Business & Finance Τρίτη 23/11/2021, 22:24
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Polygreen και Everest: Πώς αξιοποιούν τα υπολείμματα του καφέ

Polygreen και Everest: Πώς αξιοποιούν τα υπολείμματα του καφέ

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας για την πλήρη αξιοποίηση των υπολειμμάτων του καφέ, υλοποιούν η Polygreen και η αλυσίδα εστίασης everest. Στόχος του προγράμματος είναι ο μηδενισμός των αποβλήτων του καφέ, μέσα από μια πλήρως κυκλική διαχείριση, αλλά και η ενθάρρυνση ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων του κλάδου, να εντάξουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στη λειτουργία τους.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από στελέχη των δύο εταιρειών, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης μέσα από το πρόγραμμα «Just Go Zero Coffee», ο καφές ακολουθεί μια εντελώς κυκλική διαδρομή. Αρχικά η Polygreen συλλέγει τα υπολείμματα καφέ που δημιουργούνται σε καταστήματα everest και στη συνέχεια τα μεταφέρει στις μονάδες επεξεργασίας της στα Μέγαρα Αττικής, όπου κομποστοποιούνται και μετατρέπονται σε βελτιωτικό για το έδαφος, που προσφέρεται σε παραγωγούς της περιοχής. Παράλληλα, ένα μέρος της ποσότητας μετατρέπεται σε πρώτη ύλη, από την οποία παράγονται χρηστικά αντικείμενα για τα καταστήματα everest από την εταιρία Phee. 

Στα Μέγαρα, η Μέγα Eco, μέλος του Ομίλου Polygreen, λειτουργεί μονάδα κομποστοποίησης με σκοπό την μετατροπή των οργανικών αποβλήτων σε βελτιωτικά εδάφους. Η μονάδα παραλαμβάνει μια σειρά αποβλήτων, μεταξύ των οποίων κοπριές από τα πτηνοτροφία Μεγάρων, αλλά και ληγμένα τρόφιμα – και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Νίκο Παντελιάδη, έχει καταφέρει να αξιοποιεί το 99,96% των αποβλήτων. «Αυτό σημαίνει zero waste. Δηλαδή ένα ελάχιστο ποσοστό των υλικών που παραλαμβάνει η μονάδα θα καταλήξει σε μία χωματερή. Όλα τα άλλα υλικά θα αξιοποιηθούν, είτε επειδή θα γίνουν compost, είτε επειδή θα ανακυκλωθούν, είτε επειδή θα αξιοποιηθούν ως εναλλακτικό καύσιμo» ανέφερε ο κ. Παντελιάδης.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η μονάδα επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα παραλαμβανόμενα απόβλητα. Συγκεκριμένα, σε διπλανή έκταση 45 στρεμμάτων, προγραμματίζεται εντός του επόμενου εξαμήνου επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μεθάνιο, δυναμικότητας 1 MW. Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, όταν ολοκληρωθεί η επένδυση, η μονάδα κομποστοποίησης στα Μέγαρα, θα αποτελεί μία ολοκληρωμένη μονάδας διαχείρισης αποβλήτων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. «Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας να έχουμε στα Μέγαρα μια ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο και παραγωγής βελτιωτικών εδάφους από το ίδιο το υλικό. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε με την ολοκλήρωση της επένδυσης σε έξι μήνες» ανέφερε ο κ. Παντελιάδης.

Το πρόγραμμα «Just Go Zero Coffee», εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του πρώτου «κινήματος» κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα «Just Go Zerο», που ανακοίνωσε πρόσφατα η Polygreen, το οποίο σχεδιάζει και υλοποιεί καινοτόμες λύσεις ανακύκλωσης, σε πρώτη φάση με τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινότητες και έχει ως αποστολή την κυκλική διαχείριση των απορριμμάτων και την καλλιέργεια μια νέας περιβαλλοντικής κουλτούρας, μέσα από στοχευμένες δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Σημειώνεται ότι δεκάδες χιλιάδες τόνοι υπολειμμάτων καφέ παράγονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, καθένας από τους οποίους απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα 340 κυβικά μέτρα μεθάνιο, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συντελούν στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News