ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Νέα έξοδος στις αγορές με 7ετές ομολόγο

Στόχος η αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού με ελκυστικότερους όρους και η βελτίωση του χρηματοοικονομικού προφίλ της επιχείρησης

ΔΕΗ: Νέα έξοδος στις αγορές με 7ετές ομολόγο

Την έκδοση νέου ομολόγου με ρήτρα αειφορίας (Sustainability-Linked Bond ή SLB) διερευνά η ΔΕΗ,  μετά από την επιτυχία της αντίστοιχης πρώτης ομολογιακής έκδοσης του Μαρτίου. Όπως έγινε γνωστό από ανώτατα διοικητικά στελέχη της Επιχείρησης στο περιθώριο της εκδήλωσης της Πέμπτης -όπου η ΔΕΗ αποκάλυψε το σχέδιο της για την ηλεκτροκίνηση υπό το νέο σήμα ΔΕΗ blue- εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (γιατί αυτή τη στιγμή οι διεθνείς αγορές χρήματος χαρακτηρίζονται από «φόρτο» ομολογιακών εκδόσεων),  η έκδοση μπορεί να προχωρήσει ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ομόλογο θα έχει 7ετή διάρκεια και το ύψος της έκδοσης αναμένεται θα είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ποσό που θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν στο σύνολό του για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού που είχε συναφθεί με υψηλότερα επιτόκια. Ετσι, η ΔΕΗ περιορίζει συνολικά το χρηματοοικονομικό της κόστος και βελτιώνει το προφίλ του δανεισμού της.

Η ρήτρα αειφορίας -που συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους μείωσης των  εκπομπών CO2  στους οποίους δεσμεύεται η ΔΕΗ και προβλέπει αύξηση του επιτοκίου ως «πέναλτι» εάν οι στόχοι αυτοί δεν επιτευχθούν-  θα είναι αντίστοιχη με εκείνη της έκδοσης του Μαρτίου, στο πλαίσιο της οποίας η ΔΕΗ  άντλησε 725 εκατ. Ευρώ με επιτόκιο 3,875 %. Η επιτυχία της έκδοσης αυτής έγκειται στο ύψος του επιτοκίου, στο μεγάλο ποσοστό υπερκάλυψης (αφού αρχικός στόχος ήταν να αντληθούν 500 εκατ. ευρώ, ενώ το βιβλίο προσφορών άνοιξε για δεύτερη φορά για άντληση επιπλέον ποσού) και στην προσέλκυση διεθνούς εμβέλειας θεσμικών χαρτοφυλακίων με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα με ορισμένα funds να τοποθετούνται για πρώτη φορά στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της προηγούμενης έκδοσης η ΔΕΗ δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40 % το 2022 σε σχέση με το 2019. Ανάλογη θα είναι η ρήτρα που θα περιληφθεί και στην νέα έκδοση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της Δ.Ε.Η., στη βάση του business plan της εταιρείας που προβλέπει τη μείωση των εκπομπών κατά 62 % στην περίοδο 2019-2023 με κύριο μοχλό την απολιγνιτοποίηση της λιγνιτικής παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ κατά μια βαθμίδα σε Β+ (από Β) με θετική προοπτική, εξέλιξη που διευκολύνει το εγχείρημα της νέας «εξόδου» στις χρηματαγορές.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Γιώργος Στάσσης ανέφερε στην πρόσφατη ετήσια ΓΣ ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του στόχου μείωσης του λόγου καθαρού χρέους προς EBITDA στο 3,5, με δεδομένο ότι η αναλογία έχει ήδη μειωθεί στο 3,7 από 11 που ήταν το 2011.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News