Όμιλος Ideal: τι ακολουθεί μετά το deal με τη Virtus
Μετά τα πώματα για φιάλες και τα αναψυκτικά για κοκτέιλς τι ακολουθεί; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που όπως λένε οι γνωρίζοντες δεν θα αργήσει πολύ να απαντηθεί σχετικά με την επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου Ideal, στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίου εισέρχεται το fund Virtus, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Κι αυτό διότι το fund Virtus, το οποίο μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα κατέχει στον όμιλο το μεγαλύτερο ποσοστό και δη το 47,78%, είναι βέβαιο ότι δεν θα σταματήσει εκεί τη δραστηριότητά του. «Σκοπός της επέκτασης είναι η επαύξηση της πελατειακής βάσης και του κύκλου εργασιών του ομίλου, η δημιουργία συνεργειών μέσω μελλοντικών επενδύσεων και η εξοικονόμηση κόστους δανεισμού, ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξή του τόσο οριζόντια όσο και κάθετα και κατ’ αποτέλεσμα να μεγιστοποιηθεί η αξία για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πληροφοριακό σημείωμα του εισηγμένου στο Χρηματιστήριο Αθηνών ομίλου Ideal τη φράση κλειδί να είναι η «οριζόντια και κάθετη ανάπτυξη». «Περιμένετε και θα δείτε» είναι η απάντηση που δίνουν στελέχη με άμεση εμπλοκή στο deal. Ας σημειωθεί ότι στο fund μετέχουν μεταξύ άλλων ο όμιλος Olympia (του Π. Γερμανού), η VNK Capital (της οικογένειας Κάτσου), τράπεζες, ενώ το fund έχει επενδύσει και στα Αττικά Πολυκαταστήματα.
Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, προβλέπει ότι ο όμιλος Ideal, συμφερόντων Χάρη Δαυίδ, προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία θα καλυφθεί μέσω της εισφοράς σε είδος και συγκεκριμένα μέσω της εισφοράς των μετοχών των εταιρειών SICC και ESM. Το 51% των μετοχών της SICC κατέχει το fund Virtus και το υπόλοιπο 49% ο κ. Στυλιανός Βυτόγιαννης, ενώ το 100% των μετοχών της ESM κατέχει η Virtus. Το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί κατά 9,27 εκατ. ευρώ με την έκδοση 23.176.792 νέων κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ και τιμή διάθεσης 2,42 ευρώ η κάθε μία. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία αναμένεται να επέλθει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα καθορισθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, η Virtus θα κατέχει το 47,78%, ο Στ. Βυτόγιαννης το 25,86%, η Thrush Investment Holdings Ltd. (σημερινός πλειοψηφών μέτοχος της Ideal) το 16,94% και λοιποί μέτοχοι 9,42%. Η Virtus θα κάνει υποχρεωτική δημόσια πρόταση, όμως, όπως αναφέρεται στο σχετικό πληροφοριακό σημείωμα, ούτε η Thrush Investment ούτε ο Στ. Βυτόγιαννης προτίθενται να προσφέρουν τις μετοχές που κατέχουν. Επίσης, η Virtus θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την διατήρηση του απαραίτητου επιπέδου διασποράς μετοχών, ενώ κανείς από τους μεριδιούχους – επενδυτές του fund, με εξαίρεση τον κ. Βυτόγιαννη, θα κατέχει μερίδιο στον όμιλο άνω του 9%.
Ποιες όμως είναι οι εταιρείες SICC και ESM; Η S.I.C.C. Holding Limited συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 στην Κύπρο με όλα τα έσοδά της να προέρχονται από την θυγατρική της, την ΑΣΤΗΡ ΒΥΤΟΓΙΑΝΝΗ, η πορεία της οποίας ξεκίνησε το 1953 με κύρια δραστηριότητα την κατασκευή μεταλλικών πωμάτων φιαλών και πλέον με πελάτες τους πολυεθνικούς κολοσσούς των αναψυκτικών και της μπύρας (Heineken, Coca Cola, AB Inbev, Carlsberg, Pepsi Cola, Asahi). Το 2017 το fund Virtus απέκτησε το 51% των μετοχών της SICC, ενώ ο Στυλιανός Βυτόγιαννης διατηρεί το 49%. Στο εργοστάσιο της ΑΣΤΗΡ στον Αυλώνα κατασκευάζονται περί τα 5,5 δισεκατομμύρια πώματα ετησίως, το 90% των οποίων εξάγεται σε χώρες εκτός Ελλάδος. Συγκεκριμένα, σήμερα η ΑΣΤΗΡ δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 45 χώρες, σε πέντε ηπείρους, εξυπηρετώντας πάνω από 600 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές παγκοσμίως. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής με τον όμιλο Ideal η SICC είτε θα απορροφηθεί από την ΑΣΤΗΡ είτε θα παύσει τη λειτουργία της.
Η Effervescent Sodas Management Limited (ESM) έχει επίσης έδρα την Κύπρο και κατέχει το 100% της εταιρείας Three Cents. Τον Ιανουάριο του 2020 η Virtus απέκτησε το 100% της Three Cents. Βασικό αντικείμενο της Three Cents είναι η παρασκευή αεριούχων αναψυκτικών για ανάμιξη με αλκοόλ (mixers για κοκτέιλς).
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται σε αντικείμενο που επλήγη σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊού, κυρίως λόγω της αναστολής δρατσηριότητας της εστίασης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατάφεραν να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών. Η μεν ΑΣΤΗΡ το 2020 είχε κύκλο εργασιών 21,14 εκατ. ευρώ έναντι 19,65 εκατ. ευρώ το 2019, αύξηση η οποία οφείλεται στη διεύρυνση του πελατολογίου της εταιρείας σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές και στην αυξημένη παραγωγή που σημειώθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης που προέκυψε, λόγω αδυναμίας ανταγωνιστικών εταιρειών να προμηθεύσουν προϊόντα.
Η Three Cents είδε μεν να μειώνονται οι πωλήσεις της το 2020 σε αξία κατά 18,3% και σε όγκο κατά 19,2% συγκριτικά με το 2019, προχώρησε δε στη διάθεση των προϊόντων της και στο κανάλι της λιανικής, τόσο των σούπερ μάρκετ όσο και της μικρής λιανικής (μίνι μάρκετ).
Ο όμιλος Ideal από την άλλη, ο οποίος τώρα αποκτά νέα μετοχική βάση, δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης και κυβερνοασφάλειας, ανάπτυξης λογισμικού και λύσεων πληροφορικής καθώς και στην εμπορία λευκών συσκευών, προϊόντων πληροφορικής και ψηφιακής τεχνολογίας.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News