Λονδίνο: Σχεδόν οι μισές εταιρείες ετοιμάζονται για τηλεργασία μετά την πανδημία
Σχεδόν οι μισές εταιρείες του Λονδίνου των οποίων οι εργαζόμενοι μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, ετοιμάζονται να εφαρμόσουν την τηλεργασία έως και πέντε ημέρες την εβδομάδα, αφότου τελειώσει η πανδημία. Οι μικρότερες επιχειρήσεις θα είναι πιο εύκολο από τις μεγαλύτερες να προχωρήσουν σε αυτή την αλλαγή.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από δημοσκόπηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Λονδίνου σε 520 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, με τα περισσότερα να δηλώνουν ότι ο κύριος λόγος ανησυχίας των υπαλλήλων για την επιστροφή στο γραφείο ήταν ο κίνδυνος να κολλήσουν κορωνοϊό κατά τη μετακίνησή τους, παρά στο γραφείο.
Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα μπορούσε να συνεχιστεί σε κάποια μορφή, τα στοιχεία υποδηλώνουν μια βαθιά επίδραση στον χώρο εργασίας που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μειωμένο πλήθος στις μεγάλες πόλεις και σε χαμηλότερες πωλήσεις για τις επιχειρήσει, οι οποίες βασίζονται σε άτομα που πηγαίνουν στο χώρο εργασίας τους.
«Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει αποφάσεις σχετικά με τα γραφεία τους και τους τρόπους λειτουργίας τους όταν αποσυρθούν οι περιορισμοί», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπάρτζ, διευθύνων σύμβουλος του LCCI, προσθέτοντας ότι το κριτήριο αφορά την παραγωγικότητα των εταιρειών.
Ξεχωριστή έρευνα που έγινε από το LinkedIn έδειξε ότι περισσότεροι από τα δύο-τρίτα των Βρετανών εργαζομένων δήλωσαν ότι οι εργοδότες τους περιμένουν να επιστρέψουν στο γραφείο, με τις Δευτέρες και τις Τρίτες να θεωρούνται οι ημέρες με την πιο έντονη δραστηριότητα. Περίπου το ήμισυ εξ αυτών δήλωσαν ωστόσο ότι θα ήθελαν να μοιράζονται το χρόνο τους ανάμεσα στο σπίτι και στο γραφείο.
Ωστόσο, ελλοχεύουν και κάποιοι κίνδυνοι: Περίπου 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα μπορούσαν να γίνουν από οπουδήποτε κινδυνεύουν να μεταφερθούν σε άλλες χώρες, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση του Tony Blair Institute for Global Change, της ερευνητικής ομάδας που συστήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Προειδοποιεί δε, ότι το «μαζικό πείραμα» της εργασίας εξ’ αποστάσεως σημαίνει ότι οι εταιρείες που ανησυχούν για το κόστος θα μπορούσαν να αποφασίσουν να διατηρήσουν μόνο το βασικό προσωπικό που απαιτείται για δια ζώσης συνεργασία και λήψη αποφάσεων.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News