Business & Finance Πέμπτη 22/04/2021, 22:29
ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Wirecard: Η μεταφορά των χρημάτων γινόταν μέσα σε πλαστικές σακούλες

Wirecard: Η μεταφορά των χρημάτων γινόταν μέσα σε πλαστικές σακούλες

Tρομερές αποκαλύψεις βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη Wirecard, τη γερμανική εταιρεία fintech που κατέρρευσε πέρυσι το καλοκαίρι, στη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, αφήνοντας πίσω της μία «μαύρη τρύπα» 1,9 δισ.ευρώ στους ισολογισμούς της. 

Πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας κατέθεσαν στην αστυνομία του Μονάχου ότι από το 2012 το προσωπικό της επανειλημμένως μετέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά από τα κεντρικά της γραφεία στο Μόναχο, μέσα σε πλαστικές σακούλες από τα Aldi και τα Lidl, όπως ακοκαλύπτουν οι FT. Μάλιστα, οι δεσμίδες μετρητών που μεταφέρονταν στις πλαστικές σακούλες συχνά αποτιμώνταν σε εξαψήφια νούμερα….

Τα συνολικά ποσά που απομακρύνθηκαν με αυτό τον τρόπο από την εταιρεία, ο λόγος της απομάκρυνσής τους,  καθώς και το πού βρίσκονται σήμερα δεν είναι γνωστά. 

Η Wirecard διατηρούσε τη δική της τράπεζα, αλλά δεν διέθετε παραρτήματα. Καθώς η ανάγκη για μετρητά μεγάλωνε, αυτά αποθηκεύονταν σε ένα χρηματοκιβώτιο στα κεντρικά της γραφεία στο Μόναχο.

Μάλιστα, κάποια στιγμή το Μάιο του 2017, έγινε μία τέτοια τεράστια μετακίνηση μετρητών αξίας 500.000 ευρώ, σύμφωνα με ηλεκτρονικά μηνύματα που προέρχονταν από πρόσωπα που είχαν γνώση των συναλλαγών αυτών.  Άλλος υπάλληλος, που εργαζόταν στα κεντρικά της εταιρείας για σχεδόν δύο χρόνια ως το 2018, κατέθεσε πως μεταφορές ποσών μεταξύ 200.000 – 700.000 ευρώ γίνονταν αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα δε, με εκτιμήσεις, περισσότερα από εκατό εκατομμύρια δολάρια είχαν απομακρυνθεί με αυτό τον τρόπο.

Ωστόσο, έγγραφα της ίδιας της τράπεζας που κατασχέθηκαν από την αστυνομία δείχνουν έγιναν μεταφορές μετρητών αξίας μόλις 6 εκατ.ευρώ, σύμφωνα πάντα με πηγές. 

Την ίδια στιγμή, ερευνώνται και συναλλαγές της Wirecard με ύποπτους εμπορικούς εταίρους, όπως η φιλιππινέζικη εταιρεία πληρωμών, PayEasy, η οποία θεωρείται πως είναι μεταξύ των παικτών που βρίσκονται στο επίκεντρο της απάτης. 

Πρώην εργαζόμενοι δήλωσαν επίσης στην αστυνομία ότι ένα μεγάλο μέρος των μετρητών που μεταφέρονταν σε πλαστικές σακούλες έγινε από υπάλληλο βοηθό κορυφαίου μάνατζερ της Wirecard, που ήταν υπεύθυνος για θυγατρική με έδρα το Ντουμπάι.

Λογαριασμοί της Wirecard υπήρχαν επίσης και στο νησί της Καραϊβικής Αντίγκουα, οι οποίοι φέρονταν να ανήκουν σε εταιρείες με τοπική έδρα και σε πολίτες με υπηκοότητα της Κόστα Ρίκα, της Αντίγκουα και των Φιλιππινών, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες των Financial Times. Ένας από τους φερόμενους κατόχους των εν λόγω λογαριασμών, εμφανίζεται και στα Panama Papers ως ιδιοκτήτης εταιρείας βιτρίνας με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Η αστυνομία του Μονάχου έχει συλλάβει αρκετούς υψηλόβαθμους μάνατζερ της εταιρείας, μεταξύ αυτών των πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, Μάρκους Μπράουν, ο οποίος κατηγορείται ως ο «εγκέφαλος» για μία υπόθεση απάτης δισεκατομμυριών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News