Η&Μ: Μετά την Κίνα, μπαίνει στο στόχαστρο και του Βιετνάμ
Βαθαίνουν τα προβλήματα της Hennes & Mauritz (Η&Μ) από τη στιγμή που ένας «προβληματικός» χάρτης στον ιστότοπό της τράβηξε την προσοχή των κινεζικών αρχών, οι οποίες ζήτησαν από τον όμιλο να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές και να αποκαταστήσει το πρόβλημα. Ομως, οι εν συνεχεία προσπάθειες του ομίλου λιανικής στον χώρο της ένδυσης να επιλύσει το θέμα εξόργισε τους καταναλωτές στο Βιετνάμ.
Το τμήμα της H&M στη Σαγκάη κλήθηκε από δύο αρμόδιους αξιωματούχους της ρυθμιστικής αρχής της πόλης να διορθώσει τα λάθη στον χάρτη, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι θα κάνει την απαραίτητη διόρθωση, σύμφωνα με το τοπικό τμήμα της Υπηρεσίας Κυβερνοχώρου της Κίνας την Παρασκευή.
Ωστόσο, οι αλλαγές που έκανε η σουηδική εταιρεία στον χάρτη παραβιάζουν τη θαλάσσια κυριαρχία του Βιετνάμ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Saigon Giai Phong, επικαλούμενη τον πρόεδρο μιας από τις ενώσεις δικαιωμάτων καταναλωτών της χώρας.
Η H&M, μεταξύ άλλων εταιρειών της Δύσης, βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών, καθώς η εταιρεία έκανε λόγο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Ξιντζιάνγκ που παράγει βαμβάκι και για καταναγκαστική εργασία από τους Ουιγούρους της περιοχής. Αμέσως μετά, τα καταστήματα της H&M εξαφανίστηκαν από τις μηχανές αναζήτησης Apple και Baidu, ενώ ορισμένα καταστήματα σε μικρότερες πόλεις έκλεισαν από τους ιδιοκτήτες. Τώρα όμως εκτός από την Κίνα, έχει να αντιμετωπίσει και το Βιετνάμ.
Η Κίνα διεκδικεί περισσότερο από το 80% της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και υποστηρίζει την αξίωσή της με έναν χάρτη του 1947 που δείχνει ότι η κυριαρχία της εκτείνεται σε ένα σημείο περίπου 1.100 μίλια (1.800 χιλιόμετρα) νότια του νησιού Hainan. Το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία και η Ταϊβάν διεκδικούν τμήματα της ίδιας θαλάσσιας περιοχής με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει διένεξη με την Κίνα ως προς την ισχύ αυτών των αξιώσεων.
Από την άλλη πλευρά, όμως, νόμος του Βιετνάμ απαγορεύει στις εταιρείες να χρησιμοποιούν εικόνες που παραβιάζουν την κυριαρχία του, την οποία αντιπροσωπεύει η γραμμή εννέα παύλων, σύμφωνα με την εφημερίδα Saigon Giai Phong. Η H&M άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Πόλη του Χο Τσι Μινχ το 2017 και τώρα διαθέτει 12 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα, αναφέρει η εφημερίδα.
Στο Διαδίκτυο, οι Βιετναμέζοι καταναλωτές επέκριναν την αναφερόμενη συγκατάθεση της H&M στις κινεζικές αρχές. Κάποιοι ζήτησαν μποϊκοτάζ των προϊόντων της H&M, ζήτησαν από την εταιρεία να ζητήσει συγγνώμη από το Βιετνάμ και να αποκαταστήσει τις αλλαγές στον χάρτη ή να κλείσει τα καταστήματα της στο Βιετνάμ, δήλωσε πάντα με την εφημερίδα.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, υπάρχει σύγχυση γύρω από το θέμα αυτό, ούτε έχει διευκρινιστεί ποιός χάρτης είναι αυτός και τί αλλαγές έκανε η εταιρεία.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloombeg