αποκλειστικές και εξατομικευμένες προσφορές για το ταξίδι που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν.

Η δραστηριότητα της εταιρείας -που θα επεκταθεί σε νέους τομείς, όπως η κρουαζιέρα- επικεντρώνεται στην προσφορά, σε τιμές χαμηλότερες σε σχέση με τις ονομαστικές, αεροπορικών εισιτηρίων τα οποία πωλούνται είτε από ταξιδιωτικούς πράκτορες είτε από άλλες εταιρείες του τουρισμού.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία συμβάλει στην ενίσχυση της πληρότητας των αεροσκαφών, σε μία συγκυρία που λόγω πανδημικής κρίσης οι κρατήσεις παραμένουν σε επίπεδα χαμηλότερα, συγκριτικά με το 2019. Ακόμη όμως, και πριν εκδηλωθεί η πανδημία, σπανίως, τα ξενοδοχεία και τα αεροσκάφη διέθεταν πληρότητα 100%. Με άλλα λόγια, η εταιρεία διέθετε, πριν την Covid-19, τις θέσεις ή τα δωμάτια που ξενοδοχεία και αεροπορικές δεν κατάφερναν να πουλήσουν.

Αγορά 1 τρισ. δολαρίων

Αυτού του είδους η αγορά δημιουργίας τουριστικού περιεχομένου έχει αξία της τάξεως των 1 τρισ. δολαρίων, με την Mondee να έχει εμφανίσει το 2019 ακαθάριστα έσοδα ύψους 3 δισ. δολ.  

Η εταιρεία προβλέπει ότι το 2023 θα εμφανίσει κύκλο εργασιών ύψους 265 εκατ. δολ. και λειτουργική κερδοφορία Ebitda 80,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 49% και 74% αντίστοιχα, με έτος σύγκρισης το 2019. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι μετοχές της Mondee θα διαπραγματεύονται στον Nasdaq με την κωδική ονομασία «ΜΟΝΤ».

Η Ithax, που συγχωνεύεται με την Mondee (η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022), ιδρύθηκε από τον Ορέστη Φιντικλή, ιδρυτή του Ithaca Capital Partners (εξειδικεύεται στον τουρισμό και τα ακίνητα με έδρα το Μαϊάμι) και τους ιδρυτές της επενδυτικής τράπεζας ΑΧΙΑ Ventures Group Δημήτρη Αθανασόπουλο, Αντώνη Αχιλλεούδη και Γιώργο Λινάτσα, όπως και το συνεργάτη τους Αλέξανδρο Αργυρό.

Σκοπός των SPACs είναι η συγχώνευση με μία μη εισηγμένη εταιρεία η οποία με την μέθοδο της αντίστροφης συγχώνευσης εισάγει τις μετοχές της στο Αμερικανικό χρηματιστήριο. Πρόκειται ουσιαστικά για μία εναλλακτική οδό εισόδου στο χρηματιστήριο μίας εταιρείας, σε σχέση με την αρχική δημόσια προσφορά (IPO).

«Το όραμα της Mondee είναι να μεταμορφώσει ολόκληρη την ταξιδιωτική βιομηχανία, καθώς παρέχει ήδη υπηρεσίες ‘ταξιδιωτικών λύσεων σε ένα κουτί’, με ένα εκτεταμένο δίκτυο ταξιδιωτικών πρακτόρων και αυτόνομων εργαζομένων (gig-economy workers), εταιρικούς πελάτες και κλειστά γκρουπ προσφέροντάς τους εύκολη και αυτόματη διασύνδεση με αεροπορικές εταιρίες, ξενοδοχεία καθώς και επιπρόσθετες τουριστικές υπηρεσίες. Το επόμενο βήμα είναι η εταιρεία να συνεχίσει να επεκτείνει την προσφορά περιεχομένου της, ενισχύοντας τις επιλογές ξενοδοχείων στον χώρο ενοικίασης διακοπών και ψηφιοποιώντας τα τμήματα κρουαζιέρας και περιηγήσεων, ενισχύοντας παράλληλα περαιτέρω τα κανάλια διανομής της» ανέφερε ο Prasad Gundumogula, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Mondee.

«Η Ithax ξεκίνησε με αποστολή να συνεργαστεί μ’ έναν καθιερωμένο ηγέτη στα ταξίδια και τη φιλοξενία που εφαρμόζει ένα εξαιρετικά ανατρεπτικό, αλλά αποδεδειγμένα σωστό επιχειρηματικό μοντέλο και έχει να επιδείξει εκθετική αύξηση εσόδων και ιστορικό Ebitda. Η Mondee είναι ακριβώς αυτός ο συνεργάτης» δήλωσε ο Ορέστης Φιντικλής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ITHAX και Ιδρυτής της Ithaca Capital Partners.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News