200 εκατ. ευρώ ο χαμένος τζίρος για τα περίπτερα της Αττικής – Περαιτέρω απώλειες και το 2021
Σε περίπου 200 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες τζίρου για τα περίπτερα της Αττικής την πρώτη χρονιά της πανδημίας, ενώ και το 2021 υπολογίζεται ότι θα χάσουν άλλα 70 εκατ. ευρώ περίπου. Το εύρημα αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στην έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) σε συνεργασία με την Icap και η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγο σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση.
Πιο συγκεκριμένα οι πωλήσεις τους από 1,42 δισ. ευρώ το 2019, υποχώρησαν σε 1,22 δισ. ευρώ το 2020, μείωση δηλαδή 196 εκατ. ευρώ ή κατά 13,8%, ενώ το 2021 υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν σε 1,15 δισ. ευρώ, χάνοντας ένα ακόμη 5,7% του τζίρου τους ή περίπου άλλα 70 εκατ. ευρώ.
Η απασχόληση στα περίπτερα υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά 7,7% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, ενώ το 2021 προβλέπεται αύξηση κατά 1%.
Ο αριθμός των επιχειρήσεων που διαχειρίζονται περίπτερα και είναι καταχωρημένα στο μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών ανέρχεται σε 1.384, ενώ εκτιμάται ότι στην ζώνη ενδιαφέροντος του ΕΕΑ που είναι η περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) δραστηριοποιούνται 2.200 περίπτερα.
Η πανδημία ήρθε αν μη τι άλλο να επιφέρει ένα βαρύ πλήγμα στα περίπτερα και ειδικά σε όσα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, λόγω κυρίως της ευρείας κλίμακας στην οποία εφαρμόστηκε η τηλεργασία και πολύ περισσότερο λόγω των πολύμηνων lockdown στον κλάδο της εστίασης – διασκέδασης. Περισσότερες αντοχές έχουν επιδείξει περίπτερα κοντά σε σταθμούς του μετρό και γενικότερα σε σημεία όπου μπορούν να σταματήσουν αυτοκίνητα. Μέρος του τζίρου τους δε, εκτιμάται ότι κατευθύνθηκε στα σούπερ μάρκετ, αλλά και στα μίνι μάρκετ.
Βεβαίως, η συρρίκνωση του κλάδου των περιπτέρων είχε ξεκινήσει από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και η πανδημία φαίνεται ότι επήλθε για μέρος τουλάχιστον αυτού ως η χαριστική βολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας NielsenIQ, τα οποία παρουσιάστηκαν στις αρχές Νοεμβρίου σε συνέδριο για τη μικρή λιανική, ο αριθμός των περιπτέρων σε όλη τη χώρα μειώθηκε τη δεκαετία 2010-2010 κατά 50% περίπου, από 9.904 το 2010 σε 4.985 το 2020.
Βάσει της πρωτογενούς έρευνας που έγινε από το ΕΕΑ το 52,9% των περιπτέρων βρισκόταν το 2020 σε λειτουργία χωρίς ένταξη σε πλαίσιο στήριξης, ενώ το 34,6% ήταν πληττόμενες χωρίς αναστολή λειτουργίας με ένταξη σε πλαίσιο στήριξης. Το 56,1% των επιχειρήσεων του κλάδου δεν εντάχθηκε σε κάποιο χρηματοδοτικό μέτρο στήριξης.
Τα φορολογικά και τα εργασιακά είναι οι σημαντικότερες κατηγορίες μέτρων στήριξης με μερίδιο 35% η κάθε μία και ακολουθούν τα δανειακά μέτρα με 28,1%. Το 47,4% των επιχειρήσεων περιπτέρου δήλωσε ότι τα μέτρα στήριξης ήταν ανεπαρκή, ενώ το 27,3% κρίνει ότι τα μέτρα επαρκούν αλλά σε μικρό βαθμό.
Με αφορμή την παρουσίαση της μελέτης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Μετά τη μελέτη για τις ζημιές από την πανδημία στον κλάδο της εστίασης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την ICAP, εκπόνησε ανάλογη μελέτη και για τον κλάδο της Μικρής Λιανικής. Το γεγονός ότι για το 2020 επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου εμφάνισαν μείωση τζίρου περίπου 200 εκατ. ευρώ ενώ ζημιές ύψους 70 εκατ. αναμένονται και για το 2021, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Τα περίπτερα σιγά σιγά εξαφανίζονται από τον επιχειρηματικό χάρτη εξαιτίας μείωσης της κατανάλωσης αλλά και λόγω των προβλημάτων που απειλούν σήμερα συνολικά το επιχειρείν, όπως η αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων και η έλλειψη ρευστότητας.
Ως Επιμελητήριο και βεβαίως και ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει στοχευμένα μέτρα στήριξης αυτών των επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, η μείωση της φορολογίας, η επέκταση του μέτρου της επιδότησης ενοικίου, η αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια, η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, η διεύρυνση των κριτηρίων ενίσχυσης, η μείωση δημοτικών τελών. Εμείς ως ΕΕΑ αλλά και ως ΚΕΕΕ δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις της Μικρής Λιανικής, με στόχο να τις στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».
Διαβάστε επίσης:
Μικρή λιανική: Μάχη των «μεγάλων» για τον τζίρο του 1 δισ. ευρώ
Λιανεμπόριο: Ποιοι κλάδοι είναι οι μεγαλύτεροι εργοδότες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News