Business & Finance Πέμπτη 9/09/2021, 21:13
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Shell: Εμβολιασμός ή απόλυση; – Το δίλημμα που θέτει στους εργαζομένους της

Shell: Εμβολιασμός ή απόλυση; – Το δίλημμα που θέτει στους εργαζομένους της

Το δίλημμα «εμβολιασμός ή απόλυση» εξετάζει η Royal Dutch Shell να θέσει προς τους εργαζομένους της σε ορισμένες δραστηριότητές της, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα του εκτελεστικού συμβουλίου του πετρελαϊκού κολοσσού.

Η Shell, η οποία απασχολεί περί τις 86.000 εργαζομένους σε περισσότερες από 70 χώρες, θα εξετάσει τα υπέρ και τα κατά μίας τέτοιας πολιτικής σε συνάντηση του εκτελεστικού συμβουλίου της αύριο Παρασκευή, όπως ανέφεραν δύο πηγές. 

Η προοπτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα δοθεί κατά προτεραιότητα στους εργαζομένους στις παράκτιες πλατφόρμες, όπου η απομόνωση ή η εκκείνωση θεωρείται πολύ δύσκολη υπόθεση, σύμφωνα με το υπόμνημα. Να σημειωθεί ότι στις περιοχές αυτές, οι εργαζόμενοι εργάζονται και ζουν μαζί όλη μέρα, ενώ ειδικά στις πλατφόρμες, η τήρηση των αποστάσεων είναι πρακτικά αδύνατη. Όμως, σταδιακά όλοι οι εργαζόμενοι του ομίλου θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πίεση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Για το προσωπικό που αρνείται να συμμορφωθεί, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάθε λογική προσπάθεια για να αποφύγουμε τη λήξη της συνεργασίας μας, αλλά τελικά δεν θα υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή από την απόλυση» αναφέρεται στο υπόμνημα.

Προς το παρόν η Shell έχει υιοθετήσει μία τακτική «ήπιας επιβολής» του εμβολιασμού όσον αφορά στις εγκαταστάσεις της περιοχής του Κόλπου του Μεξικού βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα αρνητικό Covid-19 τεστ ή πιστοποιητική εμβολιασμού για την είσοδό της στους χώρους εργασίας τους.

Αντίστοιχα, η Chevron, ο δεύτερος μεγαλύτερος πετρελαιοπαραγωγός στις ΗΠΑ, και η εταιρεία διύλισης Valero Energy ανακοίνωσαν πως θα απαιτήσουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε συγκεκριμένες περιοχές και εγκαταστάσεις, όπως στον Κόλπο του Μεξικού, αν και είχαν αποφύγει να διευκρινίσουν τι θα γίνει με τους αρνητές. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος πετρελαιοπαραγωγός των ΗΠΑ, η Exxon Mobil, δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε εντολή υποχρεωτικού εμβολιασμού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News