Business & Finance Πέμπτη 1/07/2021, 22:00
ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

PΜΙ: Eξαγοράζει τη Fertin Pharma στην τιμή των 685 εκατ.ευρώ

PΜΙ: Eξαγοράζει τη Fertin Pharma στην τιμή των 685 εκατ.ευρώ

Στην εξαγορά της Fertin Pharma A/S, κορυφαίας εταιρείας στην ανάπτυξη και την παραγωγή καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων ευεξίας, προχωρά η Philip Morris International, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Πρόκειται για συμφωνία ύψους 685 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στο 15πλάσιο του EBITDA της Fertin Pharma για το 2020.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, η Παπαστράτος ανακοίνωσε πρόσφατα τη στρατηγική της για Βιώσιμη Ανάπτυξη και στόχο το 1,5 εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές μέχρι το 2025.

H Fertin Pharma είναι ιδιωτική εταιρεία με περισσότερους από 850 υπαλλήλους και δραστηριότητες σε Δανία, Καναδά και Ινδία. Ειδικεύεται στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων προς μάσηση, pouches (σακουλάκια που τοποθετούνται στο στόμα), δισκίων που υγροποιούνται στην στοματική κοιλότητα, και άλλων συστημάτων για από του στόματος λήψη, μέσω των οποίων χορηγούνται δραστικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης. Επιπλέον, πρωταγωνιστεί στην παραγωγή προϊόντων θεραπείας υποκατάστασης της νικοτίνης (NRT – Nicotine Replacement Therapy). Σημειώνεται ότι το 2020 είχε καθαρά έσοδα ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Γιατί προχωρά η PMI στην εν λόγω εξαγορά;

Η εξαγορά της Fertin Pharma θα βοηθήσει τη Philip Morris International να κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου στο μέλλον χωρίς καπνό, ενισχύοντας σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των εναλλακτικών προϊόντων της, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της. 

Η Philip Morris επισημαίνει ακόμη ότι το ευρύ χαρτοφυλάκιο τεχνολογιών της Fertin Pharma θα επιταχύνουν και θα διευρύνουν την ανάπτυξη στοματικών προϊόντων, ενώ θα υποστηρίξουν, παράλληλα, την επίτευξη του στόχου της για το 2025, σύμφωνα με τον οποίο το 50% των καθαρών εσόδων της θα προέρχονται από καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα, και 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ εσόδων από προϊόντα πέρα από τη νικοτίνη.

Τι σημαίνει αυτή η εξαγορά για την Παπαστράτος;

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου, πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην υλοποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που δημόσια ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων λειτουργίας της. Συγκεκριμένα, συνδέεται με τον 1ο Πυλώνα – Καινοτομία Προϊόντων, σύμφωνα με τον οποίο η Παπαστράτος, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος των καινοτόμων προϊόντων νικοτίνης είναι καθοριστικής σημασίας στη μάχη κατά του τσιγάρου, δεσμεύεται ότι:

– Μέχρι το 2025, ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα να έχει μειωθεί κατά 1,5 εκατομμύριο, είτε διακόπτοντάς το, είτε στρεφόμενοι σε εναλλακτικά, καλύτερα σε σύγκριση με το τσιγάρο προϊόντα.

– Μέχρι το 2023, το 75% των καθαρών εσόδων της Παπαστράτος θα προέρχεται από καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News