Business & Finance Τρίτη 15/06/2021, 20:06
ΗΠΑ

Αμερικανικές επιχειρήσεις: «Ωρολογιακή βόμβα» χρέους 11,2 τρισ.δολαρίων

Αμερικανικές επιχειρήσεις: «Ωρολογιακή βόμβα» χρέους 11,2 τρισ.δολαρίων

Πριν την πανδημία, οι αμερικανικές επιχειρήσεις δανείζονταν τα μέγιστα με χαμηλά επιτόκια. Οταν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19 οδήγησαν σε ύφεση, η τάση του δανεισμού όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. 

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, τα επιτόκια του εταιρικού χρέους υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά, πυροδοτώντας νέο κύμα ομολογιακών εκδόσεων. Οι επιχειρήσεις, εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα, εξέδωσαν ομόλογα αξίας 1,7 τρισ.δολαρίων πέρυσι στις ΗΠΑ, περίπου 600 δισ.δολάρια περισσότερα από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό τους, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, το συνολικό χρέος τους κυμάνθηκε στα 11,2 τρισ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Φέντεραλ Ριζέρβ, σχεδόν το ήμισυ του μεγέθους της αμερικανικής οικονομίας. 

Τα χρήματα που αντλήθηκαν από τις ομολογιακές εκδόσεις βοήθησαν όλους τους κλάδους, όπως κρουαζιέρας, αερομεταφορών και ψυχαγωγίας, να αντεπεξέλθουν στη δίνη της πανδημίας και να καλύψουν μέρος από τα χαμένα τους έσοδα. Επίσης, έδωσαν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πάλευαν να επιβιώσουν πριν από την πανδημία να αποφύγουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας εκδίδοντας νέο μακροπρόθεσμο χρέος. 

Ωστόσο, δεν θεωρούν όλοι ότι είναι καλό για την οικονομία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα να έχει προβληματικές επιχειρήσεις που κατάφεραν να αναχρηματοδοτήσουν με τόσο εύκολο τρόπο το χρέος τους. Ο Τόρστεν Σλοκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Securities και νυν επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Global Management, εκτιμά ότι τα σταθερά χαμηλά επιτόκια κρατούν απλά ζωντανές μη παραγωγικές επιχειρήσεις, που ουσιαστικά μειώνουν το μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. 

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να δεχθούν αυτά τα χαμηλά επιτόκια στα εταιρικά ομόλογα όχι λόγω των ιδιαίτερα ενθαρρυντικών προοπτικών για την οικονομία αλλά επειδή πιστεύον ότι η δραστική απάντηση της Φέντεραλ Ριζέρβ στην πανδημία μπορεί να επαναληφθεί και σε μελλοντικές περιόδους ύφεσης. 

Ο Σκοτ Κίμπαλ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της BMO Global Asset Management, δεν θεωρεί ότι το υπέρογκο αυτό χρέος θα είναι πρόβλημα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ομως, θα αρχίσει να δημιουργεί «πονοκέφαλο» για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές σε μερικά χρόνια όταν οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να σκέφτονται πώς θα αναχρηματοδοτήσουν μέρος των ομολόγων που εξέδωσαν πρόσφατα. Ο ίδιος σημειώνει ότι «στην επόμενη ύφεση, τότε θα υπάρξει μέγα πρόβλημα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News