Ελεύθερη η Meng Wanzhou της Huawei – Επιστρέφει στην Κίνα
Εκλεισε συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης
Η οικονομική διευθύντρια της Huawei, η Μενγκ Γουαντζού, η οποία πέρασε σε κατ’ οίκον κράτηση στον Καναδά τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια, αναχώρησε χθες Παρασκευή για την Κίνα, αφού δικαστήριο αποφάσισε να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ και να αφεθεί ελεύθερη, χάρη σε συμφωνία που κλείστηκε με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πρόκειται για μία κίνηση που «διώχνει ένα αγκάθι στις σινοαμερικανικές σχέσεις που έχουν επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό».
Η κυρία Μενγκ, 49 ετών, κόρη του ιδρυτή της γιγαντιαίας κινεζικής εταιρείας του τομέα των τηλεπικοινωνιών, επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος με προορισμό τη Σεντζέν λίγη ώρα μετά την απελευθέρωσή της χθες από τις αρχές του Καναδά βάσει των όρων της συμφωνίας με την οποία τερματίστηκε το τριετές δικαστικό και διπλωματικό σίριαλ στο οποίο ενεπλάκησαν το Πεκίνο, η Ουάσινγκτον και η Οτάβα. Την αναχώρησή της κατέγραψαν οι κάμερες καναδικών τηλεοπτικών δικτύων.
Η οικονομική διευθύντρια της Huawei παραδέχτηκε εξ αποστάσεως από τον Καναδά ότι υπέπεσε σε σφάλματα με αντάλλαγμα την αναβολή της δίκης από τους εισαγγελείς και εν συνεχεία την απόρριψη των κατηγοριών για απάτη.
Σε μήνυμά της, που κοινοποιήθηκε στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων WeChat κατά τη διάρκεια της πτήσης της για την πατρίδα της, η Μένγκ περιέγραψε τη θλίψη που ένιωθε κατά τον εγκλεισμό της. Ευχαρίστησε επίσης τους υποστηρικτές της και επαίνεσε την ηγεσία του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος. «Σύντομα θα πέσω στην αγκαλιά της μεγάλης μου πατρίδας», έγραψε. «Ευχαριστώ, αγαπητή οικογένεια, που πέρασες δια πυρός και σιδήρου μαζί μου».
Η Μενγκ Γουανζού είχε συλληφθεί την 1η Δεκεμβρίου 2018 στο διεθνές αεροδρόμιο του Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ήθελε να δικαστεί κυρίως για «τραπεζική απάτη».
Η Μενγκ Γουανζού, η οποία έκτοτε βρισκόταν στον Καναδά παλεύοντας για την έκδοση της στις ΗΠΑ, κατηγορείται για τραπεζική απάτη καθώς φέρεται να παραπλάνησε την HSBC για τις δοσοληψίες του κινεζικού κολοσσού με το Ιράν και πιο συγκεκριμένα για την πώληση υλικού και ηλεκτρονικών υπολογιστών Hewlett-Packard σε παραβίαση του εμπάργκο.
Την ώρα που το αεροσκάφος της Μενγκ απογειωνόταν από το Βανκβούερ του Καναδά, το Πεκίνο ανταπέδωσε επιτρέποντας την απελευθέρωση δύο Καναδών, ενός επιχειρηματία και ενός διπλωμάτη, οι οποίοι συνελήφθησαν ως αντίποινα προς τους Καναδούς λίγο μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei. Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία.
Η συμφωνία λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί, ειδικά αφότου ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία προμήθειας της Αυστραλίας με πυρηνικά υποβρύχια σε μία προσπάθεια να αντισταθμίσουν την επιρροή της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού.
Ο ίδιος ο κινεζικός κολοσσός έχει μπει στη μαύρη λίστα των αμερικανικών αρχών εδώ και δύο χρόνια, επί διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ με το επιχείρημα πως οι δραστηριότητες της έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Παραμένει δε, στο στόχαστρο και της νέας κυβέρνησης.
moneyreview.gr με πληροφορίες από AFP και WSJ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News