ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Coca Cola 3E – Επιτροπή Ανταγωνισμού: Μία ιστορία από τη δεκαετία του ΄90

Coca Cola 3E – Επιτροπή Ανταγωνισμού: Μία ιστορία από τη δεκαετία του ΄90

Ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού για πολλοστή φορά θα βρεθεί η Coca – Cola 3E και μάλιστα με σχεδόν παρόμοιες κατηγορίες για τις οποίες της έχει επιβληθεί πρόστιμο τουλάχιστον άλλες δύο φορές στο παρελθόν, το 2002 και το 2006. Σημειώνεται δε ότι  πέρυσι της επιβλήθηκε ένα ακόμη, αυτή τη φορά για παρεμπόδιση της πραγματοποίησης ελέγχου από τους επιθεωρητές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε υποκατάστημά της στη Ρόδο.

Η τοποθεσία κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς η καταγγελία σε βάρος της Coca – Cola 3E έγινε από τη «ΒΑΠ Παντελής Κουγιός ΑΒΕΕ», εταιρεία αναψυκτικών που εδρεύει στη Ρόδο και εκτός από τα δικά της προϊόντα, έχει από το 1980 συνεργασία με την Pepsico για την παραγωγή των προϊόντων της τελευταίας που αποτελεί και βασικό ανταγωνιστή των προϊόντων Coca – Cola στην Ελλάδα και κυρίως στον κόσμο.

Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει η Coca – Cola 3E με κίνδυνο να της επιβληθεί εκ νέου πρόστιμο; Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα τεθεί στην κρίση της ολομέλειας στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, η Coca – Cola 3E την περίοδο 2015-2020, χρησιμοποίησε ποικίλες πρακτικές, προβαίνοντας, ενδεικτικά, σε παροχή ποικίλων παροχών και οικονομικών ανταλλαγμάτων προς τελικά σημεία πώλησης αναψυκτικών, υπό τους όρους αποκλειστικότητας ή/ και εκτοπισμού συγκεκριμένων ανταγωνιστών (και ειδικότερα προϊόντων ή/ και ψυγείων ή/ και σημάτων των ανταγωνιστών της), σε σύναψη προφορικών (de facto) συμφωνιών αποκλειστικότητας, σε απειλές και τιμωρητική συμπεριφορά σε περίπτωση συνεργασίας με ανταγωνιστικό προμηθευτή, και σε άλλες πρακτικές ισοδύναμου αποτελέσματος με επιβολή αποκλειστικότητας/ αποκλεισμού.

«Οι υποχρεώσεις αποκλειστικής συνεργασίας αποτελούν σημαντικό εμπόδιο πρόσβασης των ανταγωνιστών στην αγορά και στερούν από τους καταναλωτές τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν ένα μέρος των αναγκών του από ανταγωνιστές της δεσπόζουσας επιχείρησης», σημειώνει χαρακτηριστικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού.  Σύμφωνα με την εισήγηση, υπό το πλέγμα του συνόλου των εμπορικών πρακτικών που εφαρμόζει η CC 3E, προκύπτει σαφώς σχέδιο εκτοπισμού των ανταγωνιστών της, προκειμένου να επιτύχει την αποκλειστικότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία λιανικής διάθεσης επιτόπιας κατανάλωσης. «Η στρατηγική εκτοπισμού των ανταγωνιστών έχει άλλοτε ως αποτέλεσμα τoν αποκλεισμό των ανταγωνιστών και την περαιτέρω διείσδυση της CC 3E στα τελικά σημεία της κρύας αγοράς και άλλοτε μαρτυρά την μαρτυρά την αδιαμφισβήτητη πρόθεση της δεσπόζουσας να εξαλείψει τον ανταγωνισμό από τα σημεία», επισημαίνει η αρχή.

Το 2002 η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλλει πρόστιμο ύψους 2,93 εκατ. ευρώ σε ανάλογη υπόθεση η οποία είχε προκύψει ύστερα από δύο καταγγελίες της εταιρείας ΑΓΝΗ και μία καταγγελία του Πανελλήνιο Συνδέσμου Παρασκευαστών Αναψυκτικών. Οι αντιανταγωνιστικές πρακτικές για τις οποίες της επιβλήθηκε τότε το πρόστιμο αφορούσαν την περίοδο 1991-1999. Τότε η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωσε ότι η Coca – Cola 3E εφάρμοζε σύστημα παροχής εκπτώσεων βάσει πωλήσεων, κατηγορία που αντιμετωπίζει και τώρα, δίνοντας στους χονδρεμπόρους που πετύχαιναν τους στόχους δωρεάν κιβώτια. Επίσης, διαπιστώθηκε τότε ότι εφάρμοζε διακριτική μεταχείριση σε βάρος των χονδρεμπόρων που δεν είχαν αποκλειστική συνεργασία μαζί της. Συγκεκριμένα, οι χονδρέμποροι που συνεργάζονταν και με άλλες εταιρείες, όπως Λουξ, αντιμετώπιζαν από την εταιρεία καθυστερήσεις στην παραλαβή των παραγγελιών. Σε ό,τι αφορούσε την αποκλειστική χρήση των ψυγείων η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάνθηκε ότι η  Coca – Cola 3E μεταχειριζόταν διακριτικά τους λιανοπωλητές, ανάλογα με το κατά πόσον διακινούσαν αποκλειστικά τα προϊόντα της, ενώ, παράλληλα, εξαρτούσε τη σύναψη σύμβασης χρησιδανεισμού των ψυγείων της από την αποδοχή εκ μέρους των αντισυμβαλλομένων της υποχρέωσης αποκλεισμού των ανταγωνιστών της.

Το 2006 η Coca – Cola 3E βρέθηκε ξανά στο «εδώλιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς η Pepsico ΉΒΗ, χονδρέμποροι και σούπερ μάρκετ κατήγγειλαν ότι η εταιρεία δεν είχε συμμορφωθεί με την απόφαση του 2002, κάτι που στην ουσία επιβεβαίωσε με τη νέα καταδικαστική της απόφαση η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πέρυσι της επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ για την παρεμπόδιση πραγματοποίησης ελέγχου από επιθεωρητές της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εγκαταστάσεις της Coca – Cola 3Ε στη Ρόδο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαΐου έγινε γνωστό ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) διενεργεί έλεγχο για τις πρακτικές της The Coca – Cola Company σε σειρά κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου αναμένεται ότι θα διενεργηθεί έλεγχος και στους εμφιαλωτές αυτής, μεταξύ αυτών και στην Coca – Cola 3E.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News