Τέρνα Ενεργειακή: Προς αποεπένδυση τα αιολικά πάρκα στο Τέξας
Το κόστος και το... όφελος
Προσηλωμένη στον στόχο για διεύρυνση του χαρτοφυλακίου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε Ελλάδα και εξωτερικό εμφανίστηκε η διοίκηση της Τέρνα Ενεργειακή, κατά τη διάρκεια του conference call, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων.
Στόχος, όπως επισημάνθηκε, μάλιστα, είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει τα 3 GW σε ορίζοντα πενταετίας -από 1,38 GW σήμερα. Κι αυτό, ακόμη κι αν επιλεχθεί η αποεπένδυση στα τρία αιολικά πάρκα στο Τέξας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το επίμαχο ζήτημα στις ΗΠΑ, η διοίκηση του Ομίλου εκτίμησε ότι, με φόντο τις πιθανές αποζημιώσεις ύψους έως 180 εκατ. δολαρίων, το πιθανότερο σενάριο είναι η αποεπένδυση. «Αν και μία τέτοια απόφαση θα επέφερε λογιστική ζημία 95 εκατ. ευρώ, ταυτόχρονα θα προκαλούσε διαγραφή δανείων άνω των 450 εκατ. ευρώ».
Τον περασμένο Φεβρουάριο, λόγω της έντονης κακοκαιρίας που έπληξε το Τέξας, και τα τρία πάρκα υπέστησαν περιορισμό λειτουργίας και δεν ήταν σε θέση να εισφέρουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο, με πιθανό ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.
Κι αυτό, διότι η εταιρεία -προς εκπλήρωση σχετικών συμβολαίων προπώλησης ενέργειας- ενδεχομένως να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αγορές ενέργειας σε υψηλές τιμές, οι οποίες φθάνουν έως και τα 9.000 δολάρια/MWh.
Σε επίπεδο EBITDA, μια ενδεχόμενη αποεπένδυση θα προκαλούσε μείωση 50 – 60 εκατ. ευρώ για φέτος και τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή, όμως, σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας θα «μεταφραζόταν» σε όφελος 7 – 8 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Και τούτο διότι κατά την πρώτη 10ετία λειτουργίας των έργων, τα έσοδά τους θα προορίζονταν για την απόσβεση της επένδυσης με την αποπληρωμή των δανείων, ενώ οι χρηματοροές αναμένονταν από την δεύτερη 10ετία.
Στο μεταξύ, η διοίκηση διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η υλοποίηση του αναπτυξιακού της πλάνου, στο οποίο κεντρική θέση καταλαμβάνει το project «Καφηρέας», δηλαδή η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στη νότια Εύβοια, συνολικής ισχύος 330 MW, το οποίο προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.
Τέλος, σε συνέχεια ερωτήσεων αναλυτών σχετικά με την αντλησιοταμιευτική μονάδα στην Αμφιλοχία, επεσήμανε ότι αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, με το έργο να ολοκληρώνεται σε διάστημα 3 έως 4 ετών από την έναρξη των εργασιών.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News