Στα 4 τρισ.δολάρια οι εξαγορές και συγχωνεύσεις του 2021 έως σήμερα – Προς νέο ρεκόρ;
H έντονη δραστηριότητα του καλοκαιριού σε εξαγορές και συγχωνεύσεις έχει βάλει το 2021 σε τροχιά για να σπάσει όλα τα ρεκόρ, καθώς ήδη έχουν ανακοινωθεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα συμφωνίες αξίας περίπου 4 τρισ.δολαρίων, καθώς οι εταιρείες σπεύδουν να επωφεληθούν της φθηνής χρηματοδότησης και της μεγάλης κερδοφορίας.
Μόνο τον Αύγουστο, που παραδοσιακά θεωρείται ήρεμος μήνας εν μέσω θερινής ραστώνης, πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως συμφωνίες αξίας 500 δισ.δολαρίων, πολύ υψηλότερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες των 289 δισ.δολαρίων τον ίδιο μήνα πέρυσι και των 275 δισ.δολαρίων του 2019. Η άνοδος τροφοδοτήθηκε από ένα μείγμα χαμηλού κόστους δανεισμού και των τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα ταμεία των επενδυτικών ομίλων.
Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις του καλοκαιριού έχουν ανεβάσει την αξία των παγκόσμιων συμφωνιών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους στα 3,9 τρισ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Πρόκειται για συμφωνίες διπλάσιες από αυτές της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και υψηλότερες από αυτές των 2,6 τρισ.δολαρίων του 2019. Με αυτό τον ρυθμό, οι εξαγογές και συγχωνεύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν αγγίξει πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007, οπότε είχαν φθάσει την αξία των 4,3 τρισ.δολαρίων.
Πολλές από τις περίπου 40.000 συμφωνίες που έχουν ανακοινωθεί από τον Ιανουάριο αφορούν διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις, όπως η απόφαση της General Electric να πωλήσει το τμήμα της στη μίσθωση αεροσκαφών στην ιρλανδική ανταγωνίστριά της AerCap αντί 30 δισ.δολαρίων. Στο τρίτο τρίμηνο, η JPMorgan ανακοίνωσε προμήθειες ρεκόρ ύψους 3,6 δισ.δολαρίων από την παγκόσμια επενδυτική τραπεζική, ενώ οι προμήθειες της Goldman Sachs αυξήθηκαν περισσότερο από ένα-τρίτο.
Ο κλάδος τεχνολογίας ήταν αυτός που καθοδήγησε την όλη δραστηριότητα, εκπροσωπώντας το 21% των συνολικών εξαγορών και συγχωνεύσεων συγκριτικά με το 16% πέρυσι, αποσπώντας τη μεγαλύτερη αναλογία από την περίοδο της μεγάλης τεχνολογικής έκρηξης του 2000. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, οι τεχνολογικές έχουν πραγματοποιήσει 8.742 συμφωνίες αξίας 832 δισ.δολαρίων έναντι 301 δισ.δολαρίων της αντίστοιχης περυσινής περίδου και των 291 δισ.δολαρίων του 2019.
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News