Εστίαση: 2.000 «λουκέτα» προβλέπει ο κλάδος
Η ανακοίνωση των χθεσινών περιοριστικών μέτρων δυσχεραίνει περαιτέρω τη θέση των επαγγελματιών
Όταν άνοιξε το 2019 θεωρήθηκε μεγάλο γεγονός στον χώρο της εστίασης. Άλλωστε από το 1973 οπότε λειτούργησε για πρώτη φορά στην Πλατεία Μαβίλη, δεν είχε ανοίξει άλλο υποκατάστημα. Εδώ και λίγες εβδομάδες το υποκατάστημα της δημοφιλούς για την πίτσα της εταιρείας «Flower» στον Χολαργό δεν λειτουργεί πλέον, ενώ έχει ήδη «ξηλωθεί» και ο εξοπλισμός.
Το κατάστημα -μαγαζί γωνία στην κυριολεξία- που λειτουργούσε στον παράδρομο της Λεωφόρου Μεσογείων, εκεί όπου έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μια «πιάτσα» διασκέδασης με μπαρ και εστιατόρια δεν κατάφερε προφανώς να «συνέλθει» μετά τα πολύμηνα lockdown και ακολούθησε τη μοίρα αρκετών ακόμη επιχειρήσεων του κλάδου στην ίδια περιοχή και σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, δεν έκλεισε προκειμένου να μεταφερθεί σε κάποιο άλλο σημείο (σημειωτέον το κατάστημα στην πλατεία Μαβίλη λειτουργεί) και σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει πρόθεση για κάτι τέτοιο τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον.
Στην ίδια περιοχή η πανδημία οδήγησε σε «λουκέτα» σε έξι ακόμη επιχειρήσεις εστίασης, κάποιες μάλιστα, όπως το κρητικό εστιατόριο «Μπιφτεκάατσι», οι οποίες λειτουργούσαν αρκετά χρόνια. Μετά το πρώτο lockdown κάποιες από τις επιχειρήσεις άνοιξαν για λόγο διάστημα και συνεργάστηκαν με τις πλατφόρμες παραγγελιοληψίας και delivery, το δεύτερο, όμως, lockdown επέφερε τη χαριστική βολή.
Ανάλογη είναι η εικόνα σε πολλές περιοχές της Αθήνας και όχι μόνο με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργο Καββαθά να εκτιμά πως πλέον τα «λουκέτα» στην εστίαση μπορεί να φτάνουν και τα 2.000, από 1.000 που υπολογίζονταν στις αρχές του καλοκαιριού.
Επί της ουσίας, συνέβη σε μεγάλο βαθμό αυτό που αναμενόταν: αρκετές από τις επιχειρήσεις που βρίσκονταν στο χείλος του γκρεμού μετά και το δεύτερο lockdown επιχείρησαν να αντισταθμίσουν μερικώς τις απώλειες κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Με την τελευταία να ολοκληρώνεται και την ίδια στιγμή να υπάρχουν οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους πολίτες, οι παράγοντες του κλάδου αναμένουν περαιτέρω αύξηση των «λουκέτων» στην εστίαση το επόμενο διάστημα, μετά και την ανακοίνωση των αυστηρότερων μέτρων από τα ήδη ισχύοντα, που αναμένεται ότι θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στον χώρο.
O κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης διαμορφώθηκε κατά το α’ εξάμηνο του 2021 σε 1,5 δισ. ευρώ έναντι 1,62 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020 και 2,43 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019.
Διαβάστε επίσης:
Rapid test για τους ανεμβολίαστους σε εστίαση, καταστήματα και κομμωτήρια
Προβληματισμός από το ιστορικό ρεκόρ του κόστους στη μεταποίηση
Τι προτείνουν 50 Έλληνες του εξωτερικού για την προσέλκυση επενδύσεων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News