Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2021 στον κόσμο των επιχειρήσεων
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι οικονομικοί διευθυντές των μεγάλων πολυεθνικών ως προς τις στρατηγικές επενδύσεις και τις προσλήψεις στη διάρκεια του 2021. Η αισιοδοξία για το εμβόλιο κατά του Covid-19 φαίνεται να υποσκελίζει τις ανησυχίες από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του CNBC στην οποία συμμετείχε η ελίτ των οικονομικών διευθυντών από τις κορυφαίες επιχειρήσεις του πλανήτη με συνολική χρηματιστηριακή αξία άνω των 5 τρισ.δολαρίων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2020.
Σε επίπεδο εταιρικών δαπανών, μόλις το 5% των οικονομικών διευθυντών αμερικανικών επιχειρήσεων δήλωσαν ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα μειωθούν τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 47% θεωρεί ότι οι δαπάνες είτε θα αυξηθούν είτε θα παραμείνουν στάσιμες. Ως προς το βαθμό της μείωσης των δαπανών, τα οικονομικά στελέχη των επιχειρήσεων στη Β.Αμερική αναμένουν τη μικρότερη δυνατή, συγκριτικά με το 9% των οικονομικών διευθυντών σε Ευρώπη και το 15% στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού.
Αναφορικά με την απασχόληση, το 42% των οικονομικών διευθυντών στις ΗΠΑ περιμένει αύξηση του αριθμού των εργαζομένων το επόμενο έτος σε αντίθεση με το 32% που περιμένει μείωση στον αριθμό των εργαζομένων.
«Αυτό ουσιαστικά υποδηλώνει ότι το 30% των οικονομικών διευθυντών δεν θεωρούν το εμβόλιο πανάκεια για την αμερικανική οικονομία.”, αναφέρει η Νταϊάν Σγουόνκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Grant Thornton.
Η έρευνα έδειξε ότι στις ΗΠΑ είναι εξίσου αυξημένα τα ποσοστά τόσο των προσλήψεων όσο και των απολύσεων που προβλέπουν οι οικονομικοί διευθυντές. Αντίθετα, στην Ευρώπη, είναι πιο αυξημένο το ποσοστό των οικονομικών διευθυντών που περιμένουν αύξηση, 36%, έναντι 18% που περιμένουν περικοπές θέσεων εργασίας. Η Ασία είναι η μοναδική περιοχή με τόσο μεγάλο αριθμό οικονομικών διευθυντών, 46%, που περιμένουν πολύ περισσότερες περικοπές έναντι 31 που περιμένουν αύξηση των προσλήψεων. Με δεδομένο ότι οι οικονομίες της Ασίας ανακάμπτουν πιο γρήγορα από τις οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, η Σγουόνκ αποδίδει την αναμενόμενη μεγάλη αύξηση των περικοπών θέσεων εργασίας στην αυτοματοποίηση που θα επιταχυνθεί στο πλαίσιο των αλλαγών που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού.
Ο Covid-19 παραμένει ο υπ΄αριθμόν ένας κίνδυνος για τους οικονομικούς διευθυντές αμερικανικών επιχειρήσεων (68%). Στο ερώτημα, τί θα επηρεάσει περισσότερο τα σχέδιά τους για το 2021, οι περισσότεροι οικονομικοί διευθυντές απάντησαν ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού παρά τα αυξημένα κρούσματα στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου. Τη μεγαλύτερη αισιοδοξία εξέφρασαν οι οικονομικοί διευθυντές των επιχειρήσεων στην Ασία, οι οποίοι σε ποσοστό 90% αναμένουν ότι ο προγραμματισμός και τα σχέδιά τους θα βασιστούν στο εμβόλιο.
Πάντως, περίπου το ήμισυ των οικονομικών διευθυντών σε ολόκληρο τον κόσμο, το 48,8%, εκτιμούν ότι η πανδημία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους το 2020, ενώ ένα 39% δηλώνει ότι ο αντίκτυπος θα είναι «πολύ αρνητικός».
Επίσης, οι κορυφαίοι οικονομικοί διευθυντές έχουν μία πιο θετική εικόνα για τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας παρά της αμερικανικής. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός ότι οι οικονομικοί διευθυντές χαρακτηρίζουν την αμερικανική οικονομία σταθερή, με την άποψη αυτή να έχει, ως φαίνεται, επηρεαστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης, το 36% εμφανίζονται ουδέτεροι απέναντι στην πολιτική του Τζο Μπάιντεν και στον αντίκτυπο που θα έχει στις επιχειρήσεις τους την επόμενη τετρατία, ενώ στην πλειοψηφία τους δεν θεωρούν πιθανή μία αύξηση του εταιρικού φόρου στο 28%.
Πηγή: CNBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News