ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΕΤΤ: Γιατί εκπονεί μελέτη για τους εικονικούς παρόχους

Στόχος ο προσδιορισμός των τιμών χονδρικής για την αγορά των κινητών επικοινωνιών 

ΕΕΤΤ: Γιατί εκπονεί μελέτη για τους εικονικούς παρόχους

Σε μελέτη προσδιορισμού των τιμών χονδρικής για την αγορά των κινητών επικοινωνιών οι οποίες αποτελούν βασικό παράγοντα για τη δραστηριοποίηση Εικονικών Παρόχων Κινητών Επικοινωνιών (Mobile Virtual Network Operators – MVNOs) προχωρά η ΕΕΤΤ. Συγκεκριμένα με αποφάσεις της στις 26 Ιουλίου και 9 Αυγούστου η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ προχώρησε στην ανάθεση έργου ανάπτυξης μεθοδολογίας υπολογισμού των τιμών χονδρικής για την ελληνική αγορά κινητών επικοινωνιών σε διεθνή εταιρεία συμβούλων (Sofrecom). 

Το μοντέλο των εικονικών παρόχων κινητών επικοινωνιών (MVNOs) παρουσιάζει ενδιαφέρον και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο εξωτερικό. Η ΕΕΤΤ έχει υποστηρίξει το μοντέλο των MVNOs ήδη από το 2018 με σχετικές αποφάσεις (υποθέσεις επίλυσης διαφορών της εταιρείας Forthnet με τους παρόχους δικτύων κινητών επικοινωνιών), προβλέψεις στη διαδικασία διάθεσης φάσματος για τα δίκτυα 5G αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις της διοίκησης της.

Το μοντέλο των εικονικών παρόχων κινητών επικοινωνιών είναι ένα ρεαλιστικό μοντέλο ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά των κινητών επικοινωνιών στο οποίο από ότι φαίνεται ορθά η ΕΕΤΤ θέλει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση, όπως αναφέρουν από την ανεξάρτητη Αρχή.

Το επιχειρηματικό μοντέλο MVNO-η μίσθωση από τους παρόχους, σε τιμές χονδρικής, τμήματος της χωρητικότητας του δικτύου τους- στηρίζεται στην ύπαρξη ενός σημαντικού αριθμού σημείων πώλησης κι ενός πιστού πελατολογίου. Ωστόσο, προϋποθέτει γνώση της αγοράς τηλεπικοινωνιών και κεφάλαια, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς τηλεπικοινωνιών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, προσανατολίζεται στην ύπαρξη τριών καθετοποιημένων παρόχων και στην λειτουργία σημαντικού αριθμού εικονικών παρόχων. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των MVNO-παγκοσμίως τοποθετούνται σε 1.000- είναι ανύπαρκτος, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτιμάται όμως, ότι θα μπορούσε να αυξηθεί λόγω της εξάπλωσης του δικτύου πέμπτης γενιάς (5G).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News