Ελλάκτωρ: Νέα «μετωπική» με φόντο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Η διαφορά με το 2018
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 50,4 εκατ. ευρώ αποτελεί, ίσως, από τα λιγοστά σημεία συμφωνίας μεταξύ της διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ και της ολλανδικής Reggeborgh, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να αποκτήσει τον έλεγχο του ομίλου. Κι αυτό διότι η θυγατρική στον τομέα των κατασκευών, η Άκτωρ έχει σημαντικές ανάγκες, έχοντας, μέχρι σήμερα, λάβει από την μητρική Ελλάκτωρ κεφάλαια 20 εκατ., ενώ δρομολογείται μία ακόμη «ένεση» ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Οι αδελφοί Καλλιτσάντση, που μέσω του σχήματος Pemanoaro, ελέγχουν το 25,6% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, έχουν διατυπώσει την κατ’ αρχήν πρόθεσή τους να στηρίξουν τη συμμετοχή που τους αναλογεί στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Το ποσοστό της ολλανδικής Reggeborgh ανέρχεται, επίσημα, σε περίπου 23% (συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης (call option) για την απόκτηση του 12,55% του Λεωνίδα Μπόμπολα. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς τοποθετούν σε 35% το ποσοστό των Ολλανδών, εάν ληφθούν υπόψη φίλια μετοχικά σχήματα.
Με τα δεδομένα αυτά και τη δεδηλωμένη πρόθεση των Ολλανδών να αποκτήσουν τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση της 7ης Ιανουαρίου θα είναι κρίσιμης σημασίας. Κι αυτό δεδομένου ότι οι μέτοχοι της θα κληθούν να εγκρίνουν την αύξηση κεφαλαίου και την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.
Που θα κατευθυνθουν τα κεφάλαια
Όπως αναφέρθηκε, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, από τα 50,4 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ, τα 40,8 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση της ΑΚΤΩΡ, «θέτοντας οριστικό τέλος στις ανάγκες του κατασκευαστικού βραχίονα για στήριξη από τον Όμιλο» όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων του ομίλου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Ως προς τα 40,8 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν στην Άκτωρ, 20,8 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν απευθείας στην ελληνική αγορά για πληρωμές προμηθευτών, ενώ τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα κλείσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την έξοδο από δραστηριότητες του εξωτερικού, σχετιζόμενες κυρίως με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.
Πάντως, εάν κι εφόσον λάβει μία νέα μετοχική μάχη (proxywar) στον Ελλάκτωρ, αυτή δεν αναμένεται να έχει τα χαρακτηριστικά που είχε η αντίστοιχη του καλοκαιριού του 2018. Ενδεικτικά, όπως εξηγούν πηγές με γνώση, τα ποσοστά που ανήκουν σε ξένους κι εγχώριους θεσμικούς επενδυτές είναι περιορισμένα, σε σχέση με τότε. Το 2017, όπως προσθέτουν, οι τράπεζες και τα αμοιβαία κεφάλαια ήλεγχαν με ποσοστό άνω του 12% την Ελλάκτωρ, ποσοστό που έχει περιοριστεί στο 4% σήμερα. Αντίστοιχα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συμμετοχή του Δημοσίου δεν ξεπερνάει το 2,5%. Κύκλοι πάντως, των Ολλανδών υποστηρίζουν σιβυλλικά ότι στόχος είναι να έχουν όλα τελειώσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, κάτι που μέλλει να φανεί.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News